Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spellenprijzen > Spiel des Jahres > 2001

Titel (5K) Spiel des Jahres

2001

Tijdens een bijeenkomst in Berlijn zijn op 24 juni 2001 de winnaars bekend gemaakt. Spiel des Jahres 2001 is geworden: CARCASSONNE. Een verrassing is dus uitgebleven. De prijs voor het beste kinderspel ging naar Klondike. Er werden ook nog twee speciale prijzen uitgereikt voor literatuur en geschiedenis in spellen. De eerste ging naar In de Ban van de Ring en de tweede naar Troia.

Inmiddels zijn de 3 finalisten bekend gemaakt:

Carcassonne
Das Amulett
Zapp Zerapp

De grootste verrassing is waarschijnlijk Das Amulett. Het spel San Marco van dezelfde makers werd in het algemeen gezien als de favoriet van de drie genomineerde spellen van het duo Moon en Weissblum. Das Amulett krijgt echter terecht veel positieve kritieken. Het zou een mooie bekroning zijn als dat spel van het jaar wordt. Bijna iedereen verwacht echter dat het Carcassonne gaat worden. Het is op zich een leuk spel, leuk uitgevoerd, goed toegankelijk, maar of het nu echt het spel van het jaar is ? Ik heb het gevoel dat het teveel wordt opgehemeld. Dan verwacht ik nog eerder dat Zapp Zerapp de titel pakt. Zo nu en dan hoor je dat dit slechts een kinderspel is, maar het is veeleer een familiespel. Er zitten elementen in van Mens-Erger-Je-Niet, gecombineerd met een leuk geluidssysteem. In elke beurt worden er twee dobbelstenen gegooid, maar de uitkomst hiervan is voor iedereen van toepassing. Vervolgens pakken de spelers door elkaar heen kokertjes, waarin een aantal kogeltjes zitten. Door deze te schudden moeten ze gokken hoeveel er in zitten. Zodra je een interessante hebt gevonden, zet je deze voor je neer en mag je niet meer schudden, maar je kunt hem ook niet meer kwijtraken. Als iedereen een kokertje heeft, kijk je welk getal onderop staat. Als dit niet hoger is dan de waarde van de dobbelsteenworp, dan mag je zoveel stappen verplaatsen. Is hij wel hoger, dan blijf je staan. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier veel plezier aan beleven. En als je ziet hoeveel mensen nog Mens-Erger-Je-Niet spelen, dan zou dit best eens een goede keuze kunnen zijn. Bij de andere Duitse spellenprijs zal dit spel echter niet hoog eindigen, want het heeft weinig diepgang. Kortom: ik hoop op Das Amulett, maar ik verwacht Zapp Zerapp.

In mei 2001 zijn de genomineerde spellen voor 2001 bekend gemaakt. De genomineerde spellen zijn:

Babel 
Capitol
Carcassonne
Cartagena 
Das Amulett
Die Händler von Genua 
Drachendelta 
Ebbe und Flut 
Hexenrennen 
Land unter! 
Royal Turf 
San Marco 
Zapp Zerapp 

De grootste kanshebbers staan in ieder geval in de lijst vermeld: Carcassonne en San Marco. Uiteraard ontbreken er weer de nodige spellen. Evo had zeker op deze lijst thuisgehoord en ook Medina is een veelgenoemd spel dat ontbreekt. Fabrik der Träume had ook zeker niet misstaan in deze lijst. Alan Moon en Aaron Weissblum hebben zich met maar liefst 3 spellen in deze lijst weten te plaatsen.

Babel is een aardig tweepersoonsspel, maar is niet sterk genoeg voor de titel Spiel des Jahres. Capitol is aardig en verzorgd, maar geen topper. Carcassonne is een vrij simpel spelletje, maar erg leuk om te spelen en erg toegankelijk. Cartagena was de hit van Spiel in Essen, maar wellicht raak je er snel op uitgekeken. Das Amulett is een prima spel met aardige mechanismen. Die Händler von Genua krijgt veel lovende kritieken. Ik heb het helaas nog niet gespeeld. Drachendelta wordt niet door iedereen gewaardeerd. Toch is het een leuk familiespel en zou wel eens een outsider voor de titel kunnen zijn. Ebbe und Flut is een kaartspelletje. Ik heb het nog niet gespeeld, maar ik verwacht er ook niet veel van. Hexenrennen en Land unter! zijn twee onbekenden voor me. Royal Turf is een remake van een paardenrace spel. Wellicht niet sterk genoeg voor de titel. San Marco is mijn favoriet uit deze lijst voor de titel. Zapp Zerapp zou met Drachendelta wel eens de grote outsider kunnen zijn. Mijn voorspelling voor de laatste drie: San Marco, Carcassonne en Zapp Zerapp.


naar Spiel des Jahres

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005