Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 31-12-2004

Titel (5K) Verslag

Oud en Nieuw, Sassenheim, 31 december 2004

Dit jaar vierden we Oud en Nieuw in Sassenheim bij Lody en Caroline. Door diverse omstandigheden kon niet iedereen erbij zijn, maar het was toch een gezellige drukte. Lody, Caroline, Koen, Bart, Merel, Lotte, Seb, Leonie, Eline, Bianca H, Enrico, Sandra en ik (Ronald I). Samen met Enrico en Sandra was ik op tijd voor het eten. Broodjes, salades, kippenboutjes en nog meer kleine hapjes. We lieten het ons prima smaken. Voor en na het eten speelde ik met Koen en Bart nog met de X-Box. Daarna kwamen ook Seb en Leonie met hun kleine aan. Ik had een quiz gemaakt op CD, maar het duurde even, voordat we deze op de televisie aan de praat hadden. Hij bestond uit foto's van een deel van een spellendoos en het was de bedoeling te raden om welk spel het ging. Er waren 28 foto's. Caroline was er het beste in. Zij wist er 18 te raden. Daarna was het tijd voor een echt spel.

Betrayal at House on the Hill

Lody, Caroline, Sandra en Bianca H gingen voor Betrayal at House on the Hill, terwijl ik met Seb, Leonie en Enrico Maharadja ging spelen. Leonie zei dat ze ook deze keer ging winnen, want ze had het nog nooit verloren. Ik had een flitsende start en de anderen hadden moeite om me bij te benen. Maar ineens ging er ergens iets mis, want terwijl de anderen al 3 paleizen hadden gebouwd, had ik er nog maar 2 gebouwd. Wanhopig probeerde ik in te lopen. Heel langzaam slaagde ik erin, maar het was toch Leonie (ze had gelijk), die 7 paleizen wist te bouwen. Seb en ik hadden er allebei 6. In de laatste ronde kon ik nog net voldoende geld bijeensprokkelen om de tweede plaats te grijpen. Enrico bleef steken op 5 paleizen. Eindstand: Leonie 7, Ronald I 6 (15), Seb 6 (12), Enrico 5. De anderen waren vrijwel op hetzelfde moment klaar met hun spel. Er werd nog even gekletst en Lody begon met het uitleggen van Ys.

Maharadja

De klok naderde 12 uur, dus werd snel de televisie aangezet. Ook de champagne werd tevoorschijn gehaald. Ineens leek de klok op de televisie een minuut over te slaan en was het al twaalf uur, tot verrassing van iedereen. Toen kwamen de beste wensen. Bart stond al te trappelen om met het vuurwerk aan de slag te gaan. Lody, Enrico, Seb en Bianca H gingen mee naar buiten. De anderen bleven bij de kleintjes binnen. Het ging flink te keer buiten, want blijkbaar waren veel mensen in Sassenheim thuisgebleven. Maar na verloop van tijd werd het toch rustiger en kwam iedereen weer binnen. Rutger wist door de mobiele drukte heen nog even te bellen en Monique zond een SMS-je. Er werd gezellig nog wat gekletst en oliebollen gegeten. Toen Seb en Leonie huiswaarts keerden, wilde Lody nog wel Ys spelen. Bianca H en ik schoven aan. Enrico bleef kijken, maar wilde niet meer spelen. Sandra zocht ook haar bedje op.

Ys bestaat uit een stad, die verdeeld is in vier delen en elk deel is weer in drieŽn verdeeld. Om beurten zetten de spelers 2 handelaren in. Eentje gesloten en eentje open. Per stadsdeel zijn er 4 zaken te verdienen: goederenstenen, overwinningspunten, zwarte stenen en kaartjes. Daarnaast is er een goederenmarkt. Daar zijn goederen te winnen, maar ook de koers is daar te beÔnvloeden. Na 4 speelrondes kan de winnaar worden bepaald. De goederen met de hoogste koers, leveren de meeste punten op voor de spelers die er de meeste van hebben. De zwarte stenen leveren punten op volgens een vaste tabel. In de laatste beurt wist Bianca H nog de meerderheid van mij in ťťn van deze goederen af te pakken. Zij kreeg daardoor 5 punten meer en ik 5 punten minder. En dat bleek precies voldoende voor de overwinning. Eindstand: Bianca H 103, Ronald I 94, Lody 69. Een interessant spel dat meer speelminuten vraagt. Het heeft een beetje het gevoel van Morgenland, maar de mechanismen sluiten nog verder op elkaar aan.

Het was inmiddels bijna half vier. De hoogste tijd voor Bianca H en mij om naar huis te gaan. De anderen zochten daarna vast ook snel hun bed op.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004