Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Weer & Wind

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Weer & Wind
Ontwerp:
Dijkstra & Van Dijk
Producent:
Jumbo
Aantal spelers: 2 tot 4
 

Weer & Wind

(14K)

Spelmateriaal:
Het spelmateriaal ziet er goed uit. Een vierkant speelbord van 5 bij 5 gebieden. 53 doorzichtige weerplaatjes, 14 weerkaarten, speelgeld, speelstukken in vier kleuren en twee formaten, witte cruiseschepen en een windroos. De gekleurde speelstukken kunnen in de cruiseschepen worden geplaatst.

(3K) (3K)

zonnig - halfbewolkt

Het doel: Hotels en cruiseschepen in goed weer leveren veel geld op. Door goed aan te kopen en in te spelen op de veranderingen in het weer moet er geld worden verdiend. Verder kan er met behulp van weerkaarten in speciale gevallen extra geld worden verdiend. De spelers beginnen met 10.000 aan geld. Hotels kosten 3.000 en leveren bij verkoop altijd nog 2.000 op. Cruiseschepen kosten 4.000 en leveren bij verkoop 3.000 op. Cruiseschepen kunnen elke beurt 2 gebieden verplaatst worden. Zij kunnen dus het mooie weer proberen te volgen.

Verdiensten: Aan het begin van een beurt, krijgt een speler geld (of moet zelfs betalen) voor hotels en cruiseschepen. Per hotel/schip kan het volgende verdiend worden:

Daarna mag de speler zijn beurt vervolgen. Tijdens zijn beurt mag hij in willekeurige volgorde een viertal acties ondernemen: 1) kopen en verkopen van hotels en schepen. 2) Het uitspelen van 1 van de 2 weerkaarten. (Deze moeten vr de laatste beurt zijn uitgespeeld.) 3) Het verplaatsen van schepen. 4) Het plaatsen van een weerstuk. Aan het eind van de beurt mag de speler de windrichting een stukje veranderen (indien gewenst).

(2K) (3K)

bewolkt - regen

Weersveranderingen: In elk gebied ligt bij het begin van het spel een weerplaatje. Elke speler krijgt er vervolgens 7 ter beschikking. Elke beurt moet er 1 op het bord geplaatst worden. Het weerplaatje moet met de wind mee op het bord gelegd worden, waarna de hele rij of kolom of diagonaal doorschuift, zodat uiteindelijk een ander weerplaatje van het bord verdwijnt. Dit plaatje mag de speler eventueel ruilen met een van zijn aanwezige plaatjes, alvorens het uit het spel te verwijderen. Het in te voegen weerplaatje mag hooguit 1 verschillen van het aangrenzende weerplaatje. Zonnig weer kan dus niet plotseling in regen veranderen. Uitzonderingen hierop vormen de hoge en lage drukgebieden. Die trekken zich nergens iets van. Wel moet er altijd een hoge druk gebied op het bord zijn en tot slot mogen deze drukgebieden niet in de laatste beurt op het bord worden gelegd.

(2K) (2K)

lage druk gebied - hoge druk gebied

Hindernissen: Per gebied mogen maximaal 10 hotels en 10 cruiseschepen worden geplaatst. Het zal dus dringen worden, vooral als er vier spelers meedoen. De weerkaarten kun je gebruiken om zelf extra inkomsten te krijgen of andere juist geld afhandig te maken. Een voorbeeld: "De weersvoorspelling is gunstig. De toeristen in halfbewolkte en bewolkte gebieden verlengen hun vakantie. Dat levert de hotels en cruiseschepen 1.000 op." of "Donder en bliksem in de berggebieden. Dat kost ieder hotel daar 1.000 ten gevolge van blikseminslag."

Einde: Zodra iedereen al zijn weerplaatjes heeft geplaatst is het spel ten einde. Iedereen krijgt nog eenmaal uitgekeerd en mag al zijn hotels en schepen verkopen. Winnaar is degene met het meeste geld.


Waardering: Het duurt even voordat je een beetje doorhebt, hoe je nu het beste geld kunt verdienen. De regels zijn helemaal niet moeilijk, maar je moet goed plannen om daadwerkelijk geld te verdienen. Je krijgt namelijk pas uitgekeerd als alle andere spelers het weer hebben kunnen wijzigen. Het is niet altijd verstandig al je geld te investeren, want dan zou je er wel eens minder aan over kunnen houden. Bij verkoop van een hotel of schip levert het altijd 1.000 minder op, dus je zult minimaal 2.000 moeten verdienen wil je er voordeel van hebben. Al met al een gezellig spel om te spelen, maar niet van zodanig niveau dat je er een avond voor gaat zitten. Een dikke voldoende.

Opmerking: De speler die als laatste mag is erg in het voordeel. De laatste beurt kan hij namelijk alles investeren en plaatsen in zonnige gebieden. Hij is dan nog de enige die een weerkaartje plaatst, waarna nog een uitkering volgt. Dit is op te vangen door de laatste beurt van de spelers geen aankopen meer toe te staan.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999