Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Wild Life DVD Bordspel

   Spelbeschrijving

Titel: Wild Life DVD Bordspel
Ontwerp: Arthur Tebbe
Tekeningen: Lucia Haakman
Producent: Identity Games
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 60 minuten
Taal: Nederlands, Engels, Duits, Frans

Wild Life DVD Bordspel

Spelmateriaal:
1 rond spelbord, 12 antwoordschijven, speelkaarten, 4 terreinwagens, 2 DVD's

 

Introductie: In Wild Life ga je in het Afrikaanse natuurpark de 'Serengeti' met je terreinwagen op safari. Je probeert als eerste speler de 'Big Five' te filmen. De 'Big Five' zijn de vijf gevaarlijke grote dieren die je in de Serengeti tegenkomt. Dit zijn: luipaard, buffel, neushoorn, leeuw en olifant. Om dieren te kunnen filmen, heb je speelkaarten nodig. Je wint speelkaarten door vragen goed te beantwoorden. Op de DVD's kun je vragen zien over de films.

 

 

het ronde spelbord


Voorbereiding: Elke speler krijgt een set van 3 antwoordschijven in dezelfde kleur. De speelkaarten worden geschud en op een stapel gelegd. De terreinwagens worden op de nummers 1 tot en met 4 op het bord gezet, afhankelijk van de verjaardagsdata van de spelers. De DVD wordt in de speler gedaan en het spel kan beginnen.

 

 

de antwoordschijven en twee terreinwagens 


Een spelbeurt: De eerste vier beurten bestaan alleen uit het beantwoorden van vragen van de DVD. Voor elke vraag heb je 15 seconden de tijd om de juiste antwoordschijf te selecteren. Iedereen die het juiste antwoord geeft, krijgt een kaart van de stapel.

 

 

de vijf te filmen dieren

 

Na deze vier beurten mag er na elke vraag ook geruild en gereden worden. De speler die het verste achter staat mag telkens als eerste. Hij mag kaarten ruilen met de andere spelers en kan vervolgens met zijn terreinwagen gaan rijden. Op het bord staan allemaal filmpunten, waar je dieren kunt filmen. Je mag doorrijden naar de eerstvolgende vrije locatie, als je kaarten van de aangegeven dieren kunt tonen. Deze kaarten lever je in. Je mag meerdere filmpunten bezoeken als je dat kunt. Aan het eind van je beurt mag je maximaal 5 kaarten overhouden. Nadat alle spelers zijn geweest, wordt de DVD weer geactiveerd voor de volgende vraag.

 

 

een verrekijker, een camouflagetent, een lekke band en een filmblik

 

Op de speelkaarten staan niet alleen de vijf verschillende dieren, er zijn ook pestkaarten. Daarmee kun je andere spelers tegenwerken:

Met een "filmblik" mag je een kaart trekken uit de hand van een andere speler. Met een "lekke band" kun je een andere speler deze beurt over laten slaan. Met een "camouflagetent" kun je je beschermen tegen deze pestkaarten. Tot slot is er nog de "verrekijker" die als joker geldt bij het filmen van dieren.

 

 

Het einde: De speler die als eerste het eindpunt bereikt en een setje kaarten van de Big Five kan tonen, wint het spel.

 


Waardering: Het spel wordt gedragen door de natuurfilmbeelden. Deze spreken vooral jonge spelers erg aan en ze zullen het spel dan ook met plezier spelen. Een uitstekend familiespel. Ik heb het zelf nog niet gespeeld, dus kan over het spelverloop nog niet oordelen. Later volgt er meer...

 


Opmerking Spelmagazijn: Het spelmateriaal ziet er uitstekend uit. Het spel zit niet in een doos, maar in een prachtig blik. De deksel heeft reliŽf, wat er prima uitziet, maar niet zo handig stapelt in je spellenkast. Het middelpunt van het spelbord kan in de doos beschadigd raken, doordat het tegen het blik wordt geduwd.

 

De spelregels zijn nogal warrig. De essentiŽle punten moet je bijna tussen de regels lezen.

 

De gebruikte filmbeelden komen uit de collectie van Hugo van Lawick, ťťn van de beroemdste natuurfilmers ter wereld. Hij is op 2 juni 2002 in Dar es Salaam op 65-jarige leeftijd overleden.

 

De vragen zijn erg wisselend in moeilijkheidsgraad. Aangezien het driekeuzevragen zijn kun je natuurlijk altijd gokken. Jongere spelers zullen soms flink door moeten lezen om de hele vraag op tijd gelezen te hebben. Je kunt gelukkig de DVD op pauze zetten.

 

In 2006 heeft het spel de titel Speelgoed van het Jaar gewonnen en in 2007 is dit spel uitgeroepen tot winnaar van de ToyAward 2007 in de categorie spellen en actie.

 

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Identity Games voor een recensie exemplaar