Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > The Two Towers

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: The Lord of the Rings - The Two Towers - Het kaartspel
Ontwerp:
Reiner Knizia
Tekeningen:
 
Producent: 
Ravensburger
Aantal spelers: 
2 tot 5
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Speelduur: 
30 minuten
 

The Two Towers

(17K)

Spelmateriaal:
80 karakterkaarten in vier kleuren, 16 Gandalfkaarten, 7 plaatskaarten, 6 wegkaarten, 24 fiches, 1 ring en 1 speelfiguur.

 

(6K)

Introductie: De reis van de bondgenoten gaat langs 6 locaties. Op deze locaties verzamelen de spelers punten door series karakterkaarten uit te spelen. Wie aan het eind van de reis de meeste punten heeft verzameld, wint het spel. De karakterkaarten zijn voorzien van een symbool en een kleur. Een serie bestaat altijd uit kaarten met dezelfde kleur èn hetzelfde symbool, eventueel aan het begin aangevuld met één Gandalfkaart.

(10K)

het "spelbord"

Voorbereiding: Het "spelbord" wordt samengesteld door de 7 plaatskaarten en de 6 wegkaarten om en om neer te leggen. Bij elke locatie worden zoveel fiches gelegd als het aantal spelers min één. Bij de laatste locatie moet in ieder geval een 5 komen te liggen. De speelfiguur wordt aan het begin geplaatst. Iedere speler krijgt 6 kaarten (karakter en/of Gandalfkaarten) uitgedeeld. Verder worden er 4 kaarten open neergelegd naast de stapel. De startspeler krijgt de ring.

(5K)(6K)(5K)

twee plaatskaarten en een wegkaart van 3 loopfases

Een spelbeurt: Elke ronde bestaat uit een aantal loopfases en een waarderingsfase. Het aantal loopfases wordt bepaald door de wegkaart. De waarderingsfase vindt plaats bij de eerstvolgende plaatskaart.

In elke loopfase krijgen de spelers een nieuwe kaart. Je kunt een open kaart nemen of een gesloten kaart van de stapel. Je mag echter ook eerst één kaart open wegleggen en twee nieuwe kaarten nemen. Dit kunnen zowel open als gesloten kaarten zijn. 

(6K)(6K)(6K)(5K)(6K)(6K)

Gandalf en diverse karakterkaarten

In de waarderingsfase kunnen de spelers series kaarten uitleggen. Je mag zoveel series uitleggen als je wilt/kunt, maar van elke kleur mag je maximaal één serie hebben. Als je een nieuwe serie van een kleur wilt uitleggen, moet je de oude wegdoen. Tevens mag je bestaande series van jezelf uitbreiden. Een Gandalfkaart mag echter alleen aan het begin van een serie gelegd worden. Op de plaatskaart staat aangegeven welke symbolen bij die locatie meetellen. De speler met de hoogste waarde krijgt het fiche met de hoogste waarde en zo verder, totdat alle fiches verdeeld zijn. In geval van een gelijke stand gaat de speler met de ring vóór, gevolgd door de spelers die het dichtst na de ring zitten. De speler die deze waardering wint, wordt de nieuwe ringdrager. [In de spelregels van de eerste editie is het niet geheel duidelijk dat de spelers meerdere series mogen uitleggen. Dit is wel essentieel, want het spel wordt anders erg saai.] Alle series die in de waardering zijn gebruikt verliezen nu één kaart. Als er alleen een Gandalf over blijft uit een serie, dan gaat deze ook naar de aflegstapel.

Het einde: Als ook de laatste waardering is uitgevoerd, wint de speler die het hoogste totaal aan fiches heeft. Bij een gelijke stand geldt de score van de laatste waardering. [In de spelregels van de eerste editie staat de verkeerde naam van de laatste plaatskaart vermeld.]


Waardering: Ik heb het spel inmiddels tweemaal gespeeld. Eenmaal met de foutieve regels en eenmaal met de correcte regels. Daar zit duidelijk verschil in. De tweede keer is het spel een stuk beter bevallen en het zal zeker vaker op tafel komen. Het spel geeft niet echt het gevoel dat je met Lord of the Rings bezig bent, maar de afbeeldingen maken het wel leuk. Positief.

(2K)

Opmerking: Je herkent in het spel duidelijk elementen van het Jumbo Grand Prix kaartspel, dat ook van de hand van Reiner Knizia is. Daarin verzamel je op een soortgelijke manier autokaarten om na vier rondes een race mee te rijden. Met die races win je punten. Wie na een aantal races het meeste aantal punten heeft, wint het spel. De planning bij The Two Towers is echter iets beter mogelijk.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar