Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 22-10-2004

Titel (5K) Verslag

Spiel, Essen 22 oktober 2004

Spiel 2004. Het opstaan ging niet bij iedereen even vlot. Ondertussen ben ik maar broodjes gaan halen met Vincent. Daarna aan de afwas begonnen. Inmiddels kwam iedereen binnendruppelen voor het ontbijt. Mooi op tijd konden we toch naar de beurs. Daar hoefden we niet te lang te wachten. We besloten meteen naar Face 2 Face Games te gaan om te informeren naar Ice Cream. Via de roltrap naar boven. Daar kwamen we aan bij Leapfrog en samen met Enrico en Jeroen B schoof ik aan voor een spelletje. De in een Schotse rok geklede Gordon verzorgde de uitleg. Het is een simpel spelletje, maar verrassend leuk om te spelen. Er zijn 6 kikkers die 3 races doen. De kikkers liggen op een rijtje en proberen een zo goed mogelijke eindpositie te bereiken in een aantal sprongen. Voor de sprongen heeft iedereen een aantal genummerde fiches ter beschikking. Elke beurt speel je er gesloten eentje uit. Deze bepaalt hoeveel sprongen je maximaal naar voren of naar achter mag. Te beginnen bij de koploper wordt er gekeken of de kikker achter hem een hogere waarde heeft gespeeld. In dat geval springt hij er voorbij. Zo wordt kikker voor kikker gekeken. Als iemand echter al het maximale aantal posities naar achteren is gegaan kun je er niet voorbij, hoe hoog jouw waarde ook is. Dus als iemand een 1 speelt, dan kan hij maximaal 1 veld naar achteren. Als iemand in het achterveld een 6 speelt, hoopt hij natuurlijk veel plaatsen naar voren te kunnen gaan, maar hij kan natuurlijk geblokkeerd worden. De positie aan het eind van de race bepaalt het aantal punten dat je scoort van 6 tot 1. Voor de plaatsen 4, 5 en 6 is er nog een steen te verdienen. De tweede race verloopt hetzelfde, alleen probeer je nu achteraan te eindigen. Voor de plaatsen 5 en 6 is er een steen te verdienen. De laatste race gaat weer als de eerste, maar nu staat er een braadpan op positie 2. Als je daarin eindigt, verlies je het spel, ongeacht je score. Voor positie 6 is een steen te verdienen. 1 steen = 0 punten, 2 stenen = 5 punten, 3 stenen = 10 punten. Aan het eind worden de punten van de 3 races opgeteld en de winnaar is bekend. Het werd een spannende race en ik maakte een goede kans op de overwinning, maar door een beetje pech eindigde ik in de braadpan. De winst ging naar Jeroen B op de hielen gevolgd door Gordon. De neutrale kikkers deden het ook best goed. Een lekker snel spelletje, dat in een half uurtje te spelen is.

Gordon verzet de kikkers

Vervolgens gingen we op zoek naar Piracy. Dat hadden we een dag eerder zien liggen en het zag er aantrekkelijk uit. Het spel werd ons uitgelegd. We besloten een afspraak te maken om zondagmorgen het spel te gaan spelen. De heren in ons gezelschap gingen vervolgens naar boven. Ik had daar een dag eerder op afstand bestuurde miniatuur tankjes gezien en dat klonk de anderen ook interessant in de oren. Er waren maar een paar tankjes beschikbaar, maar de nieuwe lichting kon elk moment arriveren. Het bleken infrarood gestuurde tankjes te zijn en de aanwezigen werden aardig enthousiast. Iedereen besloot er 2 te kopen en we moesten dus even goed afstemmen welke tankjes dat zouden worden, want er waren maar 4 verschillende ID's. Uiteindelijk waren we er uit en snapte ook de verkoper wat we wilden. Na enig onderhandelen kregen we de batterijen er gratis bij. Nu nog een keer een datum prikken om er wat mee te gaan doen.

Sandra en auteur Liesbeth Bos

Aan het begin van de middag zou ik een lunch hebben met de juryleden van de International Gamers Award. Mooi op tijd arriveerde ik en Greg stond al te zwaaien. Een uitbundige begroeting en even bijpraten. Later kwam ook Stuart nog aanzetten, maar de rest van de jury bleef spoorloos. Met z'n drieën en enkele andere gasten wisselden we toch de nodige nieuwtjes uit. De prijsuitreiking zou later die dag zijn. Op de afgesproken tijd kwam Sandra me halen. We hadden namelijk een afspraak met Liesbeth Bos. Haar nieuwe spel heet Erbsenprinzessin, een spel met echte kussentjes. Ze was erg tevreden over het resultaat. Daarna praatten we nog wat over het bestaan als spellenontwerper en de moeilijkheden om een spel uitgebracht te krijgen. Bijvoorbeeld dat uitgevers je uitnodigen om een ontwerp in te sturen, maar ondertussen eenzelfde uitnodiging sturen naar andere ontwerpers. Is het dan redelijk dat je een vergoeding vraagt als je spel niet wordt uitgekozen ? Ook vertelde ze nog wat leuke anekdotes over Joris en de Draak en Gerard Mulder van Jumbo. Een van deze verhalen was er de oorzaak van dat Gerard Mulder te zien is op het toernooiveld van dat spel. Het was een erg prettig gesprek en de tijd vloog voorbij. Snel nog een fotootje en dan verder.

Junk Yard Races

We liepen door de hal met de wat kleinere uitgevers en kwamen bij het spel Seasons uit. Sandra wilde het wel uitproberen, dus lieten we het ons uitleggen. Het bleek een soort Jokeren te zijn, maar de kaarten stelden maanden voor. Je moest setjes maken en net als Jokeren uitleggen. De score ging echter meer op een Yathzee manier. Dus aan het eind van een ronde scoorde je punten voor het bereiken van bepaalde combinaties. Best leuk om te spelen, maar ik geef toch de voorkeur aan andere spellen. Na één rondje gingen we dus maar weer verder. Even bij The Game Master langs, een dagelijks ritueel om te zien hoe het ze verging. Ze hadden het ontzettend druk en waren erg enthousiast. De belangstelling van diverse Nederlandse bezoekers deed ze ook goed. Ze luisterden goed naar tips en ze moesten toegeven dat we niet overdreven hadden. We liepen weer verder en kwamen uit bij Junk Yard Races. Ondertussen waren we ook Bianca tegengekomen en zij wilde ook wel meedoen. Een willekeurige vierde bezoeker (Eric ?) wilde ook wel meedoen. Het spel werd uitgelegd, maar de uitlegger wist er niet echt veel van. Bij bijna alle vragen die we stelden moest hij navraag doen bij de ontwerper. En later bleek dat hij ook nog wel wat dingen verkeerd had uitgelegd. Voordat we het spel echter konden beginnen, moest ik even acte de présence geven bij de prijsuitreiking van de International Gamers Award bij Hans im Glück. Voorzitter Greg deed de speech. Hij deed dit keer maar een klein stukje in het Duits en de rest in het Engels, zodat de meeste bezoekers het ook konden begrijpen. Sint Petersburg was de grote winnaar en de prijs werd uitgereikt aan auteur Michael Tummelhofer en namens Hans im Glück aan Bernd Brunhofer. Uiteraard was dit dezelfde persoon, maar hij had wel twee naambordjes op. Greg gaf aan dat hij ze wel erg veel op elkaar vond lijken. Bernd haalde ook Karl Heinz Schmiel er nog bij, omdat hij voor het idee had gezorgd dat je tijdens het spel kaarten in je hand mocht nemen. De andere prijs ging naar Memoir '44 van Days of Wonder en auteur Richard Borg. Daarna ging ik snel terug naar Junk Yard Races om het spel te gaan spelen. Er ontstond af en toe een hoop chaos op het spelbord, maar al met al was het toch best wel een aangenaam racespel. Echter geen topper. We hebben het spel uiteindelijk niet uitgespeeld.

Greg feliciteert Michael Tummelhofer en Bernd Brunhofer

Ik zou ook nog even een bezoekje brengen aan Heinrich Glumpler van Edition Erlkönig. Het was even zoeken, maar de stand bleek op dezelfde plaats te staan als vorig jaar. Helaas was Heinrich er niet. Wat nu ? We besloten dan maar ergens anders heen te gaan, maar gelukkig kwamen we Heinrich al snel tegen. Hij liep mee terug naar de stand om zijn nieuwe spel te tonen: Dicke Dämonen. Het spelbord wordt samengesteld uit 4 touwtjes. Het overige spelmateriaal bestaat uit wat pionnen. Ondertussen waren ook Jeroen en Monique daar aangekomen. Heinrich verzorgde de uitleg en we praatten nog wat over het spel en over de variant voor Feurio!. Deze variant wordt gespeeld met hetzelfde spelmateriaal. Heinrich heeft liever niet dat het een variant wordt genoemd, maar een zelfstandig spel. Hij hoopt ook op recensies op internet van Vulkan!. De eerste berichten zijn erg positief. De spelers vinden Vulkan! zelfs leuker dan Feurio!. Dat was nou ook weer niet de bedoeling. We namen afscheid, want de tijd begon te dringen. Voor Harold moest ik nog op zoek naar een Top Race en ook moest er nog een Mini Pitchcar worden meegenomen. Toen was het tijd om naar de uitgang te gaan. Onderweg nog vlug langs Jumbo om even handjes te schudden.

Dicke Dämonen

De avond werd weer in het restaurant doorgebracht. De heren speelden met hun nieuwe tankjes. Ze reden met gemak over het bestek. Ondertussen werden Willem en Sacha ook naar binnen geloodst. Zij kwamen Lody en Caroline aflossen voor de komende dagen. Ze werden meteen op de hoogte gebracht van de laatste nieuwtjes en ze waren erg benieuwd naar Spiel. Het zou hun eerste bezoek worden. Ik was best moe en ging al vroeg naar het appartement. Een aantal anderen ging ook mee. Nog even de foto's overgezet op de laptop en toen het bed in.

Wordt vervolgd...

Fotoalbum overzicht 1 | Fotoalbum overzicht 2 | Fotoalbum piratenspellen | Fotoalbum Toernooien
Verslag 20-10-2004 | Verslag 21-10-2004 | Verslag 23-10-2004 | Verslag 24-10-2004

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005