Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 30-10-2004

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Eindhoven 30 oktober 2004

Ga naar Dag 1 | Ga naar Dag 3 | Foto's Dag 1 | Foto's Dag 2 | Foto's Dag 3

Spellenspektakel 2004. Dag 2. Mooi op tijd waren we bij de beurs. Via via konden we al meteen weer naar binnen. Er werd nog hard gewerkt aan het opzetten van de stands. Snel even een rondje over de beurs langs de bekenden. Bij PS Games kwam ik Sandra, Enrico en Jeroen tegen. Monique was ziek thuis gebleven. Sandra zou vandaag gaan demonstreren bij PS Games. Nog even de Nederlandse uitvoering van Het Spel der Tronen bekeken. Helaas toch nog 2 foutjes gevonden. Op de speler startkaarten staat op de achterzijde nog de Engelse tekst. En ook op de neutrale legers staat nog de Engelstalige gebiedsbenaming. Jammer. Inmiddels gingen de deuren open en stroomden de mensen naar binnen. Ik ging verder met mijn rondje richting de Ducosim stand. Daar zat Ad Jongeling ook weer met 2 zelfgemaakte spellen. Hij vertelde dat de ontwerpen op zijn website goed liepen. Vooral scholen en jeugdverenigingen waren erg ge´nteresseerd om zo gezamenlijk de spellen in elkaar te knutselen. Hij had nu zelfs plannen om ook een Duitse versie van zijn site te maken. Bij Ducosim zelf was het nog erg stil. De meeste bezoekers willen eerst overal kijken voordat ze een spel gaan spelen. Bij The Game Master hadden ze een ander slachtoffer voor het ridderpak: een student die dat als ontgroening moest doen. Dat is weer eens wat anders. Ik moet trouwens nog steeds de strategische variant van De Ontembare Stad uitproberen. Misschien dat dat vandaag gaat lukken. 

een overzicht van een deel van de zaal

De stand van Yurp Games was vandaag wel bezet. Dit bleek voorheen Joker Gamez te zijn. Op vrijdag waren de inlays van de spellen nog niet klaar. Ze zijn de hele vrijdag bezig geweest om spellen in elkaar aan het zetten, maar vandaag waren ze dan toch op de beurs aanwezig met hun eerste "echte" spel. Een familiespel over de Ark van Noach. De spelers verzamelen groepjes dieren en scoren daar punten mee. Het mooiste is om een complete familie van 2 mannetjes en 2 vrouwtjes te vormen. Het is geen zwaar strategisch spel, maar een leuk luchtig spel dat er ook nog eens prima uitziet. Het is geschikt voor 3 of 4 spelers vanaf 8 jaar en het kan in een half uurtje gespeeld worden. De stand waar Maharadja werd gedemonstreerd was ook overvol. Alle tafels bezet en nog wachtende mensen ook. Daar trof ik Michiel van 999Games aan. Hij vertelde over de nieuwe spellencatalogus. Alle foto's van de spellen waren opnieuw gemaakt en zouden als het goed is geen speltechnische fouten meer mogen hebben. Dat vraagt natuurlijk om een tegenreactie. En inderdaad, Jeroen kwam er al vrij snel achter dat de foto van Sint Petersburg niet correct was. De punten op het scorespoor kunnen niet correct zijn. De gele speler heeft nog helemaal geen puntenkaartjes, maar wel punten en een van de andere spelers heeft een puntenkaartje van 7, maar wel al 8 punten op het scorespoor. Snel weer naar Michiel, die er niet blij mee was. Even later vond ik ook nog een foutje in de foto van Amun Re. Aan de situatie op het bord kun je zien dat het spel zich al in de tweede helft bevindt (er zijn gebieden met piramides, maar zonder kaartjes) en er dus een waardering geweest moet zijn. Alle scorestenen staan echter nog op 0. Nu nog de foutjes in de andere foto's vinden. De foto van Nautilus wordt nog een leuke uitdaging, want daar zijn de makers 20 minuten voor bezig geweest. 

een snelle kubusdraaier in actie

Bij de Jumbo stand waren de snelkubussers weer aanwezig. Daar nog weer wat mensen geholpen met het oplossen van hun kubus en ook nog even een poging op tijd gedaan. 1:20, niet zo erg goed, want dat kan ik sneller. Daarna nog wat meer kubusdemonstraties gedaan. Leuke reacties van de mensen. Ik ging verder naar de toernooiruimte. Daar werd o.a. het WK Gipf gespeeld, maar ook het Kolonisten Kaartspel en Munchkin waren aan de beurt. Uiteraard ook veel Magic en Warhammer. Het was trouwens heerlijk koel in de toernooiruimte. Terug richting de stand van PS Games. Daar kwam ik Johan tegen, die zijn spel Drakenoog zou gaan demonstreren. PS Games had een tekenares aan het werk gezet en de eerste versie kon worden bewonderd. Als alles goed gaat, gaat PS Games het spel uitgeven, maar dan moet er nog wat belangstelling uit het buitenland komen. De afbeeldingen waren nog niet definitief, maar zeker al veelbelovend. Johan ging direct aan de slag met demonstreren en ik schoot Sandra te hulp bij Schotten Totten. Het eerstvolgende uur kwam ik er niet meer weg, want steeds meer mensen wilden het spel spelen. Bijna iedereen was razendenthousiast. Na zo'n anderhalf uur hield ik het voor gezien. Niet veel later stond ik echter in de buurt van de Ducosim stand alweer Maharadja uit te leggen. Daar zaten namelijk 3 spelers met een moeilijk gezicht in het regelboek te kijken en wisten eigenlijk niet waar te beginnen. Het uitleggen ging soepel en al snel hadden ze het door. Na 2 spelrondes kon ik ze alleen laten. Even verderop werden zwaardvecht demonstraties gegeven. De jonge spelers stortten zich gedreven in de strijd. Het bleek toch niet zo makkelijk als ze verwacht hadden. De dag vloog voorbij. Ik had zelf eigenlijk nog niets gespeeld, maar daar had ik niets van gemerkt. In de middag nog weer geholpen bij PS Games met het demonstreren van Schotten Totten en De Pedaalridders.

's Avonds ondanks de goede voornemens niet veel meer gedaan. De dagen in Essen en Eindhoven beginnen hun tol te eisen...

Ga naar Dag 1 | Ga naar Dag 3 | Foto's Dag 1 | Foto's Dag 2 | Foto's Dag 3

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004