Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > YY Board

   Spelbeschrijving

Titel: YY Board
Ontwerp: Ries van den Boogaard
Tekeningen: Gerard Barmentlo
Producent: Barbo Games
Aantal spelers: 2 tot 8 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten
Taal: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans

YY Board

Spelmateriaal:
1 spelbord, 64 speelstukken

Geschreven door: Sacha Husken

het spelbord

 

Introductie: In de Chinese filosofie is alles in het leven met elkaar in evenwicht. Verbindt met de speelstukken de bij elkaar passende symbolen op het bord en vorm daarmee een levenslijn om te winnen.

 


Voorbereiding: Leg het spelbord op tafel. Druk de speelstukken uit de mal, hussel ze en verdeel ze onder de spelers. Elke speler krijgt evenveel stukken, als er stukken over zijn worden die terzijde gelegd. De spelers leggen de stukken open voor zich neer.

 

de speelstukken in de mal

 


Een spelbeurt: Om de beurt legt elke speler een speelstuk op het bord. Een stuk mag overal liggen, zolang er maar horizontaal of verticaal een paar gevormd kan worden met zijn tegenhanger. Met andere woorden: een mannetje moet naast een vrouwtje kunnen liggen, zwart moet naast wit kunnen etc. Als je geen steen kunt leggen gaat je beurt voorbij

 


Het einde: Als een speler twee elkaar passende symbolen langs de rand van het bord met elkaar kan verbinden via een co÷rdinaatveld, heeft hij gewonnen.

 


Waardering: Het spel ziet er niet heel uitnodigend uit. Het om de beurt neerleggen van een speelstuk is zeker in het begin van het spel nogal willekeurig: er is dan nog geen enkele beperking en erg spannend is het niet. Pas in een gevorderd stadium wordt het spel wat interessanter. Misschien als je van schaken houdt is het gevorderde stadium van het spel wel uitdagend. Matig.

 

Opmerking Sacha: Het duurt even voordat het spel wat leuker wordt: als je stenen zo kunt gaan neerleggen dat de mogelijkheid om levenslijnen te leggen geblokkeerd wordt en je meer moet nadenken over de volgende zet.

De spelregels worden niet heel duidelijk uitgelegd. Zo wordt bijvoorbeeld niets vermeld over het gebruik van het speelveld in de hoek, ingeklemd tussen de rand en twee co÷rdinaatvelden. Logischerwijs mag het niet gebruikt worden (er kan geen paar gevormd worden) maar het zou toch prettig zijn als in de uitleg zou worden verteld dat dit veld niet meedoet. Ook wordt niets verteld over het vormen van paren (alleen over het kunnen vormen van paren), nergens wordt echt verteld dat dit mag/moet, en of ÚÚn steen naar twee kanten een paar mag vormen.

 

Opmerking Spelmagazijn: YY Board is een uitgeklede versie van het spel Yin Yang, dat elders in Spelmagazijn is beschreven.

Het spelbord raakt na verloop van tijd los van de schuimrubberen onderkant.

 

Strategie: Omdat de speelstukken willekeurig onder de spelers worden verdeeld en de stenen open op tafel liggen, kan in een gevorderd stadium van het spel geprobeerd worden een speler te blokkeren.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan BarboGames voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sacha voor de beschrijving.