Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Revolte in Rom |
Spelbeschrijving
Titel: Revolte in Rom / Roma Ontwerp: Stefan Feld Tekeningen: Michael Menzel Producent: Queen Games Aantal spelers: 2 spelers Leeftijd: vanaf 8 jaar Speelduur: 30-45 minuten Taal: Duits / Nederlands, Engels |
Revolte in Rom / Roma
Spelmateriaal: 52 speelkaarten, 8 kartonnen schijven, 36 fiches, speelgeld, 7 dobbelstenen |
een spelsituatie
Introductie: Rome is in oproer. De senaat en de nationale garde zijn in een heftige strijd verwikkeld. Hoe zorg jij dat je als winnaar uit de bus komt? Doe je het achter de schermen met een consul en een tribuun of val je gewoon aan met een katapult en een centurio?
enkele speelschijven
Voorbereiding: De 8 speelschijven worden op een rij gelegd tussen de spelers. Beide spelers krijgen 3 dobbelstenen van één kleur en 10 overwinningspuntenfiches. De stapel kaarten wordt geschud en beide spelers ontvangen er 4. Daarvan moeten weer 2 aan de andere speler worden gegeven. De vier kaarten worden aangelegd aan de schijven waarop dobbelsteenwaarde staan.
geld en overwinningspuntenfiches
Bij elke schijf met een dobbelsteenwaarde mag tijdens het spel één kaart komen te liggen aan de kant van elke speler.
Een spelbeurt:
Aan het begin van je spelbeurt controleer je of je lege plaatsen aan jouw kant
hebt. Zo ja, dan moet je voor elke lege plaats een overwinningspunt inleveren.
Het is dus zaak om de lege plaatsen zo snel mogelijk op te vullen.
Daarna gooi je met 3 dobbelstenen. Deze kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Je kunt voor de waarde van de dobbelsteen muntstukken nemen. Je kunt voor de waarde van de dobbelsteen kaarten trekken en daar één van behouden.
Daarnaast kun je kaarten activeren, maar alleen als de dobbelsteenwaarde overeenkomt met de waarde op de schijf waar de kaart bij ligt. Sommige kaarten vereisen het dat je nog een extra dobbelsteen erbij plaatst. Sommige kaarten zijn altijd actief.
In je beurt mag je tevens nieuwe kaarten plaatsen, door het betalen van de geldwaarde op de kaart. Daarbij mag je bestaande kaarten vervangen.
gebouwenkaarten: het forum en de katapult
Er zijn twee soorten kaarten: gebouwen en personen. Het belangrijkste gebouw is het forum. Daarmee kun je overwinningspunten scoren. Andere gebouwen geven bonuspunten als het forum actief wordt. Er is ook bijvoorbeeld een katapult, waarmee je gebouwen van de tegenstander kunt afbreken.
De personenkaarten bieden ook allerlei mogelijkheden om punten te scoren, personen van de tegenstander aan te vallen, kaarten uit de stapel te zoeken, gratis te bouwen en ga zo maar door. Elke kaart heeft tevens een verdedigingswaarde, die van belang is als hij wordt aangevallen.
personenkaarten: de bouwmeester, de tribuun en de centurio
Als je geen verdere acties wilt ondernemen, gaat de beurt weer naar de tegenspeler.
Het einde:
Elke speler heeft een aantal overwinningspunten en verder is er een algemene
voorraad. Zodra één van deze voorraden leeg is, wint de speler die de meeste
punten heeft.
Waardering: Revolte in Rom is een alleraardigst spel voor twee spelers. De eerste keer moet je de kaarten een beetje leren kennen, maar naarmate je meer ervaren wordt in het spel, ga je steeds meer combinaties van kaarten gebruiken en kun je verschillende strategieën toepassen. De ene keer is het spel vrij snel afgelopen, de andere keer wordt het een spannende strijd. Het speelt in ieder geval heel aangenaam en zal zeker vaker op tafel komen. Aanrader.
Opmerking Spelmagazijn: In de Duitse versie staan teksten op de kaarten. Je weet meteen wat ze doen. In de internationale versie (Roma) staan er symbolen op de kaarten. De precieze betekenis kun je in het boekje opzoeken. Dat is de eerste paar keer dat je het speelt, ook echt wel nodig. In de Nederlandse vertaling zitten echter een aantal storende fouten. Sommige kaarten zijn zelfs helemaal verkeerd vertaald en worden daardoor soms onbruikbaar. Bij de tempel staat dat je een dobbelsteen moet gooien, terwijl je juist de waarde moet gebruiken die je al gegooid had. Dat is erg jammer.
de Nederlandse vertaling bij deze kaart is niet correct
met deze kaart mag je al je openliggende personenkaarten verplaatsen
De gladiator is een erg sterke kaart. Als je deze bij je beginopstelling al hebt, dan kun je het de tegenspeler al snel erg moeilijk maken. Ik heb het nog niet vaak genoeg gespeeld om daar een echt oordeel over te vellen, maar het lijkt me verstandig om de gladiator te vervangen door een andere kaart, als je deze in je beginhand krijgt gedeeld.
de gladiator
Het forum is ook erg sterk. De tegenspeler zal er direct actie op moeten ondernemen, anders kan het spel wel eens snel zijn afgelopen. Er zijn zelfs spelers die het forum afzwakken, door bijvoorbeeld maar de helft van de punten te scoren, of door het forum na gebruik dwars te leggen. Het forum zal dan eerst weer geactiveerd moeten worden om weer gebruikt te kunnen worden. Geen idee of dat een goede oplossing is.
Het spel is opgenomen in de aanbevelingslijst van Spiel des Jahres 2006.
Strategie: Er zijn diverse mogelijkheden in het spel. Je kunt werken aan het verzamelen van je eigen overwinningspunten, bijvoorbeeld door het forum en diverse bonusgebouwen, maar je kunt ook werken aan het verminderen van de overwinningspunten van de tegenstander, door te zorgen dat hij veel lege plaatsen heeft. Zorg dat je altijd voldoende geld hebt, zodat je op belangrijke momenten de gewenste kaart in het spel kan brengen en direct kunt activeren.
Links:
Spellink (in een nieuw venster) voor andere recensies over Revolte in Rom.
Naar overzicht van spelbeschrijvingen
by Ronald Hoekstra - 2006 |