Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 31-10-2004

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Eindhoven 31 oktober 2004

Ga naar Dag 1 | Ga naar Dag 2 | Foto's Dag 1 | Foto's Dag 2 | Foto's Dag 3

Spellenspektakel 2004. Dag 3. De laatste dag alweer. Harold wilde liever bij de zwangere Jeanine blijven, dus ging ik in mijn eentje richting het beursgebouw. Ik verwachtte daar hordes mensen te zien, die door de zomertijd een uur te vroeg zouden zijn verschenen. Dat bleek gelukkig mee te vallen. Maar langzaam maar zeker stroomde het toch vol met mensen die stonden te dringen om naar binnen te gaan. 

In mijn vaste rondje over de beurs belandde ik bij de stand van Games Above Board. Ontwerper Martin Howard Samuel wijdde mij in in zijn serie spellen. De spellen zijn bedoeld om mee te kunnen nemen op reis. Het spelbord is van een soort rubber gemaakt. Je kunt het helemaal verkreukelen, maar daarna ligt het toch weer vlak op tafel. De glazen speelstenen maken het geheel af. In de serie zijn er 3 spellen, die in Amerika ook in een grote doos zijn uitgegeven. Hijara is een concentratiespel. Het spelbord bestaat uit 4 bij 4 vakken, elk verdeeld in de hokjes 1 tot en met 4. Om beurten leggen de spelers een steen op het bord in een van de hokje. Je moet telkens het hokje met het laagste getal in een vak gebruiken. De eerste speler moet dus op een 1 leggen. De tweede speler kan op een 2 leggen in hetzelfde vak als speler 1 of op een 1 in één van de andere vakken. Je scoort punten door 4 stenen op een rij te krijgen met dezelfde waarde, of een compleet gevuld vak met stenen van je eigen kleur. Het tweede spel is Rhumb Line. Dit is een observatiespel. Ook nu moet je weer rijen van stenen maken. Dat kan in een rechte lijn of op een cirkel of op een spiraal. Het derde spel is Mozaic. Daar zit een grotere geluksfactor in. Hier moet je proberen vierkanten te vormen met stenen van je eigen kleur. Je moet echter spelen met de steen die je uit het zakje trekt. Dat kan een steen van jezelf zijn of een steen van je tegenstander. Daarnaast zitten er 4 speciale stenen in, waarmee je bijvoorbeeld stenen kunt weghalen of verplaatsen. Deze gaan echter telkens weer terug in de zak, zodat ze steeds vaker zullen worden getrokken. Tot slot had hij nog een heel simpel spel met 7 bierviltjes. Je moet ze schudden en gesloten neerleggen. Je draait er 1 open. Vervolgens draai je het viltje open dat op de positie ligt met dat nummer en zo verder, totdat je vastloopt. Je scoort het aantal punten dat op de opengedraaide viltjes staat. Dan is de volgende speler aan de beurt. Niet echt een spel dus, maar het verkoopt goed in Amerika. Iets om in een café te spelen. Mijn eerste poging strandde direct bij het eerste viltje. In mijn tweede poging draaide ik alle viltjes open. Puur geluk.

Tekenaar Rob Alexander signeert

Vandaag waren er ook weer diverse auteurs die spellen signeerden: Leo Colovini, Marcel-André Cassasola-Merkle en Michael Schacht. De eerste heb ik wel gezien, de tweede heb ik gemist. Michael Schacht kwam ik gelukkig nog even tegen, vlak voordat hij naar huis ging. Ook tekenaar Franz Vohwinkel was aanwezig. Het is nog niet zeker dat hij volgend jaar ook weer aanwezig is. Verder waren er nog diverse andere tekenaars op de beurs aanwezig. Deze dag stond trouwens in het teken van het NK Streetsoccer. Na mijn wereldtitel van vorige week, wilde ik dit keer mijn Nederlandse titel van vorig jaar prolongeren. Er waren maar liefst zes deelnemers. Ik werd ingedeeld bij Corné en Andrew. De andere groep bestond uit Tristan, Enrico en Jeroen. Ik moest direct mijn eerste partij tegen Corné. Hij gooide stukken beter dan ik. Een serie van 3 zessen op rij werd mij fataal en hij scoorde 1-0. Ik werd niet echt gevaarlijk, maar kon toch 1-1 scoren. Corné scoorde 2-1 en hij leek de partij te gaan winnen. Ik trapte de bal nog naar voren en Corné gooide zowaar een 1. Nu goed positioneren en opnieuw gooide Corné laag. Hij had twee keuzes: mij blokkeren en mijn scoringskans verlagen van een 4 naar een 5 of zijn spelers alvast positioneren voor de verlening. Hij koos toch voor de eerste optie. Gelukkig gooide ik hoog genoeg en scoorde in de laatste minuut de 2-2. Verlenging. Corné trapte ver uit en ik gooide een 2. Weer een hoge worp voor Corné en een 1 voor mij. Nu had Corné de bal voor het intikken en won de verlenging met 3-2. Ik moest nu tegen Andrew. Hij was erg enthousiast, maar positioneel niet altijd even sterk. Al snel kwam ik 3-0 voor, met twee doelpunten van mijn keeper. Twee snelle counters van Andrew zorgden voor 3-2. Ik was weer wakker en de overwinning kwam niet in gevaar. Het was echter duidelijk dat Corné tegen Andrew niet in de fout zou gaan. En inderdaad een degelijke 2-0 overwinning en Corné ging door naar de finale. Geen Nederlandse titel voor mij.

De andere groep begon met de partij Tristan - Jeroen. Tristan bleef maar goed gooien en hoe goed Jeroen ook probeerde te spelen, daar was geen kruid tegen gewassen. Hij verloor met 4-3 van Tristan. In zijn tweede partij moest Jeroen tegen Enrico. Nu wist hij met 4-3 te winnen. Alle drie de spelers hadden nog kans op de finale. Uiteindelijk wist Enrico met 2-0 te winnen en ging zo op doelsaldo door naar de finale. Daarin moest hij tegen Corné. Het werd een heel tactische partij met weinig actie op het veld. Corné gooide het beste, dus beperkte Enrico zich tot verdedigen. Ineens wist hij er echter uit te breken en te scoren, tot grote teleurstelling van Corné. Nog enkele minuten te gaan en ik belde Jeroen op, dat de winnaar bijna bekend was. Hij zou met Sandra naar de stand van Cwali komen. Ik had nog niet opgehangen of Corné scoorde 1-1. Toch nog een verlenging ? Enrico wilde het niet zo ver laten komen en maakte aan alle twijfel een eind: 2-1 en hij was de nieuwe Nederlands kampioen. Dit keer was er geen beker, maar wel een spellenpakket van Cwali. Enrico werd van harte gefeliciteerd door Corné en kon de rest van de dag met een grote tas spellen rondsjouwen. 

Corné reikt het spellenpakket uit aan Enrico

Inmiddels begon de vermoeidheid toe te slaan en we besloten maar ergens wat te gaan spelen. Bij de Vendetta stand werd dat Zertz en Dvonn. Sandra en Enrico speelden Zertz en ik speelde Dvonn tegen Rogier. Het werd een spannende partij, die net in het voordeel van Rogier werd beslist. We mochten nu een kaartje met onze naam in de prijzenpot doen. Om vijf uur zou de winnaar getrokken worden. Dan zouden tevens alle demospellen van de Gipf serie en van de Ravensburger stand worden geveild. De prijsuitreiking werd echter iets vroeger gedaan, zodat we te laat kwamen. En als je niet aanwezig was bij de prijsuitreiking, dan ging de prijs aan je neus voorbij. We zullen het nooit weten, maar niet echt leuk om te vroeg te beginnen. We speelden ook een spelletje Blue Moon: Sandra en Rogier tegen Enrico en ik. Enrico en Sandra hadden niet echt interesse in het spel, maar speelden wel mee. Het eerste gevecht duurde bijna de helft van de stapel kaarten, totdat Enrico en ik het in ons voordeel beslisten. We wonnen meteen twee draken. We hadden twee mooie kaarten in handen die we telkens weer terug konden nemen. Daardoor gingen Sandra en Rogier veel sneller door hun kaarten heen. Het tweede gevecht duurde een stuk korter. Ook nu wonnen wij weer twee draken en het spel was ten einde. Magic speler Sandra vond het spel niet interessant genoeg. Ik was er wat meer over te spreken. We gingen naar de stand van PS Games, waar Jeroen weer druk aan het demoën was. Er was net een plekje vrij bij Pirates of the Spanish Main en dat wilden we wel eens uitproberen. Een echte piraat verzorgde de uitleg. Rogier startte in het midden tussen Sandra en mij in. Ik viel met mijn sterkere schip Rogier aan, maar zijn kanonnen stonden beter afgesteld. Uiteindelijk wist ik het gevecht wel in mijn voordeel te beslechten, maar ik had nog slechts 1 mast over. Sandra kwam vervolgens met een volgeladen schip achter mij aan. Aangezien zij sneller voer, had vluchten geen zin. Ik draaide bij om goed te kunnen schieten. Helaas vluchtte mijn bemanning nog voordat ze een treffer konden lossen. Een simpele overwinning voor Sandra. Bij PS Games demonstreerde ontwerper Ferdinand van Dam uit Arnhem zijn spel Premiejagers. Een familiespel, waarbij de spelers op onberekenbaar bewegende boeven jagen. De dag was alweer voorbij. We zaten er allemaal redelijk doorheen. Ik bedacht me ineens dat ik nog bij de stand van Ducosim had zullen helpen en dat ik ook De Ontembare Stad nog niet had gespeeld. Volgende keer beter. De hallen liepen leeg. De standhouders begonnen met opruimen. Tijd om ook naar huis te gaan. Nog even langs de balie voor gevonden voorwerpen in de hoop dat de perskaart van Jeroen was gevonden. Helaas.

de spellenverzameling van een spellenvereniging

Een prima georganiseerd Spellenspektakel was ten einde. Volgens het officiële persbericht zijn er 12.000 bezoekers geweest. De toppers van de beurs waren volgens dat bericht Genius, Maharadja, Da Vinci Code en de uitbreiding van Machiavelli. De toernooiwinnaars zijn: NK Carcassonne: Maaike Adams, NK Kolonisten van Catan:Joey Kimmel en het Kolonisten kaartspel: Sven van der Lee. Het opvallendste nieuwe product heet Arc Tiles, een verzamelbaar spel met kartonnen tegels. Mij is het echter niet echt opgevallen. De voorbereidingen van de veertiende editie van deze beurs zijn alweer in volle gang. Het Spellenspektakel XIV zal op 28, 29 en 30 oktober 2005 worden gehouden, wederom in Het Beursgebouw in Eindhoven. Wat me verder is opgevallen ? De meeste standhouders willen meer ruimte. De kinderstands waren lang niet zo druk bezocht als vorig jaar en waren vaak zelfs leeg. De stands met de chemische en natuurkundige proeven boden een troosteloze aanblik. Die ruimte had beter voor iets anders gebruikt kunnen worden. De spelcomputers waren een beetje een vreemde eend in de bijt. Het rookverbod werd niet echt goed gehandhaafd, waardoor de lucht niet altijd even fris was. Vooral zaterdags was het erg warm op de beurs. Pas toen in de middag de dagluiken open gingen werd het aangenaam. Jammer dat er voor de toiletten betaald moet worden. Is dat echt nodig ? Zoals gewoonlijk hadden niet alle spellen op tijd de beurs bereikt. De uitbreiding van Machiavelli was op het laatste moment nog snel geassembleerd, de Nederlandse uitvoering van Attika bleef echter achterwege, evenals de Kolonisten kaartspel uitbreiding Barbaren en Handelsheren en de Historische Scenario's deel II. De andere aangekondigde spellen van 999Games waren wel allemaal aanwezig. Verder eigenlijk geen commentaar en dat is een goed teken. 

Na afloop nog gezellig erwtensoep met roggebrood gegeten bij Sandra en Enrico om kracht op te doen voor de terugreis. Het zit erop.

Ga naar Dag 1 | Ga naar Dag 2 | Foto's Dag 1 | Foto's Dag 2 | Foto's Dag 3

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004