Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Zoom-In!

   Spelbeschrijving

Titel: Zoom-In!
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Jumbo
Aantal spelers: 2-8 spelers
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands

Zoom-In!

Spelmateriaal:
1 speelbord, 1 tijdklok, 120 kaarten

Geschreven door    Jeroen Stap

Introductie: Het speelbord toont in de eerste oogopslag een wirwar aan lijntjes en figuren, maar bij nadere beschouwing blijken het diverse tekeningen te zijn die door elkaar heenlopen. De spelers verdienen punten door bepaalde tekeningen te vinden op het speelbord. Doel is om zo snel mogelijk deze figuren te vinden en zodoende zoveel mogelijk punten te halen.

 

 

een kwartdeel van het totale spelbord


Voorbereiding: Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd, en een eerste kaart wordt opengedraaid. De speler die deze afbeelding als eerste op het bord terugvindt wordt de startspeler.

 

de klok


Een spelbeurt: De spelers zijn met de klok mee aan de beurt. De actieve speler draait een kaart open van de stapel en zoekt de afbeelding op het bord. De speler aan de linkerkant van de actieve speler bedient de tijdklok (deze rouleert dus) en zet deze op 15 seconden. Als de speler binnen de gestelde tijd de afbeelding vindt, dan wijst hij dit aan en krijgt de punten die op de kaart staan afgebeeld. Vervolgens mag die speler nogmaals proberen een afbeelding te vinden. Heeft de speler de afbeelding echter niet gevonden, dan is de volgende speler aan de beurt. De niet gevonden afbeelding wordt open naast het bord gelegd. De volgende speler draait weer een kaart open en gaat op zoek naar een van de afbeeldingen die op de openliggende kaarten staan. Liggen er al vier kaarten open dan komen er geen nieuwe bij.

 

de kaart en dezelfde afbeelding op het speelbord

 

Gele kaarten
Gele kaarten hebben extra opdrachten, afhankelijk van het getoonde symbool. Alle gele kaarten gaan nadat ze opgezocht zijn weer onderop de stapel. Per getoond symbool heb je verschillende mogelijkheden:

Varianten
Als variant kun je het spel in teams spelen, waarbij er meer kaarten gelijktijdig open mogen liggen. Je kunt het ook zonder de tijdklok spelen, draai gewoon een kaart open en zoek allemaal gelijktijdig naar de afbeelding. Het spel stopt dan als een speler een bepaalde limiet heeft bereikt, of na een vooraf vastgestelde tijdsduur.

enkele kaarten

 


Het einde: Zodra een speler 15 punten bij elkaar heeft verzameld heeft deze speler gewonnen.

 


Waardering: Je kent ze wel, die spellen waarbij iedereen automatisch mee gaat spelen. Dit geldt ook voor Zoom-in, leg het op tafel en voor je er erg in hebt staat de hele familie om je heen mee te zoeken waar de afbeeldingen te vinden zijn. Het spel is daarmee simpel en doeltreffend. Het leukste vind ik dit spel als een snel en eenvoudig gezelschapsspel, dus leg het gewoon op tafel en zoek met z'n allen tegelijkertijd naar de afbeeldingen. Juist omdat iedereen zo makkelijk mee kan doen zonder de details van het spel te kennen maakt het spel zeer toegankelijk. Nadeel van dit soort spellen is uiteraard dat je na verloop van tijd weet te herinneren waar de afbeeldingen ongeveer op het bord staan. Hier is niets aan te doen, maar zolang dit voor alle deelnemende spelers geldt is het ook geen belemmering. Zoom-in is een leuk familiespel en is ook prima geschikt als luchtig tussendoortje voor de veelspeler.

 


Opmerking Jeroen: Het materiaal is grotendeels van de vertrouwd hoge Jumbo-kwaliteit, de tijdklok ziet er degelijk uit en ook het speelbord is prima. De kaarten zijn echter nogal dun en hebben geen afgeronde hoeken waardoor ze gevoeliger voor slijtage zijn. Afgezien daarvan valt er eigenlijk niets op aan te merken. Enkele pluspunten: toegankelijk en aantrekkelijk. Minpunten zijn het leereffect en de matige kwaliteit van de kaarten.

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spelbord is inderdaad prima en wordt op een ingenieuze manier in elkaar gevouwen. De tekeningen zijn geweldig. Naast de standaard manier van spelen kun je natuurlijk gewoon ook telkens met elkaar zoeken. Je draait een kaartje om en wie het als eerste vindt, mag het hebben. Zo werk je gewoon de stapel door.

ingenieus gevouwen

De tekeningen zijn zowel klein als groot. Hier zie je bijvoorbeeld een grote dolfijn, verstopt tussen de tekeningen.

een grote dolfijn

 


Strategie: De verschillen in de kaarten is effectief toegepast, de 'makkelijke' plaatjes zijn doorgaans wat groter, terwijl de moeilijke echt klein zijn en daardoor een stuk lastiger te vinden. De bijzondere acties op de gele kaarten geven wat afwisseling, maar zijn wat mij betreft niet echt nodig.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Jeroen voor de beschrijving en de afbeeldingen
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina