Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 21-08-2004

Titel (5K) Verslag

Spellensessie, De Kwakel, 21 augustus 2004

In de middag kwamen Sandra en Enrico al naar Ronald I en in de avond kwamen daar Rob en Det bij. Vanwege files en omleidingen waren Sandra en Enrico wat later dan gepland, dus werd er maar snel met spelen begonnen. Als eerste Expedition Pyramide. Sandra had wat meer moeite dan de heren met de puzzeltjes en was daarom wat minder fanatiek. Toch ging het spel nog best gelijk op en pas in de laatste beurt viel de beslissing. Ronald I wist de laatste beurt en daarmee het spel te winnen. Eindstand: Ronald I 7, 4, 2, 2, 2, Enrico 6, 4, 4, 2, 1, 1, Sandra 5, 3, 2, 2, 2. Het spel werd bestempeld als een leuk familiespel. Als intermezzo werd even Bongo gedemonstreerd: een klein dobbelspelletje wat duidelijk niet aan Sandra en Enrico was besteed. Dus maar snel door met Eufraat & Tigris, een klassieker die Enrico nog nooit had gespeeld. Ronald I verzorgde de uitleg, maar de eerste beurten was het voor Enrico toch even kijken hoe alles nu in elkaar greep. Het middenspel was erg spannend en er werden flinke slagen uitgevochten. In het eindspel werden er ineens veel monumenten gebouwd en werd er flink geďncasseerd. Ronald I en Enrico lagen daarbij voortdurend met elkaar in gevecht, terwijl Sandra veel blokjes binnenhaalde. Ronald I zag in dat hoe langer het spel duurde, hoe groter de kans was dat hij laatste zou worden. Dus zorgde hij er voor dat het spel eindigde, door Sandra een schat te schenken. Helaas voorkwam hij er niet mee dat hij laatste werd. Eindstand: Sandra 8, 9, 10, 12, Enrico 7, 8, 12, 16, Ronald I 7, 7, 8, 10. 

het middenspel gaat beginnen bij Eufraat & Tigris

Voor het eten was er nog wel even tijd voor een spelletje Das Superblatt. Enrico kende dit ook nog niet, maar het was snel uitgelegd. Ronald I scoorde in de eerste ronde zoveel punten, dat de rest bij voorbaat eigenlijk al kansloos was. De strijd ging dus vooral tussen Sandra en Enrico voor de tweede plaats. Daar profiteerde Ronald I nog meer van en hij won dan ook gemakkelijk. Eindstand: Ronald I (25+10+13=) 48, Sandra (7+10+16=) 33, Enrico (6+11+8=) 25. Enrico was niet echt enthousiast over het spel. Hij vond de geluksfactor wel heel erg hoog. Ronald I en Sandra waren het daar duidelijk niet mee eens. Ronald I ging de tafel dekken, terwijl Sandra en Enrico het nieuwe Pipeline uitprobeerden. Toen het eten bijna was weggewerkt arriveerden Rob en Det. Ze konden nog net meeprofiteren van het toetje: ijs. 

het bouwspel Pipeline

Onder het toeziend oog van Enrico speelden de andere vier een spelletje Pipeline. Rob ging als een speer van start en kon vrijwel niet gestopt worden door de anderen. Hij won gemakkelijk. Er werd nog even doorgespeeld en niet lang daarna was ook Ronald I klaar. Det en Sandra maakten er nog een spannend eindspel van. Eindstand: 1) Rob, 2) Ronald I, 3) Det, 4) Sandra. Een alleraardigst spelletje voor kinderen vanaf 6 jaar. Goed voor het ruimtelijk inzicht. Onder het toeziend oog van Ronald I speelden de anderen nogmaals Expedition Pyramide. Sandra begon goed, maar ook nu zakte ze weer langzaam weg. Rob liep op een gegeven moment ook vast. Det was uiteindelijk de winnares. Nu was het tijd voor een "echt" spel: Maharadja. Opnieuw moest er uitleg aan Enrico worden gegeven, want ook dit spel had hij nog niet gespeeld. Rob zorgde de eerste paar beurten voor veel verwarring door de volgorde van het stedenbezoek telkens te wijzigen. Vooral Sandra was daar het slachtoffer van, maar ook Ronald I liep veel inkomsten mis. Het middenspel was erg spannend en er werd flink gestreden om de meerderheden. Ondertussen begon Rob voor te lopen met het aantal gebouwde paleizen, maar hij kon het net niet afmaken. Det kwam langszij en het was nog niet duidelijk wie zou gaan winnen. Eindelijk kwamen ook de steden aan bod waarin Ronald I en Sandra hadden geďnvesteerd. Ronald I kreeg nu bergen geld binnen door alle reizende spelers en hij had voldoende geld om in één keer zijn laatste 3 paleizen te bouwen. Helaas kun je maar 2 acties kiezen. Hij kon in de laatste beurt dus niet gelijk komen met Rob en Det. Det wist te winnen, omdat ze meer geld over had dan Rob. Eindstand: Det 0 (11), Rob 0 (2), Ronald I 1 (18), Enrico 1 (8), Sandra 2 (17).

Rob zet zijn tanden erin

De avond werd afgesloten met een drietal kleine spelletjes. Eerst FBI. Vooral Det wist voortdurend onschuldige mensen te arresteren. De laatste ronde zou de beslissing tussen de heren moeten brengen. Ronald I maakte geen fout en pakte de winst. Eindstand: Ronald I 26, Enrico 22, Rob 20, Sandra 17, Det 17. Daarna Kraut & Rüben. Dit keer een nieuw spel voor Sandra. Aan het eind bleek Rob de winnaar te zijn. Eindstand: Rob 25, Ronald I 22, Det 14, Sandra 14, Enrico 11.  En tot slot een spelletje Land Unter.

Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Totaal
Sandra 2 0 2 1 4 9
Rob 2 3 3 2 -1 9
Enrico 1 2 1+1 2 4+1 12
Det 3+1 1 0 2+1 3 11
Ronald I 2 3+1 4 3 1 14

Ronald I had zijn overwinning vooral te danken aan zijn score van 4 met een lastige set kaarten. De anderen scoorden daar maximaal 1 punt mee. De dag zat er helaas alweer op. Het was weer heel gezellig geweest.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004