Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spellenprijzen > Spiel des Jahres > 2003

Titel (5K) Spiel des Jahres

2003

In de nacht van 22 op 23 juni is de winnaar bekend gemaakt: Alhambra. Goed nieuws voor Queen Games dus. Jammer dat een remake van een remake de winst pakt. Bij de kinderspellen heeft Viva Topo! van Selecta gewonnen. Zoals Corné van Moorsel terecht in het Spielbox forum opmerkt heeft Alhambra veel weg van ZooSim. De spelers bouwen aan een stad of dierentuin en ze scoren daarmee punten op basis van meerderheden op enkele momenten tijdens het spel. Daarnaast worden punten gescoord voor het bouwen van muren of rondgangen. Mijn voorkeur gaat in dat geval ook uit naar ZooSim boven Alhambra. 

In juni 2003 zijn de drie finalisten bekend gemaakt: Alhambra, Die Dracheninsel, Clans. Geen spel van Michael Schacht dus en helaas geen Paris Paris. Die Dracheninsel ken ik niet. De andere twee had ik in de finale verwacht. 

In mei 2003 zijn de genomineerde spellen voor 2003 bekend gemaakt. De genomineerde spellen zijn:

Alhambra (Dirk Henn / Queen Games)
Amun-Re (Reiner Knizia / Hans im Glück)
Attribut (Marcel-André Casasola Merkle / Lookout Games)
Ballon Cup (Stephen Glenn / Kosmos)
Clans (Leo Colovini / Winning Moves)
Coloretto (Michael Schacht / Abacus)
Die Dracheninsel (Tom Schoeps / Amigo)
Die Werwölfe von Düsterwald (Philippe des Pallières & Hervé Marly / Asmodee)
Edel, Stein & Reich (Reinhard Staupe / Alea)
Fische Fluppen Frikadellen (Friedemann Friese / 2F)
Paris Paris (Michael Schacht / Abacus)
Richelieu und die Königin (Michael Schacht / Ravensburger)
Rumis (Stefan Kögl / Murmel)

Opvallende afwezigen zijn ZooSim, New England, Löwenherz en Maniki. Ik denk dat de strijd zal gaan tussen Alhambra, Clans en Paris Paris. Zoals altijd is de jury er weer in geslaagd een heel afwisselende lijst te produceren en zoals altijd wordt er alweer het nodige over gediscussieerd. Michael Schacht is dit keer maar liefst met 3 spellen vertegenwoordigd. Zal hij dit keer de prijs in de wacht slepen ? Opvallend ook weer 3 remakes in de lijst: Alhambra, Edel, Stein & Reich en Richelieu und die Königin.


naar Spiel des Jahres

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003