Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 23-10-2004

Titel (5K) Verslag

Spiel, Essen 23 oktober 2004

Spiel 2004. Voor de meesten was het een verschrikkelijke nacht geweest. Het onderliggende café had de hele nacht en ochtend een feest met voornamelijk housemuziek. Ik had er zelf weinig van gemerkt, maar de meesten hadden erg slecht geslapen. Sommige kamers waren namelijk nog veel gehoriger. Daardoor wilde niet iedereen mee naar de beurs. Maar de grootste groep ging toch wel. Uiteraard eerst nog even ontbijten en dan naar Spiel. Alles verliep weer soepel en we gingen als eerste naar de stand waar Oltremare te koop was. Aan het eind van vrijdag stond het spel namelijk ineens bovenaan de lijst bij Fairplay en aangezien er maar 700 exemplaren beschikbaar waren, was enige haast geboden. We waren op tijd en kochten onze exemplaren. Even bellen met Lody maakte duidelijk dat er nog een extra exemplaar nodig was. Maar goed dat we er op tijd bij waren, want in de loop van de dag was het spel uitverkocht.

Oltremare uitverkocht

Daarna op zoek naar terrein voor de tankjes. We vonden een interessante stand en lieten ons van alles uitleggen en tonen door de standbemanning. Ze waren erg enthousiast en er was echt prachtig materiaal. We spraken af om aan het eind van de dag het een en ander te komen halen. De diverse maquettes waren gemaakt door een ontwerper die eerst landschappen voor treinbanen maakte. Daar moet het vaak netjes en geordend zijn. In deze maquettes moest het juist rommelig en realistisch zijn. Daarin was hij erg goed geslaagd.

is 't echt of niet ?

De tocht voerde weer naar de wat kleinere uitgevers. We moesten nog even langs bij Kronberger Spiele. De broertjes Goslar stonden er met Frantic Frankfurt. Een spelletje waarbij je zo snel mogelijk je kaarten kwijt moet raken middels 2 simpele spelregels. Maar als je eenmaal bezig bent, dan ben je deze regels soms ineens kwijt. Af en toe gaat het geweldig goed en dan gaat het ook weer helemaal mis. En zelfs deze makkelijke spelregels worden door sommige spelers nog verkeerd gespeeld. Zo mag je bij het spelen van een kaart van dezelfde kleur alleen oneven op even leggen en niet andersom. Daarna nog even over Lost Valley gesproken. In Duitsland loopt dat helaas niet zo geweldig. Ze houden trouwens Spelmagazijn goed in de gaten, want ze wisten zelfs te vertellen dat Lost Valley in de Top 10 van Sandra staat. Leuk om te horen.

het buitenlandse spel (foto: Vincent)

Iedereen was een beetje duf van de slechte nacht en ook begonnen de eerdere dagen al te tellen. We schoven aan bij een buitenlands spel. Was het Koreaans ? Japans ? Ik heb geen idee meer. De basisregels werden snel uitgelegd en we konden beginnen. Door het uitspelen van gevechtskaarten op een gevechtsbord probeer je posities te verkrijgen die je later omzet op het spelbord. Er zijn drie sporen op het spelbord, corresponderend met de kolommen op het gevechtsbord. Je moet goed plannen wanneer je de positie van het gevechtsbord overzet, want het spelbord kan zowel positieve als negatieve score opleveren. En dan is er nog een apart spoor dat voordeel of nadeel kan opleveren. Er zaten hele leuke elementen in, maar het spel werd beslist door het lot van het trekken van een goede of een slechte kaart. Met enige aanpassingen kan hier best een aardig spel van te maken zijn.

Europemasters EK Bordspellen

Vandaag was het ook de dag van het Europees Kampioenschap Bordspellen. Dat werd gespeeld in een aparte zaal. Samen met Sandra nam ik daar een kijkje. De organisatie liep gesmeerd hoewel er wel enige problemen met enkele exemplaren van Moguli schenen te zijn. De Nederlandse teams waren niet erg te spreken over hun eigen prestaties. Helaas konden we daar maar weinig over vernemen. We maakten van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen bij de Neuheitenschau. Daar kun je in alle rust een heleboel nieuwe spellen bekijken. Helaas was er ook een stel bezig een spelletje uit te proberen van Hasbro, waarbij nogal wat geluid werd geproduceerd. Dat galmde door de verder lege zaal. Maar toch was het even lekker om in alle rust te kunnen kijken. Lang niet alle spellen hadden we gevonden in de grote hallen. We gingen weer terug. Later bleek dat Jeroen op ons had staan wachten, maar die afspraak hadden we verkeerd begrepen. We troffen Det bij een prachtig houten spel met metalen olifanten. Ze liet zich het spel uitleggen en het klonk best interessant. Het spel was best prijzig en ik denk niet dat ik het veel zal spelen. Det was echter gevallen voor de uitvoering en bestelde toch maar een exemplaar. Sandra was inmiddels met Rogier in de nabijgelegen stand Capt'n W. Kidd aan het spelen. Het spel bleek leuker en listiger dan verwacht. Piraten dolen om elkaar heen op een scheepsdek en proberen elkaar van achteren te besluipen. Alleen dan kun je een piraat overmeesteren. Hoe meer piraten je hebt overmeesterd, hoe sneller je loopt. Wie als laatste overblijft, wint het spel.

Capt'n W. Kidd (foto: Enrico)

In de middag hadden we een afspraak om Große Geschäfte te gaan spelen. Jeroen was uiteindelijk daar maar heen gegaan en daar troffen we elkaar weer. Ondertussen kwamen we ook Fred van The Game Master tegen. Daar raakten we uitgebreid mee in gesprek. Ik gaf mijn plaatsje bij Große Geschäfte maar over aan een van de anderen en ging verder met het gesprek. Samen met Sandra liepen we naar de Fairplay stand om uit te leggen hoe het systeem van de Spielescouts werkt. Het werd inmiddels al wat later op de dag en sommigen hielden het voor gezien. Ze gingen wat eerder terug naar het appartement dan anders, onder meer door de slechte nachtrust. Daar speelden ze nog met elkaar een spelletje Carabande. Samen met Jeroen en Bianca ging ik naar de stand met het terrein materiaal. We lieten ons nog een en ander uitleggen, terwijl Bianca een cursusje knutselen ging volgen. We zochten de nodige materialen uit en kregen er nog wat catalogi bij. We hadden dus weer tassen vol met spullen. De auto van Bianca stond op de verder gelegen parkeerplaats en er stond inmiddels een grote wachtrij met auto's voor de uitgang. Het duurde dus nog wel even voordat we weer bij het appartement zouden zijn. Toen we daar aankwamen was het inmiddels zo laat dat de anderen al op weg gingen naar het restaurant. We brachten de spullen weg en volgden hen snel. Daar werd onder andere Niagara en Junk Yard Races op tafel gezet. Uiteraard waren ze weer ontzettend blij om ons te zien, want zo'n goede klandizie hadden ze in tijden niet gehad.

het olifantenspel

De komende nacht zou er ook weer een feestje zijn in het café. Jeroen en Monique vluchtten daarom maar naar een duur hotel. Ze wilden toch graag een nachtje goed slapen. Het was ten slotte hun vakantie. Willem en Sacha verkozen de badkamer om te gaan slapen. Daar hoorde je bijna niets van de muziek. Sandra verkoos ook een andere kamer, zodat ik met Enrico alleen achterbleef. Voor de zekerheid deed ik ook nog oordopjes in, zodat ik weer een heerlijk nachtje kon uitrusten. Morgen alweer de laatste dag.

de charmante bediening in het restaurant (foto: Vincent)

Wordt vervolgd...

Fotoalbum overzicht 1 | Fotoalbum overzicht 2 | Fotoalbum piratenspellen | Fotoalbum Toernooien
Verslag 20-10-2004 | Verslag 21-10-2004 | Verslag 22-10-2004 | Verslag 24-10-2004

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004