Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Top Trumps

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Top Trumps
Ontwerp:

Tekeningen:
 
Producent: Winning Moves /
Identity Games
Aantal spelers: 
2 of meer spelers
Leeftijd: 
Speelduur: 
Taal:
Nederlands
 

Top Trumps
The Lord of the Rings

(14K)

Spelmateriaal:
30 kaarten

Introductie: Door gebruik te maken van weetjes over het onderwerp probeer je alle kaarten te veroveren.

(13K)

Welke eigenschap zou je tegen een Mountain Troll gebruiken ?

Voorbereiding: Alle speelkaarten worden onder de spelers verdeeld. De spelers houden de kaarten als een stapel in hun hand. 

(12K)

Welke eigenschap zou je tegen Treebeard gebruiken ?

Een spelbeurt: Alle spelers bekijken de bovenste kaart van hun eigen stapel. De speler die aan de beurt is, noemt één van de eigenschappen op de kaart en de bijbehorende waarde. De speler die de hoogste waarde heeft, krijgt alle kaarten en is aan de beurt. Als één of meer kaarten geen waarde hebben, dan worden de kaarten in het midden van de tafel gelegd en wordt opnieuw een ronde gespeeld met de volgende kaart. De winnaar krijgt dan ook de kaarten die in het midden liggen.

(12K)

Welke eigenschap zou je tegen Gandalf the White gebruiken ?

Het einde: De speler die uiteindelijk alle kaarten heeft, wint het spel. Er kan ook een kortere variant gespeeld worden. Zodra een van de spelers geen kaarten meer heeft, wint de speler die de meeste kaarten heeft verzameld.

(13K) (12K)

De bekende figuren uit Lord of the Rings zul je tegenkomen.


Waardering: Dit spel speelde ik 25 jaar geleden ook al met de kwartetspellen waar ook waardes op vermeld stonden. Nu komt het dus opnieuw in omloop met een heleboel nieuwe onderwerpen. Het is een spel dat lekker snel te spelen is op allerlei locaties. Het is gemakkelijk mee te nemen en zelfs achter in de auto te spelen. Zodra de spelers echter door hebben welke waardes het hoogste zijn, dan draait het uit op een geluksspelletje: wie krijgt op het juiste moment de juiste kaart voor zich. Dan ben je dus toe aan een volgende versie van Top Trumps. Fun.

(2K)

Opmerking: Het spel is in eerste instantie gewoon een gokspel. Leuker is het als alle spelers eerst de kaarttitel noemen, voordat de eigenschap wordt gekozen. Dan kan de speler een beslissing nemen op basis van de informatie. Zo leer je de informatie nog beter kennen en heb je meer het gevoel dat je het spel kunt sturen. Ook nu geldt dat het geen leuk spel meer is, als iedereen alle informatie kent.

Er zijn inmiddels diverse Top Trumps in Nederland verkrijgbaar: Dino's, Feyenoord, PSV, RaceMonsters en, FoxKids. Zeer waarschijnlijk zullen daar nog veel meer op volgen.

De eigenschappen die in Lord of the Rings worden gebruikt zijn: Soort, Weerstand tegen de Ring, Leeftijd, Incasseringsvermogen, Strijdkracht, Magie en Lengte. Een aantal van deze eigenschappen is natuurlijk maar heel beperkt bekend en hoewel de waardes zijn aangeleverd door de Tolkien Society, kun je daar nog wel eens onverwachte waardes aantreffen.

(2K)

 Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Identity Games voor een recensie exemplaar.