Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Risk Express

   Spelbeschrijving

Titel: Risk Express
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: 
Producent: Hasbro
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands

Risk Express

Spelmateriaal:
Dobbelbakje, 14 landkaarten, 7 dobbelstenen.

 

het dobbelbakje, tevens opbergdoos

Introductie: Iedereen kent wel het wereldveroverende bordspel Risk. Nu is er een veel snellere dobbelversie.

 


Voorbereiding: Alle landkaarten worden zichtbaar op tafel gelegd. De dobbelstenen worden in het dobbelbakje klaargelegd.

 

 

de dobbelstenen

 

Een spelbeurt: Om beurten kunnen de spelers proberen een land te veroveren. Dit kan een land van het midden van de tafel zijn, maar ook een land bij een andere speler. Als je aan de beurt bent, gooi je alle dobbelstenen. Vervolgens bepaal je welk land je gaat aanvallen. Op de landkaarten zie je verschillende rijen met symbolen. De symbolen komen overeen met de symbolen op de dobbelsteen: cavalerie, infanterie, artillerie en een generaal. Elke beurt moet je precies één rij afdekken met de juiste symbolen. Met de overige dobbelstenen gooi je verder.

 

 

in Afrika heb je vooral veel infanterie nodig

 

Als je geen rij kunt afdekken, moet je één dobbelsteen afleggen. Met de overige dobbelstenen gooi je verder.

Als je voordat je dobbelstenen op zijn, alle rijen hebt bezet, win je de landkaart. Als je een landkaart van een andere speler aanvalt, moet je ook de extra generaal-rij bezetten.

 

Per beurt kun je zo maximaal één landkaart veroveren.

Als je alle landkaarten van één kleur hebt veroverd, heb je een continent. Je draait de kaarten om, zodat ze niet meer kunnen worden veroverd door andere spelers.

 

 

op de achterzijde staan de punten voor een continent


Het einde: Als alle landkaarten van tafel zijn veroverd, kunnen de punten worden geteld. Een continent levert meer punten op, dan de punten van de afzonderlijke landen. De speler met de meeste punten wint het spel.

 


Waardering: Risk Express is een geslaagde dobbelvariant van het bekende bordspel. Het speelt een stuk sneller en is eenvoudig te leren, zodat je het met iedereen kunt spelen. Door het compacte formaat is het handig mee te nemen. Door de bescheiden prijs is het ook nog eens geschikt als een cadeautje. Geslaagd.

 

Opmerking Spelmagazijn: Je kunt het spel het beste omschrijven als een kruising tussen Risk en Regenwormen. Niet zo raar, als je weet dat de auteur van Regenwormen dezelfde is als de auteur van Risk Express. Als je niet van het bordspel Risk houdt, probeer dan toch eens dit dobbelspel. Het zou zo maar eens kunnen bevallen.

Natuurlijk blijft het een geluksspel, maar door de veel kortere duur dan het bordspel, blijft het toch leuk. Toch kan ook hier het spel lang duren als voortdurend landen van elkaar worden afgenomen.

Het handige dobbelbakje dient meteen als opbergdoos. Gemakkelijk mee te nemen. Alleen de landkaarten hadden van mij van iets steviger karton mogen zijn. 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen
Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2007