Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 18-12-2004

Titel (5K) Verslag

Spellendag, Den Bosch, 18 december 2004

Klik op de foto's voor een vergroting.

Ruim dertig spelers hadden zich aangemeld voor de spellendag in Den Bosch, wat minder dan verwacht. Dat kwam o.a. door de verjaardag van Sandra en Enrico op 19 december. Aan het begin van de dag waren er al direct ongeveer 10 spelers aanwezig, de rest kwam gedurende de dag binnendruppelen. Ronald I, Det, Bas en Sandra gingen voor een spelletje Pompeii. Door middel van kaarten zetten de spelers personen in de stad, het liefst zo dicht mogelijk bij de uitgangen en anders bij zoveel mogelijk andere personen in de buurt. Dan vindt er ineens een vulkaanuitbarsting plaats en moet je de personen laten vluchten voor de lavastromen. Langzaam maar zeker worden steeds meer personen ingesloten en opgeslokt door lava. Van Det werden de minste personen door de lava gegrepen en ze haalde zelf ook nog eens de meeste personen naar buiten. Van Ronald I werden de meeste personen gegrepen, maar hij werd nog wel tweede. Eindstand: Det 8 (3), Ronald I 7 (8), Bas 6 (4), Sandra 5 (7). Een aardig spel, maar niet echt bijzonder.

Pompeii

Imke (University Games) had vlaai meegenomen en dat liet iedereen zich goed smaken. Er werd gebraindstormd over Nederlandse titels voor Too Many Cooks en Igel Ärgern. Daarna werd Igel Ärgern ook uitgeprobeerd door 6 spelers. Aan de andere tafel kwam het kleine kaartspelletje Geschenkt tevoorschijn. Roland schoof daarbij ook aan. De speelkaarten hebben een waarde in strafpunten. Daarnaast heeft elke speler fiches, die als pluspunten gelden. Je draait een kaart om van de stapel. Als je deze accepteert krijg je zoveel strafpunten. Als je deze niet wilt, moet je er een fiche op leggen. Dat gaat net zo lang door, totdat iemand de kaart en de fiches accepteert. Tot zover is het simpel. Als je echter series kaarten weet te vormen, dan geldt alleen de laagste kaart als straf. Daar is echter een klein probleempje bij. Er worden van tevoren ongezien 9 kaarten afgelegd, dus niet alle series zijn te vormen. Roland was duidelijk de beste in dit kaartspelletje, gevolgd door Sandra. Eindstand: Roland (29-18=) 11, Sandra (34-17=) 17, Bas (24-3=) 21, Det (40-1=) 39, Ronald I (58-16=) 42. Een geweldig leuk klein spelletje, dat altijd snel even tussendoor te spelen is.

Met dezelfde spelers werd ook Niagara gespeeld. De spelers varen met kano's over een rivier om edelstenen te verzamelen: 4 dezelfde, 5 verschillende of 7 totaal. Aan het einde van de rivier is een waterval, waar je natuurlijk niet vanaf moet vallen. Afhankelijk van het weer en van de snelheid waarmee de spelers varen, stroomt de rivier met een bepaalde snelheid. De rivier wordt weergegeven met doorzichtige schijven, die over het spelbord worden geschoven. Det ging erg goed van start en was op weg naar de overwinning. Ze werd echter tegengewerkt en ineens kon Bas de overwinning pakken. Ronald I had net als Bas in het begin al een kano verloren. Bas had een nieuwe teruggekocht, Ronald I niet. Ronald I was goed op weg om 4 dezelfde edelstenen te verzamelen, maar het was Bas die de winst pakte. Eindstand: Bas 7, Det 6, Ronald I 5, Roland 3, Sandra 2. Een erg leuk spel en prachtig uitgevoerd.

Daarna kwam Sandra met Flaschenteufel aan. Det wilde liever iets anders spelen. Er werd besloten tot 100 punten te spelen. Ronald I paste direct in de eerste ronde een tactiek toe, waar Bas het slachtoffer van werd. Nu iedereen er van op de hoogte was, werd er op scherp gespeeld. Roland was er uiteindelijk het beste in.  In de laatste ronde wist Ronald I Sandra nog wel in te halen en kon Bas eindelijk op een positieve score komen. Eindstand: Roland (26-15+51+30+14=) 106, Ronald I (14+13+12+24+19=) 82, Sandra (10+17+29+28-11=) 73, Bas (-14+10-11-13+44=) 16. Er werd nog even gebrainstormd over een Nederlandse titel samen met Imke. "De fles van Satan" werd toch niet echt goedgekeurd door de aanwezigen, hoewel het de originele titel van de Nederlandse vertaling van het boek was.

Puerto Rico

Frank (PS Games) wilde graag Durch die Wüste spelen, omdat Heersers der Woestijn volgend jaar in Nederland uitkomt. Ronnie, Det, Sandra en Ronald I waren de andere spelers. Uiteraard waren er weer de opmerkingen over de pastelkleuren van de kamelen. Ronnie kwam er snel achter dat hij niet erg slim was begonnen, maar vocht zich snel terug in het spel. Det kreeg vrij spel bij het insluiten van een groot gebied en verzekerde zich daarmee van de overwinning. De strijd om de tweede plaats bleef nog wel spannend. Eindstand: Det 63, Frank 54, Ronald I 54, Ronnie 50, Sandra 37. Frank wilde ook graag Finstere Flure spelen. Sandra wilde liever wat anders en verdween naar een andere tafel. In het begin was het voor Frank en Ronnie even aftasten, maar daarna werd er listig gebruik gemaakt van de bewegingen van Franenkstein. Det maakte even een sanitaire stop en toen ze terugkwam, hadden de heren alles goed uitgerekend. Ze konden nog net een speelsteen van Det laten vangen, voordat ze de uitgang bereikte. Uiteindelijk wist Frank als enige 3 speelstenen uit de kerkers te laten ontsnappen. Eindstand: 1) Frank 3, 2) Ronnie 2, 3) Ronald I 2, 4) Det 2.

Ronald I stelde voor om Sint Petersburg te gaan spelen. Det was inmiddels naar een andere tafel vertrokken. Ronnie en Frank wilden het spel wel leren. Al snel bleek dat geld erg schaars is in het spel en dat Ronnie er maar moeilijk aan kon komen. Ronald I en Frank richtten zich op de edelen, terwijl Ronnie op verschillende manieren punten bij elkaar sprokkelde. Hij liep langzaam maar zeker uit op de anderen. Ronald I kreeg erg veel inkomsten en ineens kon hij ook veel punten gaan scoren. Hij liep snel in op Ronnie. Frank bleef nog enigszins achter. Ronald I wist een flinke collectie edelen op te bouwen, terwijl Frank met veel dubbele bleef zitten. De eindscore van Ronald I was voor de anderen toch even een schok. Eindstand: Ronald I 100, Ronnie 55, Frank 54.

Het was tijd om te wisselen. BoB had even geen tegenstander en Ronald I nodigde hem uit voor Schotten Totten. De eerste partij werd door Ronald I gewonnen door 3 aangrenzende stenen te claimen. BoB had ook al drie stenen. Hij voelde zich niet kansloos en wilde wel een revanche. Deze verliep geweldig en hij won met 5-0 van Ronald I. Zijn dag (of liever zijn hele week) was weer goed. Om de echte winnaar te vinden moest er natuurlijk een derde partij gespeeld worden. Ook deze won Bob en wel met 4-1. Een geweldig kaartspel. Het was tijd voor een groot spel: Puerto Rico. Frank, Derk-Jan, Rogier en Ronald I schoven aan. Het spel was net gespeeld op een andere tafel. Voor Frank en Derk-Jan was het nieuw, dus verzorgde Ronald I de uitleg. De eerste paar rondes stuurde hij het spel met uitleg van de fases en de keuzes, voorzien van enkele tips, maar daarna werden de tips cryptischer en werden de spelers in vertwijfeling gebracht. De eindscores waren niet al te hoog, maar het was wel spannend. Eindstand (VP+gebouwen+bonus): Rogier (15+17+6=) 38, Ronald I (13+16+6=) 35 (+5), Derk-Jan (14+14+7=) 35 (+2), Frank (15+13+0=) 28. Een geweldig spel. Vooral Frank was onder de indruk, maar ook Derk-Jan kon het spel erg waarderen. Het spel was trouwens tijdelijk onderbroken voor de Chinese maaltijd. De Indiase maaltijd werd een stuk later bezorgd.

Day & Night

Inmiddels verschenen ook Valentijn en Sebastiaan om Day & Night te demonstreren. De meegekomen dames kozen voor De Ontembare Stad. Sebastiaan verzorgde de uitleg aan Frank, maar na enkele zetten, moest Frank weer verder met Puerto Rico. Sandra nam zijn plaats in. Vincent liet zich ook het spel uitleggen en wist het zelfs te winnen. Na Puerto Rico wilde Frank graag Drahtseilakt proberen. Derk-Jan moest helaas vertrekken, maar Rob nam graag zijn plaats in. En Rob bleek ook erg goed in het spel. Hij haalde nooit meer dan 3 strafpunten. Na vier rondes kwam hij er dan ook als winnaar uit. Eindstand: Rob (0+3+1+3=) 7, Frank (2+3+4+3=) 12, Ronald I (11+0+3+4=) 18, Rogier (5+7+8+2=) 22.

De dag begon aan het eind te komen. De spellen moesten weer worden uitgezocht en ingepakt en de stoelen en tafels opgeruimd. Om 23.00u zat het erop. Een zeer geslaagde spellendag.

Zie ook het foto-album.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004