Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Pingu´n

   Spelbeschrijving

Titel: Pingu´n
Ontwerp: Alvydas Jakeliunas / GŘnter Cornett
Tekeningen: Franšois Bruel
Producent: Phalanx Games
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands

Pingu´n

Spelmateriaal:
60 ijsschotsen, 16 pingu´ns in 4 kleuren

 

een spelsituatie

Introductie: Jouw pingu´ns huppen op jacht naar vis van de ene ijsschots naar de andere. Ze proberen daarbij de pingu´ns van andere spelers de pas af te snijden om zo de meest visrijke wateren voor zichzelf te bemachtigen. De speler wiens pingu´ns aan het einde van de het spel de meeste vis heeft gevangen, wint het spel.

 

 

3 verschillende ijsschotsen

 

Voorbereiding: De ijsschotsen bevatten elk 1, 2 of 3 vissen. Deze ijsschotsen vormen samen het spelbord. Leg de ijsschotsen willekeurig neer in een honingraat, waarbij de vissen gelijkmatig worden verdeeld.

Iedere speler krijgt afhankelijk van het aantal spelers een aantal pingu´ns in dezelfde kleur (2 tot 4). Om beurten mogen de spelers een pingu´n op een lege ijsschots met 1 vis zetten, totdat alle pingu´ns zijn ingezet.

 

houten pingu´ns

 

Een spelbeurt: Om beurten verplaatsen de spelers ÚÚn van hun eigen pingu´ns. De pingu´n moet in een rechte lijn worden verplaatst en daarbij mag alleen over lege ijsschotsen worden bewogen. (Andere pingu´ns kunnen niet worden ingehaald, er mag niet over gaten worden gesprongen en ook mag er geen bocht gemaakt worden.) De ijsschots waar de pingu´n op begon mag de speler aan zijn voorraad toevoegen. IJsschotsen die niet meer bereikbaar zijn, gaan uit het spel. Pingu´ns die niet meer kunnen verplaatsen worden ook uit het spel gehaald. De bijbehorende ijsschots mag de speler nog wel aan zijn voorraad toevoegen. Als je geen pingu´ns meer over hebt, kun je geen beurten meer doen.

 


Het einde: Zodra niemand meer pingu´ns kan verplaatsen, is het spel ten einde. De speler die de meeste vis in zijn voorraad heeft, wint het spel.

 


Waardering: Pingu´n is een vermakelijk spel. Het is heel simpel te leren, maar lastig om te winnen. Het is een erg verslavend spel. Je wilt het eigenlijk meteen nog een keer doen. Erg leuk

Opmerking Spelmagazijn: Het spel is oorspronkelijk uitgegeven door Bambus Spieleverlag onder de titel Pingvinas. De ijsschotsen waren toen nog van hout. Een van de auteurs komt uit Litouwen. Het zal dan ook niet verbazen dat Pingvinas Litouws voor pingu´n is.

In verhouding met de speelduur, duurt de opbouw van het spelbord best lang. Als alle spelers daarbij helpen, valt dat echter best mee.  

Het spel is opgenomen in de aanbevelingslijst van Spiel des Jahres 2006.

Strategie: Het mooiste is natuurlijk als je een deel van het spelbord kunt afzonderen van de overige spelers, zodat je later in het spel dat deel rustig leeg kunt halen.  

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006