Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Quo Vadis?

   Spelbeschrijving

Titel: Quo Vadis?
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: Franz Vohwinkel
Producent: Hans im Glück
Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Duits, Engels, Frans, Spaans

Quo Vadis?

Spelmateriaal:
1 spelbord, 40 senatoren verdeeld over 5 kleuren, 62 lauwerkransfiches en 1 Caesar-fiche.

 

Introductie: In het oude Rome werden de belangrijke posities ingenomen door patriciersfamilies. Wisselende bondgenootschappen en rivaliteit waren aan de orde van de dag. In dit spel neemt iedere speler de rol van één van de families op zich. Je probeert om in ieder geval 1 van je familieleden te promoveren tot de senaat en om in tussentijd zoveel mogelijk erekransjes te verzamelen. Alleen degenen die de senaat weten te bereiken hebben kans om het spel te winnen. Degene met de meeste erekransjes is de winnaar.

 

 

spelvoorbeeld
(afbeelding Hans im Glück)


Voorbereiding: Iedere speler kiest een kleur en neemt de 8 senatoren. Het spelbord wordt midden op tafel gelegd. De lauwerkransfiches met waarde 1 worden afzonderlijk open naast het spelbord gelegd. De overige lauwerkransfiches worden gedekt geschud, waarna er op ieder ruitvormig vakje op het spelbord één wordt opengelegd. De resterende fiches worden naast het spelbord gelegd en vormen de algemene stapel. Het Caesarfiche wordt bovenop het lauwerkransfiche direct voor de senaat gelegd. De spelers bepalen onderling wie de startspeler is.

 

Een spelbeurt: Tijdens je spelbeurt voer je 1 van de volgende 3 acties uit:

1. Inzetten van een nieuwe senator
In een van de 4 eerste kamers mag, als er nog plaats is, één nieuwe senator worden bijgezet.

2. Verplaatsen van een senator
Een senator op het bord mag, als er voldoende toestemming is, verplaatst worden naar een volgende kamer. Terugverplaatsingen zijn nooit toegestaan. Een senator die de senaat bereikt kan dus niet meer verplaatst worden.
Om je senator naar een volgende kamer te mogen verplaatsen, moet de meerderheid van een kamer 'voor' zijn. Dat betekent in een kamer van 3, dat er 2 'voor'-stemmen moeten zijn en in een kamer van 5 zelfs 3 'voor'-stemmen. Lege plaatsen kunnen niet 'voor' stemmen. Zolang je zelf niet voldoende senatoren in een kamer hebt, ben je afhankelijk van de stemmen van anderen. En die zullen dat niet zomaar doen, daar eisen ze wat voor terug. Misschien wat erekransjes retour of misschien wel de steun voor een van hun senatoren. Iedere stem van een andere speler die nodig is om te verplaatsen, levert voor deze speler in ieder geval één erekransje uit de voorrad op.

Caesar en enkele erekransjes

Vooral naarmate de senaat voller wordt, zal de prijs van een stem flink omhoog gaan. Bedenk namelijk dat je in de senaat moet komen, om mee te dingen naar de overwinning. Het geven van een 'voor'-stem aan een ander, heeft als gunstige bijkomstigheid dat je er een erekransje mee verdient, ongeacht het aantal erekransjes dat in de gang ligt. Als je bij het verlaten van een kamer een merkteken passeert, verdien je de daar aanwezige erekransjes. Sommige erekransjes zijn voorzien van een afbeelding van Caesar. Zodra je deze passeert, mag je tevens Caesar verplaatsen. Dat verplaatsen kan uiteraard ook onderdeel uitmaken van de onderhandelingen voor stemmen. Als het erekransje door een speler is weggehaald, komt daar een nieuwe voor in de plaats te liggen. Deze kan er ineens een aantrekkelijke hoge waarde hebben. Dus veel lobbyen in de wandelgangen!

3. Verplaatsen van Caesar
Caesar mag verplaatst worden naar een gang met een merkteken. Het voordeel van Caesar is dat iedereen deze gang kan gebruiken, zonder toestemming van anderen (want Caesar is de baas). Nadeel is in dat geval dat er geen erekransje wordt verdiend.

Het einde: Zodra de senaat vol is, is het spel ten einde. Iedereen die in de senaat zit, telt zijn erekransjes. Winnaar is degene met de meeste erekransjes. Bij een gelijke stand, wint degene, die eerder de senaat bereikte.

 


Waardering: Een leuk spel, met veel interactie. Je moet wel van onderhandelen houden. Het spel duurt niet al te lang, dus past uitstekend in een spellenavond, als tussendoortje of om de avond af te maken. Het spel is goed verzorgd, de handleiding duidelijk en voorzien van voorbeelden. Zowel beginners als gevorderden zullen er plezier aan beleven. Goed.

Opmerking Enrico: Het spelmateriaal is goed verzorgd. Ook de doos is praktisch ingedeeld waardoor het spelmateriaal op zijn plaats blijft.
 

Hoewel de tekst van de handleiding zeer duidelijk is, laat de indeling ervan wel te wensen over. Het lettertype is vrij klein en er wordt in kolommen gewerkt waarbij halverwege de linker kolom verder gelezen moet worden in de rechter kolom. Bovendien wordt de tekst onderbroken door afbeeldingen in diverse formaten die de kolommen gedeeltelijk overlappen.

 

Opmerking Spelmagazijn: Voor wedstrijden en toernooien is het spel minder geschikt. Twee spelers kunnen namelijk perfect samenwerken, waarbij de anderen bijna geen poot aan de grond krijgen. In dat geval is de balans helemaal uit het spel weg.

Strategie: Je moet de korte termijn belangen goed afwegen tegen de lange termijn planning. Ga je snel naar boven of bouw je eerst een degelijke basis. Het is erg belangrijk veel senatoren in het spel te hebben, maar eentje achter de hand is nooit weg. Als je eenmaal de senaat hebt bereikt, kun je je bezig houden met het verzamelen van erekransjes. Je kunt dan rustig minder eisen dan de anderen, zodat elk kransje mooi meegenomen is. Een andere tactiek is het plaatsen van Caesar op een gang met veel erekransjes. Op deze manier voorkom je dat anderen deze erekransjes in bezit krijgen.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Enrico voor de update en de afbeeldingen