Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 08-01-2005

Titel (5K) Verslag

Dag der niet gespeelde spellen, Meppel, 8 januari 2005

Omdat er nogal veel nieuwe spellen nog niet gespeeld waren, kwam Det met het idee een Dag-der-niet-gespeelde-spellen te organiseren. Een goed begin van het nieuwe jaar dus. Samen met Lody reed ik naar Meppel toe. Jeroen en Monique waren net een kwartiertje binnen. Rob, Det, Sandra en Bianca H waren met Hispaniola bezig. We besloten een kort kaartspelletje te spelen: Metallurgie. Er zijn speelkaarten met ijzer, koper, zilver en goud. IJzerkaarten mogen op tafel gelegd worden, de andere kaarten moeten daar in volgorde op. Iedere speler heeft 3 kaarten. Als je aan de beurt bent mag je kaarten van dezelfde soort spelen of kaarten op dezelfde stapel. Je mag ook een kaart van de stapel trekken, maar dan moet je met die kaart beginnen. Het doel is een aaneengesloten groep van kaarten van dezelfde soort te maken. Bij ijzer moeten dat er 9 zijn, bij goud 3. Als je daarin slaagt moet je een aantal kaarten van die groep verwijderen en mag je 1 kaart als beloning houden. De onderliggende kaarten worden nu zichtbaar. Je kunt zo zelfs kettingreacties veroorzaken. De speler die uiteindelijk de meeste beloningskaarten heeft verzameld, wint het spel. In het begin was het erg aftasten hoe het spel nu zou werken en werden er onbedoeld enkele voorzetjes gegeven. Daarna kwam de fase waarin iedereen probeerde de voorzetjes te voorkomen. Tegen het einde van het spel begon iedereen een beetje aan een eigen strategie te bouwen. Eindstand: Jeroen 5, Ronald I 3 (2 goud), Lody 3 (1 goud), Monique 2. Inmiddels waren ook Erwin en Henk-Johan gearriveerd.

Det vermaakt zich prima ?

Ik had de spellenquiz van Oud en Nieuw nog even meegenomen. Rob, Det, Erwin en Henk-Johan hadden hem nog niet gedaan. Erwin wist de hoogste score van Caroline te verbreken met een prachtige score van 23. Rob en Det eindigden beiden op 12 punten. Het grootste probleem bleek het verzinnen van de titels te zijn. Maar goed, tijd om weer wat te gaan spelen. Det wilde Carcassonne die Stadt wel uitleggen en ik schoof graag aan bij Jeroen en Monique. Was het weer de zoveelste variant op Carcassonne ? Tijdens het spelen kwamen we er achter dat het toch wel meer was. Veel meer keuzes, die meer met elkaar verbonden zijn. De muur blijkt een aardige factor in het spel. Soms wil je juist een telling veroorzaken en soms juist helemaal niet. De muur beperkt het speelveld, maar geeft juist ook weer nieuwe scoringsmogelijkheden. Het einde van het spel was een beetje een dooddoener, omdat niemand meer speelfiguren had en er ook geen speelfiguren meer vrij konden komen. De laatste kaartjes veranderden maar weinig aan de eindstand. Eindstand: Jeroen 108, Monique 103, Ronald I 102, Det 84. Had Det het in ieder geval wel goed uitgelegd.

de eindstand bij Carcassonne die Stadt

Even een kort spelletje Geschenkt tussendoor. Sandra en Lody schoven aan, terwijl Det het avondeten ging regelen. Monique had een beetje geluk dat alle kaartjes uit haar serie in het spel zaten. Daardoor kon ze veel kaarten gemakkelijk nemen. Ik pakte in het begin een hoge kaart met veel fiches. Daarmee wist ik me te redden tot het einde van het spel. Ik had nog 2 fiches over en maar 1 strafpuntenkaart. Eindstand: Monique 22, Lody 25, Ronald I 29, Sandra 31, Jeroen 37.

