Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Vroeger of Later

   Spelbeschrijving

Titel: Vroeger of Later
Ontwerp: Urs Hostettler
Tekeningen: 
Producent: Jumbo en Anno
Aantal spelers: 2-8 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

Vroeger of Later

Spelmateriaal:
330 speelkaarten

 

Introductie: Vroeger of Later is een spannend spel over jaartallen. De spelers leggen samen een tijdbalk. Ze leggen kaarten met historische gebeurtenissen in de juiste volgorde. Wie als eerste al zijn kaarten heeft weggespeeld, wint het spel.

 

 

3 kaarten in een tijdbalk en 1 kaart in je hand 

Voorbereiding: De speelkaarten met historische gebeurtenissen worden geschud. Op de voorzijde staan de gebeurtenissen, op de achterzijde het jaartal van de gebeurtenis. Er zijn drie soorten kaarten, te onderscheiden door het aantal sterren. Kaarten met één ster zijn belangrijke welbekende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Kaarten met twee sterren zijn actuele gebeurtenissen uit de 20ste en 21ste eeuw. Kaarten met drie sterren zijn wat minder bekende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.

 

Bij het eerste spel is het aan te raden de kaarten met één ster te gebruiken. Nadat de kaarten geschud zijn, krijgen alle spelers 9 kaarten. Let op dat alleen de blauwe voorzijde met de gebeurtenissen zichtbaar is. Niemand mag de gele achterzijde met het jaartal zien. De spelers leggen hun kaarten open voor zich neer.

 

Van de stapel wordt één kaart met de gebeurtenis open op tafel gelegd en hardop voorgelezen.

 

3 kaarten in een tijdbalk en 1 kaart in je hand 

Een spelbeurt: Als je aan de beurt bent, heb je twee mogelijkheden:

1) Je speelt een van je kaarten uit. Je kiest één van je kaarten en legt deze op de volgens jou juiste plaats in de tijdbalk op tafel: links ervan, rechts ervan, of ergens tussen de andere kaarten. Je leest de gebeurtenis hardop voor. De gebeurtenis die het langst geleden is, moet het meest links komen te liggen.

 

2) Je trekt de huidige tijdbalk in twijfel. Alle kaarten worden één voor één omgedraaid, waarbij het jaartal zichtbaar wordt. Zo kun je controleren of de kaarten op de juiste volgorde liggen. Als er een fout in zit, dan krijgt je voorganger drie kaarten van de stapel, ongeacht of hij zelf de fout gemaakt heeft.

Als er geen fout in zit, dan krijg jij twee kaarten van de stapel.

Het spel wordt herstart door een nieuwe kaart van de stapel op tafel te leggen. De speler links van degene die strafkaarten kreeg, begint het spel weer.

 

 

OPDRACHT: Kijk eens naar de afbeeldingen hierboven. Speel je de kaart uit je hand en zo ja, op welke plaats? Of betwijfel je de tijdbalk? De antwoorden volgen verderop.

 


Het einde: Als je al je kaarten kwijt bent en de tijdbalk is correct, dan win je het spel.

 


Waardering: Een prachtige manier om geschiedenis te leren. Je hoeft de exacte jaartallen niet te kennen, maar met een beetje bluf en logisch nadenken, kun je een heel eind komen. Ik heb het spel inmiddels diverse malen gespeeld. Het speelt prima met twee spelers, maar ook met meer. Als de groep echter te groot wordt, worden de wachttijden wat langer. Het spel is erg verslavend en je wilt eigenlijk meteen een revanche. Als je een klein beetje interesse hebt in geschiedenis, is dit absoluut een spel voor je. Leuk.

 

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spelmateriaal ziet er prima uit, hoewel de kaarten wel aan de slappe kant zijn. De hoekjes van de kaarten zijn gelukkig wel rond. Het spel zit in een handzaam doosje, wat na verloop van tijd wel wat slijtage zal vertonen.

Het spel zal worden geïntroduceerd tijdens de Nacht van de Geschiedenis 2005.  

Strategie: Aangezien alle kaarten open liggen, kun je ook zien welke gebeurtenissen de andere spelers hebben. Als je jouw gebeurtenissen daarmee vergelijkt en je hebt het gevoel dat je niet precies weet of een bepaalde gebeurtenis vóór of na zo'n gebeurtenis komt, dan kun je het beste proberen deze gebeurtenis zo snel mogelijk uit te spelen. De simpele gebeurtenissen van lang geleden of heel recent bewaar je natuurlijk zo lang mogelijk.

 

ANTWOORDEN:
Voorbeeld 1: 1850, 1876, 1898 en de handkaart is 1853
Voorbeeld 2: 1590, 1602, 1628 en de handkaart is 1588
De beide tijdbalken waren dus correct.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar.