Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Viva il Re!

   Spelbeschrijving

Titel: Viva il Re!
Ontwerp: Stefano Luperto
Tekeningen: Daniela Barletta
Producent:
Ravensburger, daVinci Games
Aantal spelers: 3-6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20-30 minuten
Taal: Nederlands

Viva il Re!

Spelmateriaal:
Spelbord, 6 scoreblokjes, 18 stemkaarten, 13 troonkandidaten op plastic voetjes, een kroon, 26 doelkaarten

 

het spelbord met het paleis

Introductie: Koning Vladimiro Miritiro heeft besloten één van zijn onderdanen aan te wijzen als zijn opvolger. De spelers helpen hem bij het nemen van deze beslissing door hun favorieten naar voren te schuiven. Wie dat het beste doet, wint het spel.

 

twee troonkandidaten

de solidaire soldaat en de waardige waard

 

Voorbereiding: Elke speler krijgt een aantal "Tegen" stemkaarten en één "Voor" stemkaart. Daarnaast krijgt elke speler een doelkaart. De scoreblokjes van de spelers worden aan het begin van het scorespoor gelegd.

 

 

"Voor" en "Tegen" stemkaarten en twee doelkaarten

 

Een spelbeurt: Er worden in totaal drie rondes gespeeld. Elk van deze rondes bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de troonkandidaten in het paleis geplaatst en in het tweede deel proberen ze op te klimmen naar de troon. Een ronde eindigt zodra een koning is gekozen.

 

Het plaatsen van troonkandidaten

Om beurten mogen de spelers een troonkandidaat in het paleis zetten op één van de niveaus 1 tot en met 4. Op elk niveau mogen maximaal 4 troonkandidaten staan. Elke speler plaatst even veel troonkandidaten. Een eventueel restant wordt op niveau 0 van het paleis gezet.

 

Het opklimmen naar de troon

Om beurten mogen de speler nu een van de troonkandidaten een niveau laten stijgen, mits daar ruimte is. Er mogen namelijk nog steeds maar maximaal 4 troonkandidaten op een niveau staan. Zodra een troonkandidaat de troon bestijgt moet er worden gestemd. Iedereen neemt nu in het geheim één van zijn stemkaarten en deze worden tegelijk bekend gemaakt. Als er ook maar één "Tegen" stem is gespeeld, wordt de kandidaat uit het paleis verwijderd. Alle "Tegen" stemmen worden uit het spel verwijderd, de "Voor" stemmen gaan weer terug naar de spelers. Daarna gaat het spel verder. Werd er echter geen enkele "Tegen" stem gespeeld, dan is de nieuwe koning bekend.

 

 


Het einde: Aan het einde van elke ronde, zodra een koning is gekozen, worden punten geteld. Nu maakt iedereen zijn doelkaart bekend. Alle troonkandidaten op de doelkaart leveren punten op voor de speler en wel evenveel als het niveau waarop ze zich in het paleis bevinden. Alle troonkandidaten gaan weer van het bord af, iedereen krijgt een nieuwe doelkaart en een nieuwe set stemkaarten. Na drie rondes is het spel ten einde. De speler met de hoogste score wint. In de derde ronde is er trouwens nog een speciale regel: als je precies nul punten haalt, dan levert dat de maximale score van 33 punten op.

 


Waardering: Viva il Re! is een alleraardigst blufspelletje. Het is snel te leren en snel te spelen. Het duurt niet te lang en kan daarom gerust als tussendoortje gespeeld worden. Het is echter niet erg verslavend, zoals andere tussendoortjes. Als je het een paar keer gespeeld hebt, dan heb je het wel even gezien en zal het voorlopig even niet op tafel komen. Maar na verloop van tijd is het toch weer de moeite waard. Leuk ter afwisseling dus. Aardig.

 

 

Opmerking Spelmagazijn: De troonkandidaten zijn plat en staan verticaal. Dat betekent dat ze alleen goed te zien zijn van voren en van achteren. Spelers die opzij van het bord zitten, kunnen slecht zien welke troonkandidaten op welke positie staan. Dat is jammer. De afbeeldingen hadden beter horizontaal zichtbaar kunnen zijn.

 

Strategie: Je kunt natuurlijk proberen om snel naar de troon te gaan met één van je favorieten en maar hopen dat niemand tegen stemt. Dat zal waarschijnlijk niet lukken. Je kunt beter rustig opbouwen en er voor zorgen dat veel van de "Tegen" stemmen uit het spel verdwijnen. Houd goed in de gaten wie nog "Tegen" stemmen heeft en welke figuren deze spelers verplaatsen. Probeer al je figuren vrij hoog in het paleis te krijgen. Dan scoor je ook in het geval van een andere koning nog behoorlijk wat punten. Wees zuinig op je "Tegen" stemmen. Laat bij voorkeur iemand anders de koning wegstemmen. Stem alleen "Tegen" als het echt slecht voor je uit zou pakken.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar.