Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Sudoku

   Spelbeschrijving

Titel: Sudoku
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: University Games
Aantal spelers: 1-2 spelers / teams
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Frans

Sudoku

Spelmateriaal:
2 trays, 100 Sudoku opdrachten, 1 dobbelsteen, 2 sets van 81 getallenfiches

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Sudoku komt uit het Japans en betekent 'een getal alleen'. Het zijn getallenpuzzels die je moet oplossen, waarbij je natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Deze puzzels kun je in (speciale) logische puzzelboekjes terugvinden, maar er zijn nu ook al verscheidene bordspellen van op de markt gebracht. Met dit bordspel kun je je alleen vermaken, maar ook -eventueel met teams- tegen elkaar spelen. Degene die de puzzel het eerste heeft opgelost, is dan de winnaar.

 

rood voor de ene speler / het ene team


Voorbereiding: Allereerst wordt er bepaald op welk niveau gespeeld gaat worden. Dit kan met de dobbelsteen (1-2: mild, 3-4: hot, 5-6: spicy) of door gewoon een niveau te kiezen. Elke speler krijgt zijn eigen Sudoku opdracht, deze wordt onder de tray gelegd (de tray voorkomt dat de getallenfiches gaan schuiven). Verder krijgt elke speler zijn eigen kleur getallenfiches. Er moet ook nog bepaald worden of er verschillende rondes gespeeld wordt of dat er een tijdslimiet wordt gehanteerd.

 

blauw voor de andere speler / het andere team


Een spelbeurt: Tegelijkertijd beginnen beide spelers met het oplossen van de puzzel. Elke Sudoku puzzel bestaat uit een groot vierkant met 9 mini-vierkantjes. Een aantal cijfers zijn gegeven om je op weg te helpen. Voor het oplossen van de puzzel gelden de volgende twee regels:

 

opdracht Mild-3: beweeg met de muis over de afbeelding voor de oplossing 


Het einde: De speler die de Sudoku puzzel als eerste heeft opgelost wint de speelronde. Al naar gelang het aantal rondes dat vooraf bepaald is of de speelduur die vooraf afgesproken is, wordt aan het einde vastgesteld wie de winnaar is.

 


Waardering: Alle oplossingen zijn bijgeleverd, zodat een onoplosbare puzzel geen problemen hoeft op te leveren. Door de grootte van het spel is het ook zeer goed op de bank te spelen: je kunt de tray op je schoot leggen. En als de rest geen zin heeft kun je ook lekker alleen gaan puzzelen. Wanneer een getal niet goed blijkt te zijn kun je deze gewoon weer van het bord nemen en hoef je niet moeilijk te gaan zitten gummen. Verder is het door de verschillende niveaus ook mogelijk om gevorderden en beginners tegen elkaar te laten spelen. Er zijn diverse uitvoeringen van het spel Sudoku verkrijgbaar. Onderling verschillen ze niet zoveel van elkaar. Voor de Sudoku liefhebber zal het niet veel uitmaken. Die vermaken zich toch wel. Anderen zijn wellicht snel uitgekeken op het spel. Voor liefhebbers.

 


Opmerking Sandra: Er zijn nog geen uitbreidingen via University Games van dit spel op internet beschikbaar. Dit is natuurlijk geen enkel probleem, Sudoku puzzels zijn zo universeel dat ze -mits op het goede formaat uitgeprint- goed bruikbaar zijn in de trays die bij dit spel zitten.

 

 

Det en Sandra lossen samen een Sudoku op

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spelmateriaal is niet super. De puzzelkaarten passen niet helemaal goed onder de tray. De cijfers zijn wel goed van formaat en duidelijk leesbaar. Op de achterbank van de auto moet je wel oppassen dat je de getallenfiches niet kwijtraakt. In de spelregels is niet helemaal duidelijk hoe de scores werken. Tel je het aantal keren dat je wint? Of tel je bijvoorbeeld het aantal lege vakjes bij de tegenstander?

Het spel verschilt eigenlijk niet van de puzzels in krant en puzzelboekje. Je moet het nu alleen tegen een tegenstander opnemen, waardoor je ook nog een tijdsdruk hebt. Het is gemakkelijk in teams te spelen.

 


Strategie: In de Sudoku Wikipedia staat duidelijk beschreven hoe je het aan kunt pakken. Je moet telkens zowel de rij, als de kolom, als het vierkant in je gedachten combineren bij het vinden van de juiste cijfers.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan University Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen