Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 15-01-2005

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim, 15 januari 2005

Sandra en Ronald I kwamen precies om 11.00u aan. Op dat moment arriveerde ook Evert-Jan. Lody en Caroline en de kids waren reeds aanwezig en er stonden al flinke stapels spellen klaar. Ronald I had 4 boeken van "Waar is Wally?" meegenomen. Dat zijn zoekplaatjes, waarop Wally gevonden moet worden, een kereltje met een rood-wit gestreept mutsje. Maar er moeten ook nog andere personen worden gevonden. Diverse mensen doken meteen in de boeken en er werd ook over van alles en nog wat gekletst. Maar uiteindelijk was het toch de bedoeling om spellen te gaan spelen. Michiel wilde wel graag Sint Petersburg uitproberen. Ronald I was een gewillig slachtoffer en ook Evert-Jan wilde wel meespelen. Hij had het spel al eens eerder gespeeld. Ronald I verzorgde de uitleg voor Michiel, waarna het spel kon beginnen. Ronald I en Evert-Jan gingen duidelijk voor de ambachtslieden, terwijl Michiel al wat punten probeerde te sprokkelen met gebouwen. Af en toe kreeg hij nog een tip van Ronald I of Evert-Jan. Hij merkte dat hij in het begin wat geld te kort had, maar vocht zich goed terug in het spel. Evert-Jan leek een voorsprong te hebben op de edelen, maar door de grote inkomsten van Ronald I, wist hij dit goed te counteren. Op één beurt voor het einde stonden de spelers maar maximaal 3 punten uit elkaar en iedereen had 6 of 7 edelen. De laatste beurt zou dus de beslissing brengen. Ronald I kreeg veel geldinkomsten en kon twee dure gebouwen kopen. Daarmee scoorde hij flink wat punten. Toen hij ook nog een 8e edele kon regelen, was de overwinning zeker. Eindstand: Ronald I 91, Michiel 83, Evert-Jan 72.

Waar is Wally?

Ronald I zou met Sandra, Jeroen en Monique een sessie Dungeons & Dragons doen, maar ze waren allemaal nog bezig. Dus stelde hij voor een kort spelletje te gaan doen. Hij koos Einfach Tierisch, een van zijn favoriete kaartspelletjes. Davy schoof ook aan en een uitleg van de regels was noodzakelijk voor de andere spelers. Ronald I benadrukte dat je vooral niet met het minste geld over moest blijven. De blauwe kaarten bleken goed verdeeld te zitten in de stapel, waardoor de tactiek van Ronald I om vooral in het begin weinig te doen, goed uitpakte. Michiel had een hoge kaart gekocht en twee verdubbelaars. Hij voelde zich zeker, totdat de slechte kaarten kwamen. Zijn geld slonk als sneeuw voor de zon en uiteindelijk had hij niets meer over. Daardoor hoefden de anderen niet zuinig meer te zijn. Evert-Jan dacht dat de vierde blauwe kaart nog wel geveild zou worden en bood niet verder op een andere belangrijke kaart. Daarmee verspeelde hij zijn kansen op de overwinning. Eindstand: punten (geld): Ronald I 19 (5), Davy 15 (6), Evert-Jan 5 (48), Michiel X (0). Michiel zou geëindigd zijn met 8 punten.

Submarine

De spelers waar Ronald I op zat te wachten waren voorlopig nog niet klaar. Inmiddels was ook Armand geïnteresseerd om mee te spelen, dus kwam Ronald I met Geschenkt aanzetten. De kaarten waren niet supergoed geschud, waardoor enkele rare situaties ontstonden. Evert-Jan kon daar handig gebruik van maken en wist zelfs met een positieve score te eindigen! Eindstand: Evert-Jan +3, Michel -13, Ronald I -30, Armand -31, Davy -35. Armand stelde voor om Kablamo te gaan spelen. Hij verzorgde ook de uitleg. Evert-Jan wisselde in de eerste beurt de kogel uit zijn safe position met een kogel van Ronald I. Niet zo'n handige zet, want dit bleek een echte kogel te zijn en hij schoot zich meteen door het hoofd. Hij had echter begrepen dat hij nog een rode kogel uit zijn hand had kunnen spelen, maar dat vonden de anderen niet. Drie rondes later moest ook Armand het spel verlaten. De anderen hadden nog steeds geluk (of speelden ze echt goed?). Michiel was het volgende slachtoffer. Ronald I en Davy bleven over. Het kon niet lang meer duren en inderdaad... Ronald I had alleen nog maar echte kogels in zijn revolver en dat gaat natuurlijk fout.

Bootleggers

Evert-Jan had het even gezien en was inmiddels met een ander spel begonnen. Bianca H wilde wel meedoen met een spelletje. Ronald I stelde voor Niagara te gaan spelen. Met enige hulp van Bianca kon hij het wel uitleggen, waarna de actie kon beginnen. De rivier begon direct snel te stromen en iedereen had moeite om niet van de waterval te storten. Langzaam maar zeker kreeg men een beetje grip op het spel. Bianca H ging erg goed, maar ineens had Ronald I gewonnen. Hij was de nieuwe startspeler en iedereen kreeg zijn fiches terug. Hij hoefde nog maar 1 edelsteen binnen te brengen en niemand kon hem daarvan weerhouden. Bianca H kon direct daarna ook de winst pakken, tot haar grote teleurstelling. Een eindstand is lastig te geven. Ronald I won met 5 edelstenen. Bianca H had er 4, Michiel 2, Armand 5 en Davy 3.

overal wordt lekker gespeeld

Nu was het inderdaad tijd voor Dungeons & Dragons. Sandra was de dungeonmaster, Jeroen, Monique, Willem en Ronald I waren de helden. Voor Jeroen en Monique was het de eerste keer en Monique had zelfs nog nooit het bordspel gespeeld. Het begin was wat aarzelend en DM Sandra moest af en toe wat tips geven. De helden werden in een kamer overvallen door 2 monstertjes, die nog erg veel schade bleken te doen. Ronald I en Monique openden daarop een kist met een slaapgas valstrik. Willem wilde wel even kijken of hij ze wakker kon schoppen en bezorgde daar gelukkig geen schade mee. In de kist werd wel de ring gevonden waar het allemaal om draaide. Willem wilde direct de terugreis naar het dorp aanvaarden, maar de anderen wilden nog kijken of de alchemist nog in leven was. Jeroen moest Willem zelfs bedreigen met pijl en boog om mee te gaan. Dit zou later nog consequenties hebben. Willem offerde liever de ring op, dan hem door de anderen te laten bekijken. In een volgende kamer stond een groot standbeeld dat bewaakt werd door een grommend monster. Ronald I had gezien dat afwachten behoorlijk wat schade kon toebrengen bij de helden. Hij stormde naar binnen en met een ongelooflijk geweldige zwaardbeweging werd het monster in één klap verslagen. DM Sandra kon het niet geloven... Even later kwamen de helden in problemen in een kamer vol paddestoelen. Ronald I en Willem wisten Jeroen en Monique wel uit de kamer te redden, maar ze waren niet wakker te krijgen. Ronald I en Willem gingen dus maar aan de slag met het standbeeld, in afwachting van het ontwaken van de andere twee. Het was inmiddels tijd om er een eind aan te breien. Alle chocolaatjes waren ondertussen ook al verdwenen. Het was een leuke kennismaking geweest met het rollenspel.

dungeonmaster Sandra

Het was tijd om even bij te komen en bij de diverse andere tafels te kijken. Vooral bij Colditz was af en toe wat hulp nodig, maar er bleken nogal wat verschillen tussen de Engelse en de Nederlandse versie te zitten. Koen wilde graag Diplomacy spelen. Ronald I was daar wel voor te porren en Bart ook wel. Voor Bart was het echter nog wat te hoog gegrepen, want hij deed niet altijd echt logische zetten. Ronald I had daar in eerste instantie behoorlijk last van en kon er in tweede instantie niet van profiteren. Koen maakte er wel goed gebruik van en gokte ook nog eens goed. Ronald I kwam daardoor in een erg slechte positie te staan. Hij werd echter gered door de Chinees. Het Chinese eten was aangekomen en hij vluchtte bij het spel weg. Rutger wilde wel invallen, maar schrok van de slechte positie. Ronald I haalde zijn eten en toen hij terugkwam, waren de zetten nog niet gedaan. Bart hield het voor gezien en vroeg Ronald I zijn plek over te nemen. Dat zag Rutger niet echt zitten, dus wisselden ze van positie: Rutger speelde voor Bart en Ronald I kreeg zijn eigen landen terug. Het duurde enkele beurten voordat hij zijn linies weer een klein beetje op orde had. Rutger bleef daar niet op wachten en sloeg flink om zich heen. Koen werd geïmponeerd door deze acties en trok zich steeds verder terug, terwijl hij goede mogelijkheden had. Daardoor kon Ronald I hem nog voorbij gaan. Omdat er later op de avond ook nog Doom op het programma stond en Koen op de kids moest gaan passen, werd het spel afgebroken. Eindstand: Rutger (Oos/Dui) 7/8, Ronald I (Fra/Rus) 5/4, Koen (Eng/Tur) 3/3.

Ronald I, Jeroen, Lody en Rutger hadden een Doom-sessie gepland. Lees daarvoor het aparte verslag.

Eufraat & Tigris

De avond liep ten einde. De meeste spelers waren naar huis en nog slechts op één tafel werd gespeeld. Ruud had Streetsoccer meegenomen. Hij had het al enige tijd in huis, maar had het nog nooit gespeeld. Ronald I wilde hem niet zonder deze ervaring laten vertrekken en dus werd er nog een spelletje gespeeld. Na enkele zetten stond Ronald I al 2-0 voor, maar met de nodige tips, kwam Ruud terug in het spel. 2-2, 3-3, en de tijd vorderde. Toen scoorde Ronald I 4-3 en moest Ruud risico gaan nemen. In de laatste minuten scoorde Ronald I nog 5-3. Het was voor Ruud duidelijk dat het niet zo maar een geluksspel was, maar dat er goed positiespel gespeeld moest worden. Een ervaring rijker vertrok hij alsnog. Het was nu echt de hoogste tijd om naar huis te gaan. Ronald I en Sandra waren deze dag niet alleen de eersten geweest, maar waren ook de laatsten die vertrokken (met uitzondering van Lody en Caroline natuurlijk). Er waren meer dan 50 spelers geweest en de sfeer was weer geweldig. Alleen mag het de volgende keer wel iets warmer zijn. De organisatie wordt weer hartelijk bedankt voor deze gezellige dag.

Er waren ook enkele leden van Spelgroep Phoenix. Een interactief verslag kun je op hun website lezen.

Lees ook deel 2 (het verslag van Doom).

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005