Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 20-11-2004

Titel (5K) Verslag

Ducosim spellenbeurs, 20 november 2004

Klik op de foto's voor een vergroting.

Ducosim 2004. Samen met Sandra kwam ik precies op tijd voor de Ducosim spellenbeurs aan. Het was erg druk, omdat ook de Verzamelaarsjaarbeurs en de Margriet Winter Fair dit weekend in het beursgebouw werden gehouden. Sandra ging direct naar de tafels van PS Games, waar ze vandaag Keythedral zou gaan demonstreren. Zelf maakte ik een rondje over de beurs. Het was nog niet echt druk. The Gamemaster stond net om het hoekje in de andere zaal. Een beetje uit het zicht. Ze zouden met 8 tafels aanwezig zijn, maar uiteindelijk werden het er maar 4. Dat bleek een goede keus, want het werd niet zo heel erg druk. Bianca H zou bij 999Games spellen gaan demonstreren, maar ze heeft daar tevergeefs op staan wachten. Uiteindelijk heeft ze zelf maar 3 spellen geregeld en heeft ze toch de nodige demonstraties kunnen geven. Een prima instelling.

Louis XIV

Voordat ik mijn rondje kon afmaken, werd ik door Tamara van Phoenix gecharterd om het prototype van Louis XIV uit te proberen. Evert-Jan, Kasper en Klaas waren de andere spelers. Louis XIV gaat het nieuwe spel van Alea worden. Het wordt een nieuwe doosmaat, groter dan de kleine serie en kleiner dan de grote serie. Het spel wordt gespeeld in vier rondes. In elke ronde kun je invloed uitoefenen op de adelkaartjes. Bij sommige kaartjes krijgt alleen de speler die de meerderheid haalt een bonus, bij andere kaartjes kan iedereen die geen meerderheid haalt, de bonus ook kopen. Deze bonus kan bestaan uit verschillende soorten fiches of geld. Degene die de meerderheid haalt, is zijn invloedsstenen kwijt, de anderen krijgen deze weer terug. Met de fiches kun je kaartjes betalen die je niet alleen een voordeel tijdens het spel geven, maar ook 5 bonuspunten aan het eind van het spel.

De eerste ronde was het even aftasten, maar daarna werd snel duidelijk wat belangrijk was. Alleen moest je het nu nog zien te verkrijgen. Evert-Jan had een goede eerste ronde, dus hij werd als concurrent gezien. Het spel bevat leuke elementen, maar toch kreeg het mij niet echt in de greep. Er sprong geen vonk over. Aan het eind van het spel kreeg je nog bonuspunten voor meerderheden van verzamelde schildjes. Aangezien deze schildjes geheel willekeurig werden verkregen, had je hier totaal geen invloed op. Hoewel ik vrij veel schildjes had, haalde ik geen enkele meerderheid. Toch bleek het om de gekochte kaartjes te gaan. Evert-Jan had er één meer dan de anderen en dat bleek ook uit de eindscore. Eindstand: Evert-Jan 44, Ronald I 38, Kasper 36, Klaas 35. Het spel liet een matig positief gevoel achter.

Transport

Tijd voor een pauze en wat gesprekjes met diverse bezoekers. Symbiose Games stond er met een nieuw spel: War Stories. Een soort kruising tussen Memory en Schaken. Eerst moet je door middel van Memory aan speelstukken zien te komen, die elkaar daarna bevechten. Ze hadden ook een prototype van Transport. Een spel over een lopende band, waarover kisten worden vervoerd. Dit prototype werd erg goed ontvangen. Corné was ook aanwezig, hoewel hij enige tijd in de file had gestaan. Hij wilde op de beurs alle nieuwe dingen van Essen uitproberen, maar er was niets te vinden. Edwin kwam naar me toe met de vraag of ik La Strada kende en of ik dat wilde uitleggen. Rob en Det wilden ook wel meespelen, dus we waren meteen compleet. Det mocht beginnen, waardoor Rob als vierde speler het nadeel had. Dat bleek ook tijdens het spel. Ik maakte tegen het eind van het spel een fout, door Edwin volledig te blokkeren. Nu was het spel direct afgelopen en was de overwinning voor Det zeker. Eindstand: Det 23, Edwin 21, Ronald I 20, Rob 16. Misschien moet er iets aan de beginopstelling veranderd worden om de kansen wat gelijk te trekken.

Daarna was het tijd om even wat gedachten te wisselen over de Nederlandse Spellenprijs. Niets officieels, maar meer een beetje brainstormen over de toekomst en de mogelijkheden. Na ruim een half uur zocht ik de beurs weer op. Het was inmiddels toch een stuk drukker geworden. Gelukkig maar. Sandra was nog druk bezig met Keythedral, maar kon wel even pauze nemen. We moesten nog even langs de Elf Shop in Utrecht om War of the Ring op te halen. Toen we buiten kwamen, kwam de hagel met bakken omlaag, maar daar lieten we ons niet door tegenhouden. Gelukkig werd het droog en haalden we het spel op bij de Elf Shop. Na een klein uurtje waren we weer terug op de beurs.

Sandra

Frank wilde graag Wings of War uitproberen. Enrico en Vincent wilden wel meedoen. Ik speelde samen met Enrico tegen Vincent en Frank. Enrico had de pech om direct tegen een voltreffer op te lopen. Niet echt leuk natuurlijk. Hij mocht opnieuw beginnen met een nieuw vliegtuig. Het werd een alleraardigst kat-en-muis spelletje, totdat Frank naar huis moest. Rob en Det wilden het spel ook wel spelen en een andere bezoeker van de beurs schoof ook aan. Enrico maakte het viertal compleet. Ook zij konden het spel niet meer afspelen, want de beurs bleek al om 17.00u afgesloten te worden. Overal werd er door standhouders ingepakt. Om half zes verliet ik de beurs ook met een zwaar gevulde tas. De dag was weer voorbij gevlogen. Ik had nog zoveel meer willen doen.

Zie ook het foto-album.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004