Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Pompen of Verzuipen

   Spelbeschrijving

Titel: Pompen of Verzuipen
Ontwerp: Stefan Dorra
Tekeningen: Oliver Freudenreich
Producent: PS Games
Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

Pompen of Verzuipen

Spelmateriaal:
60 weerkaarten, 24 waterkaarten en 24 reddingsboeikaarten

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: Donkere wolken pakken zich samen. Als door de overvloedige regenval het waterpeil begint te stijgen, moet je je weerkaarten zo gunstig mogelijk inzetten om het hoofd boven water te houden.

 

 

enkele weerkaarten


Voorbereiding: De 60 weerkaarten worden geschud en iedere speler krijgt 12 kaarten. Eventuele kaarten die over zijn, worden ongezien afgelegd. Op jouw setje weerkaarten staat een hele, halve of helemaal geen reddingsboei afgebeeld. Je telt de reddingsboeien op en neemt dit aantal reddingsboeikaarten van de stapel. Hierbij moet je naar beneden afronden. De reddingsboeikaarten leg je naast elkaar voor je op tafel.

De waterkaarten worden geschud en op een gedekte stapel midden op tafel gelegd.

 

Een spelbeurt: Een spelronde bestaat uit 12 beurten. In elke beurt moeten achtereenvolgens vijf acties worden uitgevoegd:

 

1. De twee bovenste waterkaarten worden naast elkaar open op tafel gelegd.

 

2. Iedere speler kiest één van zijn weerkaarten. Vervolgens worden deze tegelijkertijd opengedraaid.

 

3. De uitgespeelde weerkaarten worden met elkaar vergeleken. Is jouw uitgespeelde weerkaart de hoogste, dan neem je de laagste van de openliggende waterkaarten. Deze kaart leg je open voor je op tafel. Heb je de op één na hoogste weerkaart uitgespeeld, dan neem je de hoogste van de beide waterkaarten en legt deze open voor je op tafel.

 

 

enkele waterkaarten

 

4. De openliggende waterkaarten worden nu vergeleken. Heb je de hoogste waterkaart, dan staat het water je aan de lippen en moet je één van de voor je liggende reddingsboeien omdraaien. Hebben 2 spelers de hoogste waterkaart, dan moeten beide spelers een reddingsboei omdraaien.

 

5. De zojuist uitgespeelde weerkaart leg je voor je op een eigen stapeltje af.

 

Nu volgt de volgende beurt. Heb je al een waterkaart voor je liggen en krijg je er nu weer een, dan leg je de nieuwe waterkaart bovenop de vorige. Verlies je in een van de volgende beurten je laatste reddingsboei, dan mag je nog gewoon meespelen. Pas als je een reddingsboei moet omdraaien en je er geen meer voor je hebt liggen, mag je in deze spelronde niet meer meedoen. Je legt je weerkaarten bij de al afgelegde kaarten voor je en draait je waterkaarten om.

 

Als er 12 beurten geweest zijn en je geen weerkaarten meer over hebt, eindigt de spelronde.

 

 

reddingsboeien (voor- en achterzijde)


Het einde: Aan het einde van ieder spelronde worden de punten geteld. Je krijgt één punt voor elke overgebleven reddingsboei die nog open voor je ligt. Ben je voortijdig uitgeschakeld, dan krijg je een minpunt. Heb je helemaal geen waterkaart of de laagste waterkaart voor je liggen, dan krijg je een extra pluspunt. De punten worden genoteerd.

 

Vervolgens geef je de weerkaarten en reddingsboeien waarmee je zojuist hebt gespeeld aan je linker buurman. De waterkaarten worden opnieuw geschud en op een gedekte stapel gelegd. De nieuwe spelronde kan beginnen.

Er worden evenveel spelronden gespeeld als er spelers zijn. Je hebt op deze manier met alle setjes kaarten één keer gespeeld.

 Waardering: De opzet van Pompen of Verzuipen is simpel: probeer om de duurste slagen niet te halen. De uitvoering is een stuk lastiger. Het is vaak 'net niet' en net niet de hoogste kaart spelen betekent dat je de hoogste waterkaart haalt en misschien een reddingsboei kwijt raakt. Een listig en letterlijk boeiend kaartspelletje.  Leuk

 


Opmerking Enrico: Een bepaald setje kaarten is geen garantie dat je evenveel punten haalt als de vorige speler met hetzelfde setje. Het komt regelmatig voor dat de ene speler geen enkele boei hoeft om te draaien en de volgende speler alle reddingsboeien verliest. Pompen of Verzuipen is dan ook een van de weinige kaartspelletjes waarbij je nooit kunt zeggen dat je verloren hebt omdat je slechte kaarten kreeg!

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spel is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2007. In 2001 heeft het spel de derde plaats bereikt bij de a la Carte kaartspelverkiezing van Fairplay.

In één van de voorbeeldplaatjes in de spelregels is een foutje geslopen. In alle voorbeeld spelen Sandra, Enrico en Ronald het spel, maar in één van de plaatjes zijn het ineens Petra, Kai en Mario.

Het spel is al vaker uitgegeven geweest in diverse vormen. In de afbeelding zie je enkele kaarten uit de versie Land Unter van Berliner Spielkarten.

reddingsboei, waterkaart, weerkaart

 


Strategie: Soms is het beter om één keer een verlies te nemen om daarna weer goed mee te doen, dan om een aantal beurten geforceerd te voorkomen dat je een reddingsboei kwijt raakt. Je raakt er dan meestal meerdere kwijt.

Kijk voor je een weerkaart uitspeelt goed naar de waterkaarten. Soms is het helemaal niet erg als je de hoogste waterkaart moet pakken, omdat een ander een nog hogere heeft liggen. Een goed moment dus om van je hoge kaarten af te komen.
Soms is het handig om een hoge kaart achter te houden. Mocht je onverhoopt met een verkeerde waterstand komen te zitten, dan kun je altijd weer een betere terugpakken met die hoge kaart.

Bekijk de kaarten waarmee je een spelronde gespeeld hebt nog een keer goed voordat je ze aan je buurman geeft. Dan weet je in ieder geval met welke kaarten hij speelt.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen