Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Struggle

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Struggle
Ontwerp:

Producent: Clipper
Aantal spelers: 2 tot 4

Struggle

(19K)

Spelmateriaal:
1 simpel spelbord, 5 pionnen (heer, vrouw, boer, tien, negen), 5 pokerdobbelstenen en 20 streefkaarten.

Het doel: De 5 pionnen zodanig naar de eindstreep loodsen dat zoveel mogelijk de eindstand overeenkomt met de streefkaart.

De streefkaart: Iedere speler krijgt een (geheime) streefkaart. Deze is voor elke speler verschillend. Daarop staat de eindstand waar de speler naar moet streven om het spel te kunnen winnen.

(6K)

streefkaart

De pionnen: Er zijn 5 pionnen die achtereenvolgens door alle spelers worden verplaatst langs een route. De pionnen kunnen daarbij vooruit en achteruit gaan en bereiken uiteindelijk de finishlijn.

De dobbelstenen: Een speler mag maximaal 3 maal met de dobbelstenen gooien. Na elke worp mag hij eventueel gegooide stenen apart leggen. Het aantal dobbelstenen van een soort bepaalt het aantal vakjes dat de steen moet verplaatsen. [Voorbeeld: 3 x Boer, 2 x Tien, dus de boer mag 3 vakjes vooruit en de 10 mag 2 vakjes vooruit, de overige stenen blijven staan.] Hij mag zelf de volgorde van het verplaatsen bepalen. Een pion mag per beurt slechts eenmaal verplaatst worden. De Aas op de dobbelstenen doet dienst als joker en mag gebruikt worden als aanvulling op een van de andere gegooide dobbelstenen. Hij kan dus niet gebruikt worden voor een niet-gegooide waarde. Tevens mag hij niet gebruikt worden voor een steen die al over de finish is.

(6K)

streefkaart

De route: Alle hokjes langs de route hebben een bepaalde kleur, die het hokje een speciale eigenschap geeft. Op elk hokje mag slechts 1 pion staan.

Specials: Zoals je merkt is de volgorde van verplaatsen erg belangrijk. Als 2 pionnen op hetzelfde rode vakje gaan uitkomen, dan zal de pion die als eerste gezet wordt, meteen daarna weer weg worden geslagen. De zwarte hokje vormen hindernissen waarover gesprongen moet worden. Als een van de stenen die je wilt verplaatsen voor een zwarte blokkade van 2 hokjes staat, dan zul je minimaal 3 keer deze steen moeten gooien. Als je nu 2 en een joker gooit is het een belangrijke keuze wat je met de joker doet. Als je hem niet gebruikt, zijn de andere 2 dobbelstenen waardeloos geworden, maar als je hem wel gebruikt, kun je misschien een andere steen niet in veiligheid brengen.

De finish: Zodra een steen de finish bereikt, kan hij niet meer geslagen worden. De eerste steen wordt op de eerste plaats gezet en zo gaat het verder, totdat 4 stenen over de finish zijn. De 5e steen is dan automatisch laatste.

Einde: Zodra de stenen over de finish zijn, worden de streefkaarten bekend gemaakt. Degene die de meeste stenen op de juiste plaats heeft, heeft het spel gewonnen.


Waardering: Met hele simpele regels is toch een heel aardig spel gemaakt. Allereerst moet je achter het doel van je tegenspelers zien te komen. Daarnaast moet je je eigen doel zo lang mogelijk geheim zien te houden. Dan heb je de taktiek bij het dobbelsteen gooien. Als je doorgaat tot een derde worp, kun je onverwachts stenen gooien die je helemaal niet kunt gebruiken. Je zult je aandacht over alle 5 de stenen moeten verdelen. Hoe meer spelers er mee doen, hoe leuker het spel is. Het is een leuk spel om tussendoor te spelen en het duurt niet te kort. Zeer geslaagd.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999