Sandra vermaakt Erwin en Henk-Johan

Lody kon In 80 Tage um die Welt wel uitleggen. Jeroen en ik wilden het graag uitproberen. De anderen hadden al andere spellen uitgekozen. Erwin kenmerkte het spel als Ganzenbord met resourcemanagement. Later konden we ons wel vinden in die omschrijving. Je moet namelijk zo snel mogelijk naar het eindpunt. Daartoe moet je reiskaarten inzetten (meestal boten en treinen). Deze zijn er in verschillende waardes, die het aantal reisdagen aangeven. Als iedereen aan de finish is, wint degene die het minste aantal dagen heeft gebruikt. Daarop zijn twee uitzonderingen. Degene die echt als laatste aankomt, kan zeker niet winnen. En als iedereen meer dan 80 dagen heeft gebruikt, wint degene die als eerste was aangekomen. Tegen het einde van het spel kwamen we er achter dat we niet wisten dat je voor 2 munten kaarten kon kopen. Dat was in mijn geval wel handig geweest, want nu verloor ik kostbare wachtdagen. We besloten het spel op dezelfde wijze uit te spelen, waarmee ik vrijwel kansloos werd voor de overwinning. Bij 3 spelers heb je al snel dat je als laatste aankomt. Jeroen was er het eerste, maar Lody had 2 reisdagen minder nodig. Eindstand: Lody 70 (London), Jeroen 72 (London), Ronald I 64 (New York). Doordat ik nog een dag in New York moest wachten zou ik 1+2 dagen verliezen. Waarschijnlijk zou ik ook nog 7 reisdagen nodig gehad hebben om in London aan te komen. Best een interessant familiespel.

serieuze blikken bij de wereldreis

De anderen waren nog druk aan het spelen, dus besloten we Doom uit te gaan proberen. We wisten globaal hoe het moest, maar er moest nog veel worden uitgezocht. Ikzelf speelde de monsters en Lody en Jeroen gingen proberen het eerste level over te slaan. We maakten zo nu en dan nog fouten, die meestal in het nadeel van de monsters werkten. Maar aangezien Lody en Jeroen het al moeilijk genoeg hadden, was dat niet zo'n probleem. Het grootste probleem voor hen was het gebrek aan munitie. Later bleken er ook nog wat foutjes in de spelregels te staan. Een deel was waarschijnlijk niet goed vertaald, omdat het Engelstalige deel anders was ge´nterpreteerd. En ook in het Engelse deel leek nog een foutje te staan. Maar in het algemeen was het goed te begrijpen. In het middenspel werden Lody en Jeroen wat roekelozer en kwam er echt actie in het spel. Jeroen wist het geheime wapen nog te vinden en begon flink om zich heen te schieten. Lody was via een omweg bij de uitgang gekomen en probeerde de deur voor Jeroen te openen. Helaas was de overmacht te groot. Aangezien het sterven van Lody mijn 6e punt opleverde, had ik het spel gewonnen. Een interessante variant op de bekende Heroquest en Starquest spellen. Dit zal zeker vaker uitgeprobeerd gaan worden. Wellicht dat dan op alle munitieplaatsen 2 fiches worden gelegd. Voor Jeroen en Monique was het de hoogste tijd om naar huis te gaan.

Jeroen en Lody hebben eindelijk de gang leeg. | Lody valt ten prooi aan een monster

Samen met Lody en Rob speelde ik nog een spelletje Colossal Arena. Daarin strijden 8 monsters in een arena. Drie van deze monsters zullen overleven. De spelers proberen weddenschappen af te sluiten op deze monsters. Rob richtte zich vooral op 1 monster en het kon niet uitblijven dat de anderen het monster dan zouden uitschakelen. Toen had hij alleen nog zijn geheime bod over. Het spel eindigde niet met de dood van het 5e monster, maar door het opraken van de kaartenstapel. Daardoor had Lody gewonnen. Eindstand: Lody 11, Ronald I 10, Rob 5. Daarmee kwam er een einde aan een gezellige spellendag. Weer een aantal nieuwe spellen geleerd, maar lang niet alle spellen die op het verlanglijstje stonden.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005