Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 04-09-2004

Titel (5K) Verslag

Ducosim Spellenbeurs, Utrecht, 4 september 2004

Klik op de foto's voor een vergroting.

Deze Ducosim spellenbeurs stond o.a. in het teken van de Nederlandse Spellenprijs. Dit was de eerste dag dat er gestemd kon worden en de 8 genomineerde spellen konden dan ook uitgeprobeerd worden. Na aankomst maakte ik eerst een rondje over de beurs. Thomas was er aanwezig met zijn kaartspel UWO. Meteen maar uitproberen dus. Elke speler heeft een leger UWO's die proberen de UWO's van de tegenstander uit te schakelen. Elke beurt wordt energie ingezet om te verplaatsen en te vechten. Je kunt echter ook morfen in een ander soort UWO. Dat laatste is ook meteen het leuke van het spel. Je kunt zelfs morfen op het moment dat je wordt aangevallen en jezelf zo beschermen. Het spel ging heel erg gelijk op. Aan het eind had Thomas echter een kleine voorsprong, maar door één van mijn UWO met een staaf dynamiet op te offeren, werd de stand weer gelijkgetrokken. We hadden allebei nog één UWO over toen er andere belangstellenden kwamen. Thomas ging hen het spel uitleggen en ik vervolgde mijn rondje over de beurs. 

De genomineerde spellen

The Game Master stond er met de demonstratiemodellen van Block It! en De Ontembare Stad. Van Block It! was een groot exemplaar gemaakt en dat trok natuurlijk meteen de aandacht. Uiteindelijk was het echter toch De Ontembare Stad dat de meeste belangstelling kreeg. De hele dag zaten de tafels vol. Er werd meteen volgens de strategische variant gespeeld, want dat pikken de spellenliefhebbers toch sneller op dan dat de uitgever had verwacht. Ook Ad Jongeling was weer aanwezig, dit keer met Fiets Fun, een bewerking van Taxi Run. Ook was er het grote spel Alchimech te bewonderen van de uitgever EL&M.

De grote uitvoering van Block It!

PS Games was aanwezig met de Nederlandse uitvoering van Keythedral, al werd dat verkeerd uitgelegd bij de lagere spelers aantallen. En verder waren er de eerste exemplaren van de Nederlandse uitvoering van Tongiaki aanwezig. Deze waren nog niet te koop, maar het spel kon wel gespeeld worden. 999Games was aanwezig met het nieuwe Genius en Herders en Schapen. Ook de nieuwe spellen uit de kleine serie konden worden gespeeld. In deze serie worden Spy, Manga Manga, Of Farao en Saga uitgebracht. 

Uiteraard werd er ook weer lustig Go gespeeld en de abstracte spellen uit de Gipf serie. Maar voor mij stond er de Nederlandse Spellenprijs op het programma. Diverse spellen moesten worden gedemonstreerd aan de bezoekers. Er waren zes tafels beschikbaar en andere juryleden hadden de tafels goed vol gekregen. Overal werd al gespeeld. Een aantal malen heb ik Puerto Rico het kaartspel uitgelegd, ook aan vrij jonge spelers. Daarnaast heb ik Yinsh en Adel Verplicht uitgelegd. De reacties waren in alle gevallen heel enthousiast. De populairste spellen leken me echter toch Ticket to Ride en Maharadja.

De Cwali stand

De dag vloog alweer voorbij en er was eigenlijk weer veel te weinig tijd om met iedereen uitgebreid te praten. Nog snel even bij Corné van Moorsel langs. Bij zijn Cwali stand was hij vooral in de weer met Typo, zijn nieuwe woordspel. In Essen zal er nog een nieuw tweespelerspel te bewonderen zijn. Hij heeft een wat grotere stand waar alle tweespelerspellen te spelen zullen zijn. En op zondag zal er om 12.00u het traditionele knockout wereldkampioenschap Streetsoccer worden gehouden. Goed nieuws dus.

Dit keer geen demonstraties van Identity Games spellen. Slecht nieuws is dat Alexandros niet in het Nederlands zal verschijnen. Helaas. Ook geen demonstraties van Hodin spellen en dat terwijl de Nederlandse uitvoeringen van Piratenbaai en Het Mysterie van de Abdij nu beschikbaar zijn. Ook hadden ze mooi gebruik kunnen maken van de aandacht voor Ticket to Ride. Een gemiste kans wat mij betreft. Ondanks het warme weer waren er toch weer meer dan 500 bezoekers geweest. Een prachtig resultaat. 20 november is de volgende Ducosim spellenbeurs. 

Meer foto's.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004