Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Sequence

   Spelbeschrijving

Titel: Sequence
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Nordic Games
Aantal spelers: 2-12 spelers (in 2 of 3 teams)
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 
Taal: Nederlands, Engels, Duits, Frans

Sequence

Spelmateriaal:
104 speelkaarten, spelbord, 48 blauwe fiches, 48 groene fiches, 48 rode fiches

 

het spelbord

Introductie: Het is de bedoeling om als eerste één Sequence (bij 3 teams) of twee Sequences (bij 2 teams) te vormen. Een Sequence is een rechte lijn van 5 verbonden fiches van dezelfde kleur.


Voorbereiding: De kaarten worden geschud en afhankelijk van het aantal spelers en het aantal teams krijgen de spelers daarvan een aantal uitgedeeld. Elk team neemt tevens zijn eigen kleur fiches. De rest van de kaarten vormt een trekstapel.

 

 

 

de achterkant van de speelkaarten


Een spelbeurt: Om beurten spelen de spelers een kaart uit en leggen op de bijbehorende afbeelding een fiche op het spelbord. Daarna trekken ze een nieuwe kaart. Aangezien elke afbeelding tweemaal op het spelbord voorkomt, mag je kiezen waar je het fiche neerlegt.

 

De boeren

De boeren komen niet voor op het spelbord. Er zijn in totaal 8 boeren in het spel, waarvan sommige twee ogen hebben en sommige één oog. De boeren met twee ogen tellen als jokers. Je mag nu zelf kiezen op welk leeg vakje een fiche legt. De boeren met één oog geven je de mogelijkheid om een fiche van het bord te nemen. Dit fiche mag nog geen deel uit maken van een Sequence.

 

Dode kaarten

Door het gebruik van de boeren kan het voorkomen dat je met een onbruikbare kaart zit. Aan het begin van je beurt mag je deze inruilen voor een nieuwe.

 

Sequence

Een Sequence is een rechte lijn van 5 verbonden fiches. Deze mag horizontaal, verticaal of diagonaal lopen. Je mag ook de speciale hoekvakjes gebruiken. In dat geval heb je nog maar 4 aanvullende fiches nodig. Meerdere spelers mogen tegelijkertijd gebruik maken van hetzelfde hoekvakje.


Het einde: Zodra het benodigde aantal Sequences (één bij 3 teams of twee bij 2 teams) is gemaakt, wint dat team.

 Waardering:
Saskia: Het spel bestaat al zijn 1981 en is nu opnieuw uitgebracht. Ondanks of juist dankzij de eenvoud van het spel was er veel vraag naar, ondanks de nogal forse prijs. Het is duidelijk een familiespel en eigenlijk niet meer of minder dan een variant op vier op een rij, waarbij het lot een stevige rol speelt. De kaarten die je trekt bepalen de mogelijkheden. Strategische keuzes zijn er nauwelijks te maken, of het moet de keuze zijn voor een plaats om je boer met één of twee ogen neer te leggen en jezelf te bevoordelen of de ander te benadelen. De spelregels zijn snel te leren. Er zijn mogelijkheden om elkaar dwars te zitten en het spel duurt niet lang: ongeveer een kwartier. Dit is wel een sterk punt: doordat het spel zo snel is afgelopen, wil je als verliezer graag nog een revanche. En nog een en nog een… Het spel is uitstekend geschikt om met kinderen te spelen vanwege de eenvoud en beperkte tijdsduur. Zet er een opa of oma bij en de familie kan met dit eenvoudige en toegankelijke spel direct van start. Het spelen in teams kan wat extra spanning toevoegen doordat je niet met elkaar mag communiceren en maar moet hopen dat je partner je plannen niet doorkruist. Kortom: Liefhebbers van stevige spellen zullen hier snel op uitgekeken zijn, maar voor de familie die houdt van snel en simpel speelplezier is dit spel uitstekend geschikt. Prima.

Opmerking Spelmagazijn: Regelmatig krijg ik de vraag waar het spel Sequence nog verkrijgbaar is. Een goede zaak dat dit spel dus weer opnieuw is uitgebracht. In Nederland wordt het gedistribueerd door Family Games.

 

Het spelmateriaal is prima. De kaarten zijn degelijk, het spelbord is duidelijk, de fiches zijn groot en in duidelijke kleuren. De doos is wat aan de slappe kant. Hij heeft wel een handzaam formaat. Verder niets spectaculairs.

 

Wat de functie van de jokers uit het kaartspel in Sequence is, wordt nergens duidelijk. Deze kun je er het beste uit laten.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Family Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Saskia voor de aanvulling.