Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 05-06-2004

Titel (5K) Verslag

Spellendag Den Bosch, 5 juni 2004

Zie ook het fotoalbum.

Door de vele spellenactiviteiten van de voorgaande weken lag het aantal aanmeldingen voor de spellendag wat lager dan normaal. Om de kosten te drukken konden we gelukkig een halve zaal huren. Doordat de andere helft echter niet werd verhuurd, kregen we deze er gratis bij. De spellendag kwam rustig op gang. Frank van PS Games kwam ook, want hij wilde graag Keythedral eens spelen. Patrick, Jeroen H, Sandra en Ronald I schoven aan. Ronald I verzorgde de uitleg. Voor diegenen die het spel voor het eerst speelden was het even aftasten, maar daarna begon de strijd om de grondstoffen. Frank dacht in de laatste beurt te winnen, maar Jeroen H veranderde net op tijd het laatste onderdeel van de kathedraal en kon deze zelf kopen. Daarmee pakte hij de winst. Eindstand: Jeroen H 13, Ronald I 12, Frank 9, Patrick 8, Sandra 4. 

Inmiddels was het een stuk drukker geworden en kon er gewisseld worden. Diverse mensen wilden graag Lost Valley spelen, dus werd dat klaargezet door Ronald I. Lody en Koen waren de eerste slachtoffers. Edwin kwam net binnen en werd meteen gecharterd als vierde speler. De nieuwe spelers trapten al snel in de val van Lost Valley: een mijn bouwen, zodat de anderen hem leeg kunnen roven. Daarna kwam het spel echt op gang. Ronald I ging aan de slag met een kano en een zeef en stoof heen en weer over het water onder luide protesten van Koen. Lody ging naar een uithoekje met een paard en begon daar heel langzaam een paar mijnen te bouwen en leeg te halen. Inmiddels was de herfst ingevallen en kwam de winter steeds dichterbij. Ronald I leek een erg grote voorsprong te hebben, dus streden de anderen voor de tweede plaats. Helaas voor Ronald I had hij heel veel goudfiches waar maar één goud op stond. Lody ging gestaag door met het leeghalen van de mijnen en hij slaagde er goed in, totdat de winter het spel beëindigde. Eindstand: Lody 17, Ronald I 16, Edwin 14, Koen 10. Het spel was iedereen goed bevallen en iedereen was er van overtuigd het een volgende keer veeeel beter te doen. Koen ging iets anders doen. 

Lody en Koen bij Lost Valley
(Klik op de foto voor een vergroting)

Ronald I vroeg of Lody Sankt Petersburg wilde uitleggen. Bianca nam de plaats van Koen in. Sankt Petersburg is een soort veilingspel, waarbij de spelers bieden op arbeiders, gebouwen en aristocraten. De arbeiders leveren geld op tijdens het spel, de gebouwen punten en de aristocraten leveren punten aan het eind van het spel op. Er zijn was uitzonderingen op deze regel, maar daar komt het in principe op neer. Het is dus zaak met veel arbeiders te beginnen, zodat je van geldinkomsten bent verzekerd. Lody deed dat uitmuntend en Bianca kon dat goed volgen. Edwin ging voor vroege punten en Ronald I klungelde maar een beetje aan, omdat hij maar niet aan voldoende geldinkomsten kwam. Naarmate het spel vorderde kreeg Ronald I het ook enigszins door, maar dat was te laat. Lody zat te klagen dat hij Edwin misschien niet in kon halen, maar het spel duurde een ronde langer dan verwacht. Bianca spaarde ondertussen aan een indrukwekkende serie aristocraten. Het leek erop dat Lody de winst ging grijpen, maar Bianca troefde hem op het allerlaatste moment af. Eindstand: Bianca 88, Lody 85, Edwin 66, Ronald I 55. Een alleraardigst spel dat ook bij 999Games zal verschijnen. Edwin wist dat er iets speciaals was met de auteur, maar wist niet precies wat. Dat heeft hij later even uitgezocht. Op de doos staat als auteur Michael Tummelhofer, terwijl de echte auteur Bernd Brunnhofer is. Aangezien hij als eigenaar van Hans im Glück niet als auteur op een spel bij zijn eigen uitgeverij wilde staan werd naar een oplossing gezocht. Omdat 999Games (onder leiding van Michael Bruinsma) en Rio Grande Games (onder leiding van Jay Tummelson) de meeste spellen van Hans im Glück ook uitbrengen, werden de namen samengevoegd tot Michael Tummelhofer. 

Op verzoek van Det had Ronald I Einfach Tierisch meegenomen, het listige kaartspelletje. Sandra en Edwin waren de andere twee spelers. Det trapte ondanks waarschuwingen toch in de beginnersfout en eindigde met het minste geld. Eindstand: Sandra 16, Edwin 10, Ronald I 8, Det X (6). Ze eiste dan ook direct een revanche en begon het tweede spel heel zuinig. Bas had mee zitten kijken met het eerste spel en wilde ook wel meespelen. Hoe onverwacht eindigde hij met het minste geld. Nu waren het Ronald I en Edwin die gelijk eindigden. Edwin had nog 26 geld over en Ronald I slechts 20. Eindstand: Edwin 10 (26), Ronald I 10 (20), Det 6, Sandra 3, Bas X (14). Bas zou als hij 2 geld meer gehad had, meteen het spel hebben gewonnen. Close ! Nu was het weer tijd voor Lost Valley. Ronald I had nu drie dames als tegenstander: Det, Monique en Bianca H. Voor hen was het ook nieuw. Het was zoals de gewoonte is dan ook aftasten wat de beste mogelijkheden waren. Ronald I ging dan ook als een speer en was door de anderen niet bij te benen. Deze maakten er onderling nog wel een spannende strijd van. Monique kon uiteindelijk bij de bron nog net voldoende goud opgraven voor een tweede plaats. Eindstand: Ronald I 19, Monique 13, Det 12, Bianca H 8. Ronald I had wel enige malen misbruik gemaakt van de inspanningen van anderen. Vooral met zijn zeef kon hij veel goud voor de neus van de dames wegvissen. Het spel werd onderbroken voor het avondeten. De helft wachtte op pizza, de andere helft koos voor Chinees. Het Chinees was er eerder en er werd deze keer zelfs aan een gedekte tafel gegeten. 

Einfach Tierisch
(Klik op de foto voor een vergroting)

Na het eten werd er nog rustig verder gespeeld. Voor Ronald I gingen de resultaten drastisch omlaag. Als eerste Tongiaki, waarbij met bootjes onbekende eilanden moeten worden ontdekt. Door Bas werd hij direct van het bord gegooid en kon daardoor een groot deel van de eilanden niet meer bereiken. Op de andere eilanden scoorde Ronald I nog wel goed, maar zijn totale score bleef flink achter. De strijd tussen de anderen bleef heel lang spannend en was moeilijk in te schatten. Eindstand: Bas 25, Leonie 24, Sandra 23, Patrick 21, Ronald I 13. Om de avond toch nog vrolijk af te sluiten, werd op advies van Sandra Formel Fun gepakt. Voor Patrick en Bas was het spel nieuw. Ronald I kwam opnieuw niet in het spel voor. Zijn auto's gingen er als eerste en derde uit. Een heel slechte beurt. Vooral omdat hij zijn laatste auto nog met een 7 had kunnen redden maar hij uit zuinigheid een 6 speelde. De anderen hadden allemaal een 7 of een 10 en haalden hem nog in. Balen. Bas en Sandra eindigden uiteindelijk beiden op 18 punten, maar Bas was het die de finale had gewonnen. Eindstand: Bas 18+, Sandra 18, Patrick 13, Leonie 6, Ronald I 4. Inmiddels waren Ronald I en Det hun spellen aan het uitzoeken en de tassen aan het inpakken. Het was weer een zeer geslaagde spellendag geweest !

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004