Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Trans America

   Spelbeschrijving

Titel: Trans America
Ontwerp:
Franz-Benno Delonge
Tekeningen:
Producent:
Winning Moves (Identity Games)
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands / Duits

Trans America

(14K)

Spelmateriaal:
1 spelbord, 85 houten rails, 35 stedenkaarten, 6 startstenen, 6 locomotieven, 1 startspelerkaart

 

Introductie: De spelers leggen spoorlijnen aan in Amerika. Het doel is telkens zo snel mogelijk 5 van tevoren opgekregen steden aan te laten sluiten op de startpositie. Wie dat het beste doet, wint het spel.

(30K)

het spelbord

Voorbereiding: Het spelbord wordt neergelegd en op het scorespoor wordt een stootblok geplaatst. Iedere speler krijgt een locomotief en een bijbehorende startsteen. De locomotieven worden op het startveld van het scorespoor geplaatst. Eťn van de spelers krijgt de startspelerkaart. De overige kaarten worden geschud en uitgespreid over het bord. (Bij 2 of 3 spelers worden van tevoren de kaarten met een gestreepte rand uit het spel verwijderd.) Iedere speler pakt van het bord 5 kaarten, van elke kleur 1. De overgebleven kaarten worden terzijde gelegd. Om beurten plaatsen de spelers hun startsteen nu ergens op een kruispunt op het bord.

(3K)(3K)(3K)

de startspelerkaart en enkele stedenkaartjes

Een spelbeurt: Om beurten mogen de spelers 2 rails op het bord leggen. De rails moeten via reeds eerder gelegde rails aansluiten op de startsteen. Over rivieren en bergen is het lastiger rails leggen. Deze lastige trajecten worden aangegeven met dubbele lijnen. Het neerleggen van een rails over dit traject telt als het leggen van 2 rails.

(9K)

de stad wordt duidelijk op de plattegrond aangegeven

Het einde: Zodra iemand alle 5 steden heeft verbonden, die op zijn getrokken kaartjes staan, dan maakt hij dat bekend. De spelronde is nu ten einde. De andere spelers tellen nu hoeveel rails ze nog zouden moeten leggen om hun doel te bereiken. Ieder zet zijn locomotief nu zoveel velden vooruit op het scorespoor. Een nieuwe ronde wordt gestart; het bord wordt leeggemaakt, de kaarten opnieuw geschud en verdeeld en de startspeler schuift door. Zo worden er meerdere rondes gespeeld, totdat iemand met zijn locomotief over het stootblok heen rijdt. Daarmee wordt het spel beŽindigd en de speler wiens locomotief bij de hoogste score staat, wint het spel. Als het spel na 2 speelrondes nog niet is beŽindigd en de slechtst scorende locomotief heeft nog ten minste vier punten, dan wordt het stootblok doorgeschoven tot op twee velden afstand van deze locomotief.

 


Waardering: Trans America is een waardige aanvulling voor deze serie spellen. Snel speelbaar, makkelijk uit te leggen en interessante keuzemogelijkheden. De wachttijden zijn kort en de verschillen in het algemeen klein. Het spel biedt mij echter te weinig om een echte topper te zijn, maar het zal zeer regelmatig op tafel komen met verschillende spelersgroepen. Aanrader.

(2K)

Opmerking Spelmagazijn: In 2002 was Trans America genomineerd voor Spiel des Jahres en de Deutscher Spielepreis.

(2K)

Strategie: Het belangrijkste is dat je de anderen het werk voor je laat doen. Sluit niet aan op een netwerk van iemand anders, als je je rails nog nuttiger kunt leggen. De anderen zullen dan vanzelf de verbinding voor je maken. Ga ook niet onnodig door steden heen, die je zelf niet hoeft te bereiken als je door ook eenvoudig omheen kunt. Houd goed in de gaten dat de anderen ook van alle kleuren een kaartje hebben. Daarmee kun je redelijk inschatten hoeveel beurten je nog zult hebben om je doel te bereiken. 

(2K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005