Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Up and Down

   Spelbeschrijving

Titel: Up and Down
Ontwerp: Gunter Baars
Tekeningen: Walter Pepperle
Producent: Ravensburger
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands, Engels, Italiaans, Frans, Spaans

Up and Down

Spelmateriaal:
10 mollenparen, 30 opdrachtenkaartjes, 1 speelveld

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: De mollen zijn verstoppertje aan het spelen. De spelers krijgen opdrachtkaarten en moeten proberen de juiste kleuren mollen te vinden om zo punten (scheppen) te verzamelen. Degene met de meeste scheppen wint het spel.

 

 

het spelmateriaal

 


Voorbereiding: Het spelbord bestaat uit de doos. Haal de kaarten en de mollenparen uit de doos. Zet de mollenparen in de molshopen neer, waarbij het niet uit maakt welke mol waar staat en welke kleur boven staat. Sorteer de opdrachtenkaartjes op schep-volgorde (de opdrachtkaartjes met 1 schep bovenop) en leg ze met de schep naar boven op elkaar. Normaliter wordt er gespeeld met de 1- 2- en 3-scheppen kaartjes. Elke speler krijgt 1 opdrachtenkaartje.

 

   

 

het speelveld en 2 mollenparen

 

Een spelbeurt: Elke speler krijgt een kaart van de stapel. Deze kaart wordt niet aan de andere spelers getoond. Je moet die opdracht op je kaartje vervullen.

 

Als je aan de beurt bent, moet je drie verschillende mollen omdraaien. Bij het omdraaien verschijnt er een andere kleur mol boven. Je moet proberen om de mollencombinatie van je opdrachtenkaartje op het speelveld te krijgen. Hierbij zijn de kleuren die niet op je kaartje staan niet van belang. Van de kleuren die wel op het kaartje staan, moet je precies die aantallen mollen ook op het speelveld hebben staan. Er zijn 5 mogelijke kleuren: geel, rood, blauw, wit en zwart.

 

 

de achter- en voorkant van eenvoudige opdrachtenkaartjes

 

Is het je niet gelukt om de mollen op je opdrachtenkaartje tevoorschijn te toveren, dan is de volgende speler aan de beurt. Je houdt je opdrachtenkaartje. Wanneer aan het einde van je beurt de opdracht op je kaartje vervuld is, laat je dit aan je medespelers zien. Je legt het opdrachtenkaartje open neer en neemt een nieuw opdrachtenkaartje van de stapel. De volgende speler is aan de beurt.

 

 

de achter- en voorkant van de moeilijkste opdrachtenkaartjes

 

Het einde: Wanneer er geen nieuw opdrachtenkaartje gepakt kan worden wanneer iemand zijn opdracht vervuld heeft, is het spel afgelopen. Iedere speler telt de schepjes van de vervulde opdrachten. Degene met de meeste schepjes heeft het spel gewonnen.

 



Waardering: Een hele goede variant op memory. En niet alleen voor kleine kinderen! Ook volwassenen kunnen zich prima met deze mollen vermaken. Natuurlijk als tussendoortje maar voor een spel dat gemaakt is voor kinderen vanaf 5 jaar, is het verrassend leuk. Het valt niet mee om je opdrachtkaartjes te vervullen, zeker niet als je al nadat je twee mollen gedraaid hebt de opdracht eigenlijk al vervuld hebt. Aanrader.

 


Opmerking Sandra: De mollen tonen grote gelijkenis met de mollen uit Mollenmania (ook een erg leuk spel, overigens).

 

Opmerking Spelmagazijn: Een verrassend verslavend spelletje. In het begin is het een geluksspel, maar naarmate je meer weet over de posities van de mollen, kun je het steeds beter sturen. Soms is het echter niet mogelijk om je kaartje met 3 draaiingen op te lossen. Als je dat enkele beurten achter elkaar hebt, kan dat best frustrerend zijn. Uiteraard speel je als gevorderde speler ook direct met de moeilijkste kaartjes in de stapel.

 


Strategie: Tja, zoals bij alle geheugenspelletjes geldt ook hier: opletten en alles proberen te onthouden! Het is gemakkelijker om vormen te onthouden dan de precieze plaatsen. Als je weet hoe de kleuren over het bord verdeeld zijn, is dat makkelijker te onthouden dan elke mol afzonderlijk. Verder is elke mollencombinatie aanwezig, dus van elke kleur zijn er 4 mollen, gecombineerd met de 4 andere kleuren. Goed om te weten.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen