Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Jan van Haasteren's Verjaardagsspel

   Spelbeschrijving

Titel: Jan van Haasteren's Verjaardagsspel
Ontwerp: Jan van Haasteren
Tekeningen:
Jan van Haasteren
Producent: Jumbo
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

Jan van Haasteren's Verjaardagsspel

Spelmateriaal:
1 spelbord, 2 dobbelstenen, 6 pionnen, 90 fiches

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Dit verjaardagsspel is een variant op ganzenbord en getekend en bedacht door Jan van Haasteren ter ere van zijn 70e verjaardag. Vandaar ook de subtitels: 'Jariger kan je niet zijn' en 'Het jarigste ganzenbordspel voor de hele familie'.

Het doel van het spel is natuurlijk hetzelfde als bij Ganzenbord: als eerste op vakje 63 terecht komen om de pot (fiches) binnen te halen. Je kunt het spel over meerdere rondes spelen, waarbij het uiteindelijke aantal fiches bepaalt wie er gewonnen heeft.


Voorbereiding: Leg het spelbord op tafel. Iedere speler krijgt een pion, welke voor het eerste vakje geplaatst wordt. Iedere speler krijgt 15 fiches. Degene die het hoogste gooit, mag beginnen.

 

op 9 ben je jarig (gave kluif!)


Een spelbeurt: Wanneer je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen en ga je het aantal ogen van de worp vooruit... op wat kleine extra regeltjes na dan.

 

op 31 zit je op de WC (bij ganzenbord: in de put)


Het einde: De fiches die betaald worden komen in de pot terecht. Wie als eerste precies op vakje 63 uit komt, krijgt de pot. Nu begint het spel opnieuw: iedereen begint weer vooraan. Spelers die geen fiches meer hebben, zijn uit het spel. De winnaar is degene die aan het einde van het spel nog fiches heeft.

 


Waardering: Het blijft natuurlijk ganzenbord, maar als fan van Jan van Haasteren moet je dit spel natuurlijk ook in je bezit hebben. Wil je een familiespel doen met kleinere kinderen en niet teveel inhoud, dan is deze variant van ganzenbord (ook door de hilarische tekeningen) erg grappig. Kinderspel

Opmerking Sandra: In de inlay van de doos kun je de naam van de jarige en haar/zijn leeftijd invullen. Dit staat echter nergens vermeld, dus gewoon het spel open maken en dan zie je zo waar je dit in kunt vullen. Vergeet niet je eigen naam erbij te zetten!

 

Beste, lieve, aardige, leuke, ............

Van harte gefeliciteerd met je ...... verjaardag.

Heel veel plezier!

 

Opmerking Spelmagazijn: Als je 9 gooit bij de start, kom je precies op een serie rode vakjes terecht, die je naar de finish (63) leiden. Je zou dan in één keer de finish hebben bereikt. Daarom geldt er bij de start als je 6+3 gooit dat je naar 26 moet gaan en als je 5+4 gooit, naar 54 moet gaan. Het vakje 26 is duidelijk herkenbaar. Het vakje 54 is echter een rood vakje. Het vakje 53 is wel duidelijk herkenbaar en heeft geen andere functie. Het lijkt erop dat je bij een worp van 5+4 misschien naar 53 had gemoeten, in plaats van naar 54. Het zou trouwens wel handig geweest zijn, als dat in symbolen op het spelbord was vermeld.

Dat geldt eigenlijk ook voor de speciale vakjes. Het zou handig zijn al daarop symbolen stonden, zodat je niet steeds in de spelregels hoeft te kijken.

Als je met een worp van 8 op het rode vakje 59 terecht komt, mag je nogmaals 8 vooruit. Dan kom je dus tot de finish en precies weer terug op 59. Als je dan weer 8 vooruit gaat, kom je weer precies op 59 uit. Dat gaat dus oneindig door.

Het maakt niet uit of je op een vakje komt waar al een andere speler staat. Er worden geen pionnen geslagen en je hoeft ook niets te betalen.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen