Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Shark

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Shark
Ontwerp:
 Jean Vanaise
Tekeningen: Walter Wagner
Producent:
Ravensburger
Aantal spelers: 2 tot 6
Leeftijd: 10+
Speelduur: 60-90 minuten
 

Shark

Spelmateriaal:
1 spelbord, 88 aandelen in 4 kleuren, 77 gebouwen in 5 kleuren, 4 koersaanwijzers, 1 cijferdobbelsteen, 1 kleurendobbelsteen, geldbiljetten. 

(17K)

Introductie: Door aandelen op een lage koers te kopen en op een hoge koers te verkopen kun je geld verdienen. Tevens keren ondernemingen dividend uit aan de aandeelhouders. Winnaar is de speler die aan het eind van het spel het meeste geld heeft verdiend.

Voorbereiding: Elke speler krijgt 1 aandeel naar keuze en de koers van alle aandelen begint op nul.

(22K)

vier verschillende soorten aandelen

Een spelbeurt: Om beurten voeren de spelers hun beurt uit. Deze beurt bestaat uit een aantal fases. Aan het begin van een beurt mag een speler aandelen kopen en of verkopen. Daarna gooit hij met de dobbelstenen om te bepalen welk gebouw hij mag bouwen en in welke regio. De gevolgen voor de koers wordt verwerkt en ten slotte mag de speler nogmaals kopen en verkopen.

Kopen en verkopen: Een speler mag zoveel aandelen per beurt verkopen als hij wil, maar hij mag er maximaal maar 5 kopen. De prijs is afhankelijk van de koers op de aandelenmarkt en deze koers is gelijk aan de grootste keten van gebouwen van die onderneming op het spelbord. Een keten is een groot aaneengesloten gebouwen van dezelfde onderneming.

Bouwen: De 2 dobbelstenen bepalen waar welk gebouw gebouwd moet worden. Op de cijferdobbelsteen staan 4 getallen en 2 haaien. De haaien verwijzen naar het middelste gebied op het bord. De kleurendobbelsteen heeft de 4 kleuren van de ondernemingen en 2 neutrale kleuren, die de speler een keuze geven. Gebouwen mogen alleen geïsoleerd of aangrenzend aan gelijkgekleurde gebouwen worden geplaatst. Hierop is één uitzondering: een gebouw mag alleen aangrenzend aan andersgekleurde gebouwen worden geplaatst, als de eigen keten groter is dan de keten die er aan grenst. Deze kleinste keten wordt nu uit het spel verwijderd !

Koersen: De koers van een aandeel is gelijk aan de som van alle ketens van gebouwen van die onderneming. Een keten is een groepje van tenminste 2 gebouwen. De speler die een gebouw plaatst, ontvangt de koerswaarde als provisie. Daarnaast ontvangt iedereen de koersstijging per aandeel (dividend) of moet het koersverlies per aandeel betalen. De veroorzakende speler blijft trouwens bij een koersdaling zelf buiten schot. 

Einde: Het spel kan op 3 manieren eindigen:

  1. Als een van de ondernemingen de maximale koerswaarde bereikt.
  2. Als alle gebouwen van één kleur op zijn.
  3. Als alle aandelen van alle ondernemingen verkocht zijn.

Iedereen krijgt de waarde van zijn aandelen uitgekeerd en de rijkste speler wint het spel.


Waardering: Shark is een heerlijk handelsspel. Via een simpel mechanisme veranderen de koersen en daar heb je zelf ook nog enige invloed op. Alle wijzigingen op het bord hebben gevolgen voor iedereen, wat het spel erg interessant maakt. Er zit weliswaar een geluksfactor in het spel, maar die maakt het juist aantrekkelijk. De nieuwe uitvoering van Shark maakt het spel nog iets flitsender en spannender. Het enige minpuntje vind ik zelf de uitvoering van de bankbiljetten. Maar daar stap je snel overheen. Aanrader.

(2K)

Varianten: Bij het spel zijn 5 neutrale gebouwen gevoegd, die je aan het spel kunt toevoegen. Deze variant kan ik zeker aanraden. Deze neutrale gebouwen kunnen op het bord worden gezet als er zwart wordt gegooid. Een neutraal gebouw moet altijd geïsoleerd geplaatst worden, maar de provisie is ter grootte van de hoogste koerswaarde. Niet gek dus. Verder kan het gebouw worden opgeslokt door een andere keten en kan nooit van het bord worden verwijderd. Door deze neutrale gebouwen kunnen er grotere koerssprongen gemaakt worden. 

Strategie: Bij Shark draait alles om timing. Je moet op de juiste momenten instappen in een bepaalde onderneming, maar ook op de juiste momenten weer uitstappen. Maar wanneer is nu het juiste moment ? Uiteraard is dat afhankelijk van de situatie op het bord. Hoe meer spelers er mee doen, hoe moeilijker deze timing is. Als je geen belangrijke aankopen te doen hebt, dan kun je altijd van een van de kleuren een aantal aandelen kopen, in de hoop dat je goed gooit. Na je dobbelsteenworp kun je de aandelen voor dezelfde prijs weer verkopen. Verder moet je goed opletten hoe je de andere spelers kunt treffen. Bij welke aandelen zullen ze de grootste verliezen maken ?

(2K)

Opmerking: In 1991 was ook al een versie van Shark uitgegeven. Hieronder zie je daarvan een foto. De nieuwe versie van Shark wijkt op enkele punten af van deze oude versie. Zo waren er in de oude versie 6 gebieden en waren er geen neutrale gebouwen. De ketens van gebouwen gingen in de oude versie wat langer mee, waardoor het spel wat rustiger was dan de nieuwe versie. De oude versie geeft trouwens een leeftijdsgrens vanaf 14 jaar aan.

De spelregels zijn niet helemaal duidelijk aangaande de koerswaarde. Het is gemakkelijk deze regels verkeerd te interpreteren. De koerswaarde is de som van alle gebouwen in ketens van dezelfde onderneming en niet alleen de grootste keten. Verder kunnen er misverstanden ontstaan over de provisie die de bouwende speler krijgt. Met name het plaatsen van een los gebouw als er al gebouwen van de onderneming bestaan is lastig te vinden. Alleen uit het voorbeeld blijkt dat je wel provisie krijgt, ondanks dat de koerswaarde dan niet stijgt.  (Met dank aan Erwin voor de correctie). 

(16K)

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2001

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar