Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Trivial Pursuit 1980s

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Trivial Pursuit 1980s
Ontwerp:
-
Producent:
Hasbro
Aantal spelers: 2 of meer

Trivial Pursuit 1980s

Spelmateriaal:
1 speelbord, 1 kaarthouder, 1 gewone dobbelsteen, 1 zwendeldobbelsteen, 6 speelschijven, 36 gekleurde partjes, 300 kaarten met vragen en antwoorden.

Het doel: Als eerste alle 6 de partjes verzamelen en in het midden de finalevraag goed beantwoorden.

(26K)

het spelmateriaal (foto: Hasbro)

Voorbereiding: Alle spelers krijgen een speelschijf en starten in het midden. In de kaarthouder worden 100 kaarten gedaan. Het einde van de stapel wordt aangegeven door een markeerkaart. Zodra deze wordt bereikt, is het tijd om 100 nieuwe kaarten in de houder te doen.

Een spelbeurt: De spelers zijn om beurten aan zet. Met behulp van de dobbelsteen verplaatsen ze over het bord en beantwoorden vragen afhankelijk van het vakje waarop ze terechtkomen. Zolang de vragen goed beantwoord worden, mag de speler doorgaan met zetten.

(23K)

wie was die ijzeren dame ook alweer ?

Partjes verzamelen: Er zijn 6 vakjes waarop partjes verzameld kunnen worden. Als je op een van deze vakjes staat en je beantwoord de vraag correct, dan krijg je een partje in de aangegeven kleur. Nieuw ten opzichte van de oude uitvoeringen van Trivial Pursuit zijn de springplankvakjes, waarmee je snel naar het juiste vakje kunt springen. 

Zwendelen: Achter sommige vragen staat een zwendelsymbooltje. Als je zo'n vraag krijgt, dan mag je voordat je je vraag beantwoord de zwendeldobbelsteen gooien. Als je hetzelfde symbooltje gooit, dan mag je van een van je medespelers een partje stelen. 

(27K)

een vragenkaartje

Het einde: Zodra iemand alle 6 de partjes heeft, moet hij naar het midden zien te komen. Daar aangekomen moet hij een finalevraag beantwoorden. Als hij daarin slaagt, wint hij het spel. Mocht het iemand al in de eerste beurt lukken, dan mogen de spelers die nog niet geweest zijn, een na-beurt spelen, om proberen er nog een remise uit te slepen.


Waardering: Het spel is een nieuwe uitgave van het oorspronkelijke Trivial Pursuit. Daaraan heb ik altijd veel plezier beleefd. De latere uitvoeringen en aanvullingen kenmerken zich echter door veel simpelere vragen en vragen waarin niet te missen hints voor het antwoord worden gegeven. Dat is erg jammer. Tevens is het aantal kaartjes drastisch verminderd. Moet je daarom deze versie links laten liggen ? Dat is lastig te zeggen. Als je van vragenspelletjes houdt en de jaren tachtig zijn niet ongemerkt aan je voorbij gegaan, dan is dit spel een aardig cadeau. Allerlei feitjes en weetjes uit deze periode komen aan bod. Tevens zijn 45 kaarten van foto's voorzien. Het spel zelf is in de bekende degelijke kwaliteit uitgevoerd. De doos is wat handzamer dan de oorspronkelijke versie. Zodra ik het spel gespeeld heb, volgt er meer...

(4K)

Opmerking: De categorieŽn zijn niet dezelfde die je kent uit de oorspronkelijke versie. De categorieŽn zijn nu: Hoofdlijnen, In de Kijker, Eigentijds, Kopstukken, Single & CD en Stopwatch. 

Een vraag: Een voorbeeld van een van de vragen: Bij welke band zong Debbie Harry die eigenlijk bruin haar had ? De vraag op zich past uitstekend in het spel, de aanvullende tekst haalt echter alle spanning weg en geeft je eigenlijk al het antwoord. Voor diegenen die nu nog vertwijfeld met hun handen in het haar grijpen: bij Blondie. En omdat we het niet kunnen laten: Welke Ellen begon in 1986 aan haar lange, lange training van 5000 uur voor de Olympische Spelen van 1992 ? Helaas wordt het woordje lange herhaald, waardoor je je hersens niet hoeft te pijnigen: Ellen van Langen. Dit zijn toch echt missers voor een vragenspel. Het lijkt erop of er alles aan is gedaan om het voor iedereen toegankelijk te houden. En als je dan toch nog op achterstand komt, dan heb je misschien nog wel de hulp van de zwendeldobbelsteen. Gelukkig kun je er simpel voor kiezen om deze achterwege te laten. En ook de springplankvakjes kun je eenvoudig vervangen door gewoon nogmaals de dobbelsteen te gooien.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2001

Met dank aan Hasbro voor een recensie exemplaar