Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Vanished! / Paternoster

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Vanished! / Paternoster
Ontwerp:
Ulli Geissner
Tekeningen
: Steffi Delfmann, Barbara Schork, Andreas Leitner
Producent: Gibsons Games
/ Ravensburger
Aantal spelers: 1 tot 6
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Taal: Engels / Duits
 

Vanished!
Paternoster

(12K)

Spelmateriaal:
9 liftcompartimenten, 6 sets van 9 persoonskaarten, 1 pion, een dobbelsteen en 15 fiches.

Het doel: Als eerste alle persoonkaarten kwijt te raken door goed in de gaten te houden, wie in en uit de lift stapt.

(9K)

het spelmateriaal
(Paternoster)

De lift: Dit spel draait om een 'oude' lift, die voortdurend doorloopt. De mensen kunnen in en uitstappen op elke verdieping. De lift bestaat uit 9 compartimenten en 1 pion. Er worden 2 kolommen van 5 plaatsen gemaakt en de compartimenten worden 'gesloten' neergelegd. De pion loopt kloksgewijs rond. De speler die aan de beurt is gooit met de dobbelsteen en loopt met de pion zoveel compartimenten verder als gegooid is. Alle spelers proberen nu te 'raden' wie in dat compartiment staat door een kaart uit te spelen. Vervolgens wordt het compartiment omgedraaid. Iedereen die het goed heeft, mag de kaart afleggen. Het compartiment wordt weer omgedraaid en gelegd op de plaats, waar de pion vandaan is gekomen !!

(11K) (11K) (11K)

de blondine - het hondje - de monteur
(Vanished!)

(13K)

de liftcompartimenten uit Paternoster

Personen: Als de pion bij een compartiment komt, waar volgens jou een persoon in staat, die je al hebt afgelegd, mag je deze kaart weer tevoorschijn halen. Heb je het goed, dan verdien je een fiche, maar heb je het fout, dan moet je de kaart weer terugnemen in je hand ! Je moet dus wel erg zeker van je zaak zijn. Met de fiches kun je de pion sturen. Door het inzetten van een fiche, kun je de pion een compartiment verder of een compartiment terug zetten. Op deze manier kun je eerder bij alle personen in de lift komen.

(12K)

de bijbehorende kaartjes uit Paternoster

Einde: Als je eindelijk al je kaarten kwijt bent en dan ook nog als eerste, dan heb je het spel gewonnen.


Waardering: Het spel speelt zich eigenlijk af in 3 fases. In het begin is het echt gokken, want er is nog niets bekend. Langzaam maar zeker vorm je een beeld van het gedrag van de lift. Je raakt steeds meer kaarten kwijt. Af en toe ben je het spoor weer bijster, maar daar raak je aan gewend. Het middenspel is echt spannend en je komt soms voor aardige verrassingen te staan. Het eindspel wordt een beetje langdradig. Het spel duurt eigenlijk net te lang. Een erg grappige variant op memory, maar niet meer dan dat. Ongewoon.

Opmerking: Door de kaarten in je hand mee te laten schuiven met de lift, heb je een soort geheugensteuntje, waarmee je een belangrijke voorsprong op je tegenstanders kunt krijgen. Maar... als er even iets verkeerd gaat, kun je nergens meer op terugvallen en moet je weer opnieuw beginnen.

Opmerking Sandra: In 2000 is dit spel opnieuw uitgebracht via Ravensburger als Paternoster (Duitstalig). Deze versie zit in een handzamer doos. Het spel is op de afbeeldingen na, wel hetzelfde gebleven. Persoonlijk vind ik het een leuk spel, dat naar mijn zin net iets te weinig op tafel komt, omdat je er echt met je hoofd bij moet blijven. Wanneer je even niet op let, ben je kwijt wie zich waar in de lift bevindt. Achtergrondmuziek kun je bij dit spel dus niet gebruiken! Wat ik jammer vind aan het spel, is dat je kunt zien wanneer iemand een kaart wil spelen, die al op tafel ligt. Daardoor ben je zelf sneller geneigd ook die kaart te pakken of weet je daardoor weer welke personen zich in de lift bevinden. Om dat probleem op te lossen heb ik in Excel een tabelletje gemaakt. Hierop kun je met pionnetjes (of fiches) aangeven welke kaarten al goed geraden zijn door bepaalde personen. Degene die overal pionnetjes heeft staan, heeft dan gewonnen. Maar wanneer je deze Excel sheet gebruikt, blijkt in de praktijk de speelduur wel langer te zijn. Spreek daarom een aantal af dat je moet bereiken om te winnen en speel niet tot alles vol staat.

 Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor de aanvullende opmerkingen en enkele afbeeldingen.