Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Schatgraven > The Stone

Titel (5K) Schatgraven

Naam: The Stone
 

E-mail:
 

Website: http://www.thestone.net

The Stone

(5K)

Deze pagina is al heel lang niet bijgewerkt. Veel van de links zullen verouderd zijn en niet meer werken.

30.08.2003

Eindelijk zit er weer aktie in The Stone. Er zijn de laatste weken een heleboel puzzels bijgekomen. In augustus 2003 zijn er ook weer puzzels geplaatst. Ik heb de titels en de nummers weer opgenomen in het puzzeloverzicht. Tevens worden de boards op de Stone site ook weer onderhouden. Binnenkort volgen meer updates op deze pagina, aangezien een deel van de links niet correct meer is. Met dank aan Pollo Diablo en Art of Fantasy voor de informatie. .

Wat is The Stone ?
Hoe kom ik aan The Stone ?
Wat is een Stone-mate/Stone-meeting ?
De puzzels
De demo-puzzels
Opgravingen
Recente ontwikkelingen
Bulletinboard en links


(5K)

Wat is The Stone ?

The Stone is zoals de naam zegt een steen. Deze zwarte steen zit in een piramidevormig doosje en is voorzien van een draagkoord. Deze steen is als sieraad te dragen, maar je kunt er nog veel meer mee. Op de steen staan namelijk 6 tekens die de toegang vormen tot de internetsite van The Stone. Op deze site vind je een hele verzameling puzzels en dit zijn niet zomaar puzzels, maar heel goed doordachte puzzels. Vaak bestaat zo'n puzzel uit een mooi gecombineerde afbeelding en een cryptische omschrijving. Je zult er zelf achter moeten zien te komen wat de vraag is en hoe je het gaat oplossen. Je zult veel gaan zoeken op internet en langs vele interessante pagina's komen. Nadat je de puzzel hebt opgelost krijg je informatie die je nodig hebt voor de achterliggende meta-puzzel. Het leuke is dat je bij elke puzzel weer wat opsteekt over wetenschap, geschiedenis en ga zo maar door.

(5K)

The Stone in een piramidevormig doosje

De puzzels zijn niet allemaal even moeilijk, maar soms moet je maar net de juiste invalshoek zien te vinden. Het helpt wel als je een beetje thuis bent in het gebruik van de zoekmachines op internet. Tevens is het erg belangrijk elke puzzel goed te bekijken. Niet alleen kan er in het kleinste hoekje een aanwijzing zijn verborgen, soms moet je met je muis over een bepaald deel bewegen, zodat er elders iets veranderd en ook het klikken op bepaalde delen van de puzzel heeft soms effect. Kennis van het Engels is vaak noodzakelijk en een hoop doorzettingsvermogen. Het leuke van de puzzels vind ik dat je op internetsites terecht komt, waar je normaal nooit zou komen. Op allerlei gebieden lees je bekende en onbekende informatie, die je doen verlangen naar meer. Je steekt er nog wat van op ook. En als je dan na lang zoeken het antwoord hebt gevonden, dan geeft je dat een voldaan gevoel.

Op de internetsite van The Stone kun je naast de puzzels ook diverse nieuwsgroepen bezoeken, waar je allerlei tips kunt opdoen voor het oplossen van de puzzels. In Canada en Amerika zijn er duizenden mensen mee bezig. In totaal zijn er 216 puzzels op te lossen. Bedenker van The Stone is Rod Bruinooge en het geheel wordt geÔmplenteerd door Abject Modernity uit Canada. Aan die kant van de oceaan zijn al meer dan 50.000 stenen verkocht. De puzzels bestrijken een uitgebreid gebied van wetenschap, techniek, kunst, geschiedenis, literatuur en media.


(5K)

Hoe kom ik aan The Stone ?

In Nederland wordt The Stone geÔmporteerd door Jumbo sinds oktober 1999. Op de internetsite van Jumbo kun The Stone bestellen, maar ook bijvoorbeeld bij De Bijenkorf is hij te koop en hij kost ongeveer f 49,95. Bij speelgoedwinkel Speldorado in Delft kun je The Stone ook kopen en sinds kort kost hij daar f 35,00 en als je Ducosim-lid bent, krijg je nog 10% korting ook. The Stone is nu ook in BelgiŽ te bestellen bij "Okido" via telefoonnummer 09/3781265 en kost 995 Bfr + portokosten.


(5K)

Wat is een Stone-mate/Stone-meeting ?

Van elke Stone zijn er precies 2 exemplaren. Via de internetsite van The Stone kun je kijken of de andere steen al actief is en zo kun je je Stone-mate vinden. Om het vinden van je Stone-mate te vereenvoudigen hebben de huidige deelnemers de tekens op hun Stone vertaald naar cijfers en letters en vermelden deze overal waar ze kunnen. De vertaling van mijn Stone is A16441. Maar er zijn ook andere manieren om mede-puzzelaars te ontmoeten. Jan de Vries heeft de eerste Stone-meeting in Nederland. Deze werd gehouden tijdens de Ducosim conventie op 20 mei 2000 in de Jaarbeurs in Utrecht. Er waren zo'n 20 aanmeldingen, maar uiteindelijk kwamen de volgende Stoners opdagen: Mason, Perkle, Foetle, Margna, Juultje, Wouter, Rubik en Art of Fantasy.

(16K) (15K)
Rubik, Mason, Wouter, Perke, Foetle, Margna
Art of Fantasy, Juultje
Mason, Art of Fantasy, Foetle, Margna, Perke
Rubik, Wouter, Juultje

Tijdens het Spellenspektakel 2000 in Eindhoven op 5 november 2000 was er een tweede Stonemeeting. Aanwezig waren Pollo Diablo, Art of Fantasy, Rubik, XLimaX en Moenja. Helaas zijn er geen foto's gemaakt. De meeting zelf duurde niet al te lang, waarna de deelnemers de rest van de beurs gingen bekijken. Op dit moment (begin januari 2002) zijn er weer plannen voor een nieuwe Stone meeting.


(5K)

De puzzels

De basis van The Stone bestaat uit 216 puzzels. Wat daarna volgt is nog niet duidelijk. Van deze 216 puzzels zijn er 145 bekend. Deze kun je echter nog niet allemaal zien. In het begin zie je er een stuk of 10 en naarmate je meer puzzels oplost, worden er ook meer zichtbaar. Aangezien Astrid me op goed op de hoogte houdt van de nieuwste puzzels, kan ik het overzicht op mijn pagina's compleet houden. Ikzelf heb pas 18 puzzels opgelost. Alle puzzels heb ik samengevoegd in een overzicht.


(5K)

De demo-puzzels

Inmiddels kun je een aantal demonstratie puzzels oplossen op de site van The Stone, ook als je zelf nog geen Stone hebt. Daarmee kun je het niveau van de puzzels voelen. Op een van de volgende pagina's kun je lezen hoe ik de demo-puzzel The Watchers heb opgelost. Misschien steek je er wat van op ! Voor het overige heb ik niet veel tijd in deze puzzels gestoken. Ik heb deze puzzels inmiddels toegevoegd aan mijn puzzel-overzicht. Er zijn ook twee sites die, net als The Stone, puzzels bieden: De SchatZoeker en The Stone Unturned.


(5K)

Opgravingen

Inmiddels zijn er een aantal aanwijzingen in de 'echte' wereld verborgen. De meeste daarvan liggen in Amerika, maar er is er ook al 1 in Engeland gesignaleerd. Het is de bedoeling dat er meer aanwijzingen verborgen worden en in de toekomst hopelijk ook in Nederland. De aanwijzing in Engeland (Journey VIII) is al gevonden. Op de Stone-site kun je een kaart met tips vinden. Door het opgraven van deze aanwijzingen verdien je een prijs. Verslagen van deze opgravingen worden ook op de officiŽle Stone-site getoond. In Noorwegen heeft bijna een jaar lang een clue verborgen gelegen. De organisatie aldaar wilde niet langer op Abject wachten en heeft via een website foto's getoond. Uiteindelijk is de clue gevonden. Dit was te lezen in het Noorse forum op de Stone site.

In Nederland lag ook een aanwijzing verborgen. Op 9 september 2001 is via de Spelmagazijn website de eerste aanwijzing bekend gemaakt. Ook Nederland wachtte dus niet langer op Abject. Ongeveer elke 10 dagen zou een nieuwe aanwijzing volgen op de Spelmagazijn website. Kijk in Spelmagazijn. Drie aanwijzingen waren voor Jeroen en Monique voldoende om de begraven schat te vinden.


(5K)

Recente ontwikkelingen

Het puzzelen ligt bij mij al een tijdje stil. Al weken (maanden ?) zie je dat ik met Questions bezig ben. Ik hoop binnenkort weer de draad te kunnen oppikken. Recentelijk toegevoegd is de puzzel Homestone . De lay-out van de Stone site is in april 2000 geheel vernieuwd. Dit betekent dat je een heleboel puzzels pas ziet als je andere puzzels hebt opgelost. Sommige spelers kunnen zodoende de puzzel waar ze mee bezig waren niet meer zien. Wouter heeft een club opgericht voor Nederlandse Stone-spelers. Je kunt gratis lid worden: The Stone Club.


(5K)

Bulletinboard

Op de officiŽle site van The Stone is nu ook een Nederlands Trefpunt geplaatst (sinds 1 maart 2000). Verder heb ik een speciaal e-mail-adres voor The Stone: thestone@planet.nl. Alle reacties zijn welkom.

(15K)

Links

Ga alleen naar de volgende links als je het niet erg vindt om delen van een oplossing te zien.

18/145
A16441

Reacties naar thestone@planet.nl

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina