Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Foto-Safari

   Spelbeschrijving

Titel: Foto-Safari
Ontwerp: Arthur Tebbe
Tekeningen:
Producent: Identity Games
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten
Taal: Nederlands

Foto-Safari

Spelmateriaal:
Spelbord, 18 troefkaarten, 15 pestkaarten, 100 fotokaarten, 18 inzetkaarten, 6 pionnen en 3 wegwijzers

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: In dit vragenspel probeer je door het juist beantwoorden van vragen en het handig gebruiken van troef- en pestkaarten als eerste een volledige ronde op het spelbord af te leggen en de finish te bereiken.

 

het spelbord


Voorbereiding: De pestkaarten worden geschud en op een gedekte stapel midden op het spelbord gelegd. De fotokaarten worden geschud en naast het spelbord gelegd. Iedere speler kiest een kleur pion en zet deze op start/finish. Je gaat zitten aan de kant van het spelbord bij de vakjes die dezelfde kleur hebben als jouw pion. Tenslotte krijg je 3 inzetkaarten en 3 troefkaarten in jouw kleur. Degene die het eerste jarig is begint en is in de eerste ronde spelleider.

 


Een spelbeurt: De spelleider neemt niet actief deel aan de spelronde, maar leest de vragen voor en telt af wanneer er ingezet moet worden. De spelleider neemt de bovenste fotokaart, maakt bekend welke kaart dit is en leest de inleiding voor. Een spelronde bestaat uit 3 vragenrondes van elk 3 fases:

 

1. Het stellen van een vraag

De spelleider stelt de vraag en geeft je de 3 antwoordmogelijkheden.

 

 

enkele van de kleurrijke fotokaarten

 

2. Het inzetten van kaarten

Iedere speler bepaalt welke inzetkaart en welke troefkaart hij wil inzetten. De inzetkaart geeft aan hoeveel punten je wil inzetten (1 is het laagste, 3 het hoogste), met je troefkaart kun je een speciale actie doen. Naast deze verplichte kaarten mag je ook nog een pestkaart inzetten. De spelleider geeft vervolgens aan wanneer de kaarten neergelegd moeten worden. Je legt de kaarten in het vakje van het antwoord naar keuze.

 

3. Het bekend maken van het goede antwoord

De spelleider leest het goede antwoord voor en eventueel ook nog de toelichting. Als je fout geantwoord hebt, haal je je kaarten van het spelbord zonder dat de andere spelers kunnen zien wat je ingezet hebt. Heb je goed geantwoord, dan mag je je ingezette kaarten open draaien en worden de ingezette kaarten uitgevoerd.

 

een inzetkaart, troefkaart en pestkaart

 

Als de spelleider 3 vragen heeft gesteld en de bijbehorende acties zijn uitgevoerd, krijg je je inzet- en troefkaarten weer terug om ze de volgende ronde weer te kunnen gebruiken. De spelleider en de speler die met zijn pion achteraan staat krijgen elk 1 pestkaart. De speler die voorop staat met zijn pion wordt de nieuwe spelleider, tenzij dit de huidige spelleider zelf is. Dan wordt de volgende speler in de rij de nieuwe spelleider.

 


Het einde: Nadat alle troef- en pestkaarten in een vragenronde zijn uitgevoerd, wordt gekeken of er een speler de finish heeft bereikt. Is dit het geval, dan wint deze speler het spel. Bereik je dus de finish en word je door een troef- of pestkaart teruggezet, dan wordt er nog een ronde gespeeld.

 


Waardering: Foto-Safari is vanwege de eenvoudige spelregels een typisch familiespel. Naast het beantwoorden van vragen heb je een beperkte invloed op het spelverloop. Dat geeft een leuke toevoeging en zorgt ook voor meer interactie. Aangezien ik niet houd van kennis- en vragenspellen zal het bij mij niet snel op tafel komen, maar dat zal menig gezin er niet van weerhouden om hier een gezellige avond mee te hebben. Bovendien kun je er ook nog wat van opsteken. Zodra ik het gespeeld heb volgt er meer...

 


Opmerking Enrico: De fotokaarten zijn op briefkaartformaat en zijn zonder het spel te spelen al de moeite waard om te bekijken. Het spelmateriaal past prima in de doos en ook voor het ronde spelbord is een insparing in de inlay gemaakt, zodat deze het overige spelmateriaal goed afdekt.

Het spel is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Een gedeelte van de opbrengst van de verkopen gaat dan ook naar het Wereld Natuur Fonds.

Het spel is zowel voor kinderen als volwassenen geschikt, aangezien er bij iedere fotokaart gekozen kan worden voor een gemakkelijke of moeilijkere vraag. Bovendien kan er dan voor gekozen worden om de pestkaarten niet te gebruiken. In de spelregels zijn de regels die op de pestkaarten betrekking hebben rood gemaakt, zodat je direct kunt zien welke regels je kunt overslaan.

 

Opmerking Spelmagazijn: Zoals bij veel vragenspellen, leer je na verloop van tijd de antwoorden kennen. Voor het spel is dat natuurlijk niet zo leuk, maar in dit geval heb je dan natuurlijk wel een hoop over de natuur opgestoken.

Het spel heeft hetzelfde spelsysteem als het spel Willem Wever. Alleen het thema is aangepast.

 


Strategie: Soms kan het nuttig zijn om een andere speler met behulp van een pestkaart een vakje vooruit te zetten. Dit zal vooral handig zijn als je samen met iemand vooraan staat. Door hem een vakje vooruit te zetten, zal hij de nieuwe spelleider worden en kan hij de volgende ronde niet vooruit gaan met zijn pion.

Door een pestkaart kun je een speler die een een beschermd gebied staat een vakje terug zetten. Als hij daarna geslagen wordt, zal hij een heel stuk terug gaan op het spelbord.

Als je bijna bij een beschermd gebied bent, kan het handig zijn om de troefkaart 'bescherming' te spelen. Je voorkomt hiermee dat een andere speler je slaat en je daardoor een eind terug moet.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Identity Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen