Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Tsuro

   Spelbeschrijving

Titel: Tsuro
Ontwerp: Tom McMurchie
Tekeningen: Cathy Brigg
Producent: Wizkids /
PS Games
Aantal spelers: 2-8 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten
Taal: Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Italiaans, Duits, Frans

Tsuro

Spelmateriaal:
1 spelbord, 8 speelfiguren, 36 tegels

 

Introductie: De Draak en de Feniks zijn de legendarische bewakers en gidsen van het dooreengevlochten Levenspad. Zij bewaren de voorzichtige balans tussen de krachten van geluk en noodlot. Samen delen ze de nobele taak om de vele wegen te bewaken die tot goddelijke wijsheid leiden. Door zijn meesterlijke mix van strategie en geluk vertegenwoordigt Tsuro de aloude zoektocht naar verlichting.

Iedere speler legt tegels op het bord om een pad te maken dat bij de rand van het bord begint en naar het midden van het bord leidt. Het doel van het spel is om het pad af te reizen en te voorkomen dat je reis aan de rand van het spelbord eindigt.

 

 

het spelbord


Voorbereiding: Elke speler kiest een speelfiguur. De draaktegel wordt apart gelegd. De overige tegels worden geschud en iedere speler krijgt er drie in handen. De overige tegels worden in een stapel op de draaktegel gelegd. Na het bekijken van de tegels zetten de spelers om beurten hun speelfiguur op een startpunt aan de rand van het bord.

 

 

twee speelstenen 


Een spelbeurt: Om beurten leggen de spelers een tegel aan bij de plek waar hun speelfiguur staat. Hun speelfiguur wordt volgens de aangegeven lijn verplaatst naar een nieuw eindpunt. Ook eventuele andere speelfiguren die nu een nieuwe lijn hebben, worden verplaatst.

 

 

de achterzijde van de tegels

 

Als de lijn naar de rand van het bord leidt, dan verdwijnt de speelfiguur van het bord en heeft de speler verloren. Dit mag je uiteraard niet bij je eigen speelfiguur doen, tenzij je niet anders kunt. Als je de speelfiguur van een andere speler van het bord leidt, dan mag je naar keuze tegels ruilen met de tegels van deze uitgeschakelde speler. De overige tegels worden tijdelijk afgelegd.

 

 

zes verschillende tegels

 

Als twee lijnen met elkaar worden verbonden, dan verliezen beide spelers, omdat hun speelfiguren nu van het bord af worden geleid.

Als de stapel tegels op is, heeft de eerste speler die te weinig tegels heeft, de draaktegel in handen. Zodra er weer kaarten beschikbaar zijn, mag deze speler als eerste een nieuwe tegel trekken, waarna de draak wordt doorgegeven.

 

 

de draaktegel

 

 

Het einde: Als er nog maar één speler op het bord staat, heeft deze gewonnen. Als alle overgebleven spelers tegelijk van het bord worden geleid, hebben ze gezamenlijk gewonnen.

 


Waardering: Tsuro is een snel spelletje dat je met maximaal 8 spelers kunt spelen. De diepere gedachte van het levenspad heb je tijdens het spel helemaal niet in de gaten. Gewoon even lekker spelen, bijvoorbeeld aan het begin van een spellendag om op gang te komen, of ter afsluiting. Omdat het zo lekker snel speelt, wordt er vaak om een revanche gevraagd. De regels zijn in een minuutje uitgelegd en dus kan iedereen snel meedoen. Prima.

 


Opmerking Spelmagazijn: Hoe meer spelers er mee doen, hoe minder invloed je op het spel hebt. De invloed is toch al beperkt doordat je maar drie tegels in handen hebt. Dat zorgt er wel voor dat er niet lang wordt nagedacht, waardoor het spel snel verloopt. Het spelmateriaal is prima in orde.

 

De draaktegel is een beetje overbodig. Waarom niet gewoon een paar tegels meer in het spel gedaan? En anders zie je vanzelf wel wie het eerste aan de beurt is en minder tegels in handen heeft.

 

 

Strategie: Zorg dat je lijn niet op die van een andere speler uit komt. Dan verlies je allebei.

 

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Elf Fantasy Magazine voor een recensie exemplaar