Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 31-07-2004

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim, 31 juli 2004

Ondanks het warme weer was er toch een Spellenpret in Sassenheim gepland. Vanaf 11 uur was iedereen welkom, maar zoals gebruikelijk, begon het rustig. Ronald I wilde graag eens Einfach Genial spelen en Lody wilde het wel uitleggen. Evert-Jan en Bart schoven aan. De spelregels zijn erg simpel. Je krijgt 6 stenen bestaande uit 2 delen en deze delen hebben kleuren. Als je aan de beurt bent leg je een steen op het bord en scoort punten voor in een rechte lijn aangrenzende stenen met dezelfde kleur. Zo scoor je tijdens het spel punten voor de verschillende kleuren. Net als bij Eufraat & Tigris is je eindscore gelijk aan je laagste score. Al snel kwam Ronald I er achter dat je geen punten kunt scoren als je een bepaalde kleur niet in handen krijgt. Je mag dan een beurt overslaan en stenen wisselen in de hoop dat je de juiste kleur trekt. Maar zelfs tweemaal wisselen bleek niet te helpen. In het hele spel kreeg hij maar 2 rode stenen en was daarmee kansloos voor de overwinning. Lody had het duidelijk vaker gespeeld en stevende op de overwinning af. Evert-Jan moest nog even alle zeilen bijzetten om Bart in te halen, maar uiteindelijk lukte hem toch. Ronald I vond Einfach Genial meer Einfach Glücklich. Eindstand: Lody (18, 18, 15, 14, 13, 13), Evert-Jan (18, 18, 18, 13, 12, 10), Bart (17, 17, 15, 11, 11, 10), Ronald I (18, 18, 18, 18, 10, 4). Met Bart speelde Ronald I vijf keer een spelletje Hive. Het tweede spelletje was echt een walk-over. Na enkele zetten kon Bart helemaal niets meer en moest lijdzaam toezien hoe Ronald I zijn koningin insloot. Het ging echter steeds beter met Bart en uiteindelijk wist hij het vijfde spelletje te winnen. 

 

Evert-Jan probeert Bart voor te blijven bij Einfach Genial

Daarna was het tijd voor Rheinländer. Lody had het inmiddels een keer gespeeld en kon het soepeltjes uitleggen (dacht hij). Maar uiteindelijk lukte het hem toch. Sandra, Enrico en Anton schoven ook aan. De spelers claimen gebieden langs de Rijn en een aantal aaneengesloten gebieden vormen een hertogdom. De speler die in een hertogdom de meeste gebieden heeft, mag zijn hertog plaatsen. Bij het samenvoegen van twee hertogdommen krijgt de "verliezende" speler de punten van zijn hertogdom in fiches uitgekeerd. Burchten, steden en kathedralen leveren punten op. Aan het eind van het spel leveren hertogen op het bord 5 punten op. De speler die de meeste kathedralen heeft, krijgt tijdens het spel extra mogelijkheden en aan het eind van het spel nog eens 5 punten. Opnieuw was duidelijk dat Lody het spel al eens gespeeld had. Ronald I was hard op weg om al zijn hertogen en ridders op het bord te krijgen, maar Lody stak daar een stokje voor. Hij stelde daarmee voor zichzelf de overwinning zeker en Ronald I zakte naar de derde plaats. Sandra en Enrico waren voortdurend in strijd om de kathedralen. Toen Ronald I zich daar tussen probeerde te wringen, werd hij door Sandra opzij gezet. Gelukkig haalde toen niemand de bonus voor de kathedralen. Eindstand (fiches+hertogen+steden+gebouwen): Lody (7+15+14+3=) 39, Anton (13+14+4+1=) 33, Ronald I (4+20+4+4=) 32, Sandra (10+10+5+2=) 27, Enrico (4+15+4+2=) 25. Het was inmiddels lekker druk geworden en veel spelers waren aan het spelen. Ronald I en Willem kozen een scenario van Memoir'44 uit: Sword Beach. Willem speelde de Duitsers en moest Europa beschermen tegen de Geallieerde landing van Ronald I. Hij had een erg gelukkige hand van gooien en schakelde de ene tankdivisie na de andere van Ronald I uit. Ronald I had nog even een opleving toen hij met een bombardement de artillerie van Willem in de centrale bunker wist uit te schakelen, maar daarna was het snel over. Met een 5-1 overwinning waren de Duitsers heer en meester. Rutger nam de plaats van Ronald I in om te laten zien hoe het wel moest. Hij wist Willem wel te verslaan. 

Imke van University Games was ook gekomen en ze wilde wat eenvoudige spellen uitproberen. Igel Ärgern was een mogelijkheid. Jeroen, Monique, Frank en Lody schoven ook aan bij dit simpele racespelletje. Na een wat mat begin werd het toch nog een spannend spelletje en bijna iedereen had de mogelijkheid om te winnen. Imke en Frank hadden beiden al twee egels binnen, toen Frank ook zijn derde binnen kreeg en won. De anderen hadden allemaal 1 egel binnen, maar waren zeker ook niet kansloos. Ronald I wilde met Willem en Rutger wel een spelletje Diplomacy doen. Bianca H. wilde het ook graag leren en Davy had al eens twee partijen gespeeld. Het was even lastig om een verdeling van de landen te vinden. Ronald I zou met Duitsland en Oostenrijk spelen, Italië neutraal, Willem Engeland, Rutger Frankrijk, Davy Rusland en Bianca H. Turkije. Nadat de grondbeginselen aan Bianca H. waren uitgelegd, kon er worden begonnen. Er werd openlijk aan tafel overlegd om de snelheid in het spel te houden. Willem en Rutger wisten een goede samenwerken op touw te zetten en brachten Ronald I aardig in de problemen. Bianca H. speelde voor de eerste keer behoorlijk goed, maar nog iets te voorzichtig. Ze had het Ronald I nog veel lastiger kunnen maken en had zelfs nog winst kunnen pakken door Davy aan te vallen. Davy had het met Rusland erg moeilijk en wist zich met moeite in leven te houden. Doordat Willem en Rutger het elkaar niet lastig maakten stortte het Duitsland van Ronald I langzaam in. Bianca H. hield haar front keurig gesloten, dus was er nergens iets voor Ronald I te halen. Willem profiteerde meer van het verval van Ronald I dan Rutger en pakte zo aan het eind van 1903 de winst. Eindstand: Willem 9, Rutger 7, Ronald I (5+2), Bianca H. 5, Davy 3. Het was tijd om te gaan eten: Chinees, Italiaans of Vlaams... 

Een gezellige drukte

Na het eten gingen Rutger en Willem Roads & Boats spelen. De anderen vonden dat toch te zwaar op zo'n warme dag. Imke wilde graag nog wat eenvoudige spelletjes leren. Samen met Lody, Ronald I en Esther werd gekozen voor Flaschenteufel. Het eerste rondje van het kaartspelletje had ze het nog niet helemaal door, maar uiteraard wilde ze een revanche. Ook nu zat ze weer vol twijfel, maar het pakte voor haar goed uit. Als ze drie kaarten voor het einde echter een andere kaart had gespeeld, had ze weer strafpunten gekregen. Toch kon het spel haar zeker bekoren. Esther had het beter door, maar eindigde wel als laatste. Ondertussen vertelde Ronald I nog wat tactische tips waar ook Lody nog wat van kon leren, hoewel de eindstand wat anders aangeeft. Eindstand: Lody (49+31=) 80, Ronald I (15+15=) 30, Imke (-11+31=) 20, Esther (0-9=) -9. Imke probeerde vervolgens voortdurend om eindelijk naar huis te gaan, maar de leuke nieuwe spellen bleven maar toestromen. Na diverse malen weer te zijn gaan zitten wist ze eindelijk de moed bij elkaar te krijgen om huiswaarts te keren. Ze had zich prima vermaakt en zat weer vol goede ideeën. Lody had ondertussen Ricochet Robots op tafel gezet en Bart en BoB schoven aan. Esther zat er ook nog even bij, maar gaf het uiteindelijk op. BoB moest even inkomen, maar toen kon hij zich toch meten met Lody en ook Bart deed het onverwacht goed met enkele mooie oplossingen. Ronald I was echter meestal te snel. Eindstand: Ronald I 8, BoB 3, Bart 3, Lody 3. 

Armand denkt alles onder controle te hebben

Det wilde graag de nieuwe Keythedral uitproberen. Ronald I kon het wel uitleggen, Rob deed ook mee en als vierde speler schoof Evert-Jan aan. Evert-Jan had een uitstekende begin opstelling en kreeg de eerste twee beurten telkens in ieder geval 2 zwart en 2 bruin als inkomsten, zodat zijn hutjes al snel huisjes werden. Elke ronde haalde hij minimaal 7 grondstoffen binnen. Het zag er dus naar uit dat hij zou gaan winnen. Rob kon er nog even een stokje voor steken met een aardige wetkaart, maar veel mocht het niet baten. Eindstand: Evert-Jan (40+9=) 49, Det (32+5=) 37, Ronald I (28+8=) 36, Rob (26+6=) 32. Evert-Jan moest rennen om zijn bus nog te halen. In de nieuwe versie tellen de overgebleven blokjes ook mee voor de score, dat is wel zo eerlijk. De hutjes en huisjes zijn echter iets te groot, waardoor het bord niet mooi wordt opgebouwd. Ook waren de groene landschapstegels achterstevoren gestanst. Het spel was verder goed bevallen. Tot slot van de avond daagde Bart Ronald I nog een keer uit met Hive. Maar opnieuw moest hij twee keer het onderspit delven. Aan een andere tafel gaf Willem een lesje Puerto Rico aan Remco en Sarah. Ze werden op grote achterstand gezet door hem. Daar zullen ze nog even van moeten bijkomen. 

Remco kan nu nog glimlachen

Er werd nog even nagekletst, maar het was toch echt de hoogste tijd om naar huis te gaan helaas. Gelukkig is de volgende Spellenpret alweer op 28 augustus !

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004