Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Torres |
Spelbeschrijvingen
Titel: Torres Ontwerp: W. Kramer/M. Kiesling Producent: FX Aantal spelers: 2 tot 4 |
Torres
Spelmateriaal: 1 spelbord, 92 kasteeldelen, 24 ridders, 4 speelstenen, 1 koning, 40 aktiekaarten, 4 codex-kaarten, 3 fasen-kaarten en 8 meester-kaarten. |
het spelmateriaal
Het doel: Tijdens 3 puntentellingen in het spel verdienen de spelers punten door de positie van ridders in de kastelen die gebouwd worden. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.
Voorbereiding: Op het spelbord worden 8 kastelen ter grootte van 1 blokje gebouwd. Daarnaast krijgt elke speler een aantal torentjes (de hoogte en het aantal zijn afhankelijk van het aantal spelers). Alle aktiekaarten worden geschud. Om beurten zetten de spelers 1 van hun ridders op een kasteel op het bord. De speler die als laatste heeft geplaatst, mag ook nog de koning op een kasteel plaatsen.
Spelbeurt: Elke speler heeft tijdens zijn beurt 5 aktiepunten, die hij kan verdelen over de volgende akties:
Door het plaatsen van bouwstenen groeien de aanwezige kastelen in de breedte, maar ook in de hoogte. Een kasteel mag nooit hoger zijn dan het grondvlak dat wordt bezet. Tevens mogen de kastelen niet worden samengevoegd. Hoe hoger de ridders in een kasteel staan, hoe meer punten er mee te verdienen zijn. Ridders kunnen elkaar niet verdrijven en per stap kan maximaal 1 niveau worden gestegen. Een ridder kan ook door een kasteel worden verplaatst, waarbij het kasteel als 1 veld telt. Bij dit verplaatsen door het kasteel mag de ridder niet op een hoger niveau eindigen. (Het is niet geheel duidelijk in de spelregels of hij tussendoor wel mag stijgen om van de ene hoge toren naar de andere te komen in hetzelfde kasteel.)
2 aktiekaarten
De aktiekaarten geven de spelers gelegenheid om bepaalde regels tijdelijk aan hun laars te lappen. Per beurt kun je maximaal 2 kaarten kopen, die pas de volgende beurt mogen worden ingezet. Per beurt mag je maximaal 1 kaart inzetten. (Het is niet geheel duidelijk in de spelregels of de aktie die wordt uitgevoerd zelf wel moet worden betaald met aktiepunten.)
Punten tellen: Driemaal tijdens het spel worden punten geteld. Elke speler kan voor elk kasteel eenmaal punten scoren. De ridder die het hoogste in het kasteel staat scoort punten: de oppervlakte van het grondvlak maal de hoogte waar de ridder staat. In het kasteel waar de koning staat kunnen extra punten worden gescoord door op de 'juiste' hoogte te staan.
Het einde: De speler met de meeste punten na 3 tellingen, wint het spel.
Waardering: Ik heb het spel pas 1 keer gespeeld en wel met z'n tweeën. Toch werd al snel de kwaliteit van dit spel duidelijk. De eerste paar zetten leken een beetje eenvoudig, maar dat veranderde al snel. Het aantal mogelijkheden nam toe en een intense strijd ontstond. Soms liep de denktijd ook wat omhoog. Ik ben erg benieuwd naar hoe het met meerdere spelers speelt, maar gezien de positieve reacties die ik overal hoor, kan het haast niet anders of dat zit wel goed. Zodra ik het geprobeerd heb, volgt er meer... Interessant !
meesterkaart
Variant: In de regels staan nog 2 varianten genoemd. De eerste is een eigen stapel aktiekaarten per speler. Dit dringt de geluksfactor nog verder terug. Verder staat er een meester-variant vermeld. Daarbij krijgen alle spelers al hun aktiekaarten en tevens wordt er een meesterkaart opengedraaid. Met behulp van de opdracht op de meesterkaart kun je op een andere manier ook veel punten scoren. Tevens is de beurtvolgorde afhankelijk van de positie op de ranglijst. En dat is een grote verbetering, want de speler die als eerste aan de beurt is, is toch een beetje in het nadeel.
Links: