Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Ostia |
Spelbeschrijving
Titel: Ostia Ontwerp: Stefan Risthaus Tekeningen: Harald Lieske Producent: Mayfair Games / PS-Games / Pro Ludo Aantal spelers: 3 tot 5 spelers Leeftijd: vanaf 12 jaar Speelduur: 60-75 minuten Taal: Engels / Nederlands / Duits |
Ostia
Spelmateriaal: 5 spelborden, 72 kaarten, 61 houten fiches, 20 houten huisjes, speelgeld |
een spelsituatie
Introductie: Binnenkomende schepen leveren goederen aan de spelers. Na koop- en verkoop van deze goederen doneren