Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Toetanchamon

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: De Wraak van Toetanchamon
Ontwerp:

Producent:
Jumbo
Aantal spelers: 2 tot 6
 

De wraak van Toetanchamon

(18K)

Spelmateriaal:
Een speelbord met een kaartjesbak, 6 x 16 speelkaarten, 12 kaartjes met een scarabee, 6 barricadekaartjes, 1 'schop', 50 zilveren en 20 gouden munten. De kaartjes zijn allemaal degelijk uitgevoerd en hebben hetzelfde formaat als bijvoorbeeld bij het spel Targui.

 

Het doel: Nadat de opgravingsplaats door de spelers is samengesteld, beginnen ze om beurten te graven. Zolang een speler niet op problemen stuit mag hij doorgaan met graven (en geld verdienen). Hij bepaalt zelf wanneer hij stopt. Als hij echter op een probleem stuit, dan is hij alle verzamelde schatten uit die beurt kwijt en moet zelfs een boete betalen.

(30K)

kaartjesbak

De opgravingsplaats: Deze bestaat uit een gebied van 4 x 4 kaartjes. Daar liggen 5 lagen grond met daarop een afdeklaag. De lagen worden een voor een door de spelers zelf neergelegd. Op elke laag zijn schatten te vinden, maar ook liggen er gevaren. De spelers moeten dus goed in de gaten houden waar wat ligt. Als de afdeklaag is geplaatst, wordt het bord door alle spelers enkele malen rondgedraaid, terwijl de anderen niet kijken. Daarna wordt het spelbord over de kaartenbak heengelegd en kan het opgraven beginnen.

(5K)

gevaar

Opgraven: Met behulp van een speciaal zuignapje kunnen de kaartjes eenvoudig worden opgetild. Bij elke schat staat de waarde vermeld. Pas op dat je geen gevaar trekt, want dan is je beurt voorbij en ben je alle schatten, die je die beurt verzameld had, kwijt. Je mag ook een beurt overslaan ten koste van 3 zilverstukken.

(5K)

schat

Specials: Alle spelers hebben 2 scarabeeŽn. Zodra deze wordt ingezet, verdient de speler dubbele punten in die beurt (of dubbele strafpunten !). Daarnaast hebben de spelers een blokkadekaartje. Daarmee verhinder je dat een speler op een bepaalde plek gaat graven. Je mag op die plek zelf de volgende beurt gaan graven.

(5K)

scarabee

Einde: Als alle kaartjes zijn omgedraaid, of alle spelers hebben na elkaar een beurt overgeslagen, dan is het spel ten einde. De rijkste speler is dan de winnaar.


Waardering: Een leuke variatie op memory. Een echt familiespel voor jong en oud. Je moet zowel op je geheugen afgaan als ook een beetje tactisch spelen. Het spel duurt niet te lang, dus het kan een tweede keer op een avond worden gespeeld. Voldoende.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999