Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Volgende patiŽnt

   Spelbeschrijving

Titel: Volgende patiŽnt
Ontwerp: Kai Ha
ferkamp
Tekeningen: Ucco van Egmond
Jumbo:
Jumbo
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30-45 minuten
Taal: Nederlands

Volgende patiŽnt

Spelmateriaal:
Spelbord, vragenkaarten (makkelijke en moeilijke), 4 speelpionnen, 4 gevangeniskaarten voor virussen, 1 speciale dobbelsteen, 3 blauwe dobbelstenen, 3 rode dobbelstenen, 5x5 virus-chips, viruspolitiefiches, 5 virusschijven.

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: De spelers zijn leden van de viruspolitie. Zij moeten Lucas, die in het ziekenhuis ligt, beter maken. Daarvoor moeten zij 5 virussen verslaan. Degene die als eerste 5 virussen in zijn gevangenis heeft, wint het spel.

 

 

de gevangenis waar de virussen in moeten


Voorbereiding: Leg het spelbord in het midden. Iedere speler krijgt een gevangeniskaart en twee viruspolitiefiches van dezelfde kleur. De vragenkaarten worden verdeeld in twee stapels (makkelijk en moeilijk) en gedekt op de daarvoor bestemde vakjes op het spelbord gelegd. De speelpionnen worden op het startvak neergezet (de buik van Lucas). Op de 6 verschillende banen aan de randen van het spelbord worden de virus-chips op de kop gelegd (kleur bij kleur). Hiervoor worden de fiches eerst door elkaar gehusseld, zodat je niet weet welk fiche waar ligt.

 


Een spelbeurt: Gooi met de speciale dobbelsteen om vooruit te komen. Je doorloopt iedere keer een baantje van 15 stappen. Wanneer je weer uit een baantje komt, dan moet je altijd op het startvak gaan staan. Wanneer je een * gooit, mag je kiezen hoeveel vakjes je loopt over het baantje (minimaal 1, maximaal 4) of naar het startvak terug gaan.

 

 

 

voorbeeld van makkelijke vragenkaarten

Wanneer je op een ?-veld komt, moet je een makkelijke (= groen) of een moeilijke (= rood) vraag beantwoorden. Deze vraag wordt voorgelezen door je linkerbuurman. Als je het antwoord goed hebt, krijg je het aantal viruspolitiefiches dat op de vragenkaart staat. Het kaartje wordt weer onderop de stapel gelegd.

Als je op een veld komt met een virus (er ligt dan een virus-chip), mag je (als dit virus nog niet in je gevangenis zit) het proberen te verslaan in een duel. Draai de virus-chip om om te zien hoe sterk het virus is. Je linkerbuurman speelt voor het virus en krijgt het aantal virusschijven dat op de chip staat.
Het duel wordt uitgevochten met de rode en blauwe dobbelstenen. Als je drie of meer viruspolitiefiches hebt, mag je met drie rode dobbelstenen gooien. De virus-speler gooit met de blauwe dobbelstenen. Vervolgens worden beide worpen van hoog naar laag naast elkaar gelegd. Is de blauwe dobbelsteen hoger, dan moet er een politievirusfiche ingeleverd worden. Is de rode dobbelsteen hoger, dan gaat er een virusschijf weg. Je mag net zo lang doorgooien, totdat het virus verslagen is of als je zelf niet meer verder wilt vechten. Als je alle virusschijven hebt verslagen, dan mag je de virus-chip op je gevangeniskaart leggen.

viruspolitiefiche, een virus-chip (Greetje Griep) en een virusschijf 


Het einde: Zodra iemand 5 verschillende virus-chips in zijn gevangenis heeft, is het spel afgelopen. Deze speler heeft het spel gewonnen.

 


Waardering: Omdat ik het spel nog niet heb gespeeld, is er nog geen goede waardering te geven. Als ik het een paar keer gespeeld heb, volgt er meer...

 

Opmerking Sandra: Het spel is genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2004 in de klasse van 8 tot 12 jaar. De uitslag volgt zodra deze bekend is.

 

Opmerking Spelmagazijn: Het lijkt een trend te worden, maar ook in dit spel van Jumbo zijn de hoekjes van de vragenkaartjes niet afgerond. De hoekjes zijn scherp en beschadigen daardoor ook sneller. Jammer. Het spelbord is te klein gevouwen voor het formaat van de doos. Daardoor schuift het flink door de doos heen, ook weer met kans op beschadigingen. Het spel past trouwens prima in deze leerzame serie. 

Soms kan het lang duren voordat je het ontbrekende fiche te pakken krijgt. Dan kan het spel wel langdradig worden. 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving.