Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Spokentrap

   Spelbeschrijving

Titel: Spokentrap
Ontwerp: Michelle Schanen
Tekeningen:
Producent: Hodin
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Speelduur: 10-15 minuten
Taal: Nederlands, Frans, Duits, Engels

Spokentrap

Spelmateriaal:
1 speelbord, 4 spoken, 4 speelstukken met magnetische kop, 4 houten schijven, 1 speciale dobbelsteen

Geschreven door    Jeroen Stap

Introductie: Enkele dappere kinderen betreden de trap naar een oude ru´ne. Bovenaan de trap ligt een spook en elk van de kinderen wil als eerste boven zijn om het spook te laten schrikken door hard BOE! te roepen. Maar het spook weet dit en zal de kinderen onderweg veranderen in spoken. Wie lukt het om als eerste bovenaan de trap te komen?

 


Voorbereiding: Leg het bord op tafel, zet de pionnen op het startveld en iedereen krijgt een schijf om zijn speelkleur te onthouden. De spoken worden naast het bord klaargelegd en komen tijdens het spelen in het spel. De jongste speler begint.

 

het spelmateriaal

 


Een spelbeurt: De speler die aan de beurt is rolt met de dobbelsteen. Als de speler een getal gooit, dan loopt hij met zijn pion zoveel vakjes de trap op. Gooit de speler een spook, dan neemt de speler een van de witte holle spookfiguren en zet deze over een pion heen. Die pion is vanaf dat moment veranderd in een spook en blijft dat voor de rest van het spel. Het is verboden om onder de spoken te spieken welke kleur pion eronder verborgen zit.

 

de spookfiguren en de pionnen

 

Als een speler aan de beurt is, maar zijn pion is veranderd in een spook, dan heeft die speler wederom 2 mogelijkheden. Gooit hij een getal, dan moet hij een spook dat aantal vakjes de trap op laten lopen, het komt er nu op aan of de speler nog weet welke kleur eronder zit. Gooit hij een spook, en zijn alle pionnen reeds spoken, dan mag de speler 2 spoken met elkaar van plaats verwisselen. Als variant voor gevorderde spelers mag je in het laatste geval ook twee spelers hun schijf laten verwisselen zodat zij vanaf dat moment met een andere kleur spelen.

 

het spelbord

 


Het einde: Zodra een spook bovenaan de trap komt draait de speler die dat spook daar bracht de figuur om en laat de kleur van de pion zien. De speler die met die kleur speelt heeft gewonnen en mag BOE roepen. De andere spelers kunnen eventueel verder spelen voor de 2e, 3e en 4e plaats.

 Waardering: Spokentrap is niet voor niets verkozen tot Kinderspiel des Jahres 2004. Het is een enorm grappig kinderspel met een leuke memorygedachte. Zeker met de variant voor iets oudere kinderen wordt het interessant omdat je dan niet alleen je eigen pion moet onthouden, maar ook die van de andere spelers. Aanrader


Opmerking Jeroen: Het enige nadeel wat ik kan verzinnen is dat het jammer is dat je het niet met meer spelers kan spelen, maar dat is de makers blijkbaar ook opgevallen: met de uitbreiding kun je het spel spelen met 6 spelers en wordt het nog interessanter door de toevoeging van een glazen stolp. Enkele pluspunten: schitterend materiaal, leuke memoryvariant. Minpunten zijn: basisspel speelbaar met maximaal 4 spelers

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spel is prachtig uitgevoerd. Het houten materiaal is van prima kwaliteit. In elk spook zit een magneet, die de speelpion omhoog tilt. Vooral kinderen zijn goed in het onthouden. Er is trouwens ook een leuke uitbreiding voor het spel verkrijgbaar. In Duitsland heeft het spel de titel Kinderspiel des Jahres 2004 behaald. Een echte aanrader voor ouders om met hun kinderen te spelen.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Hodin voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Jeroen voor de beschrijving en de afbeeldingen
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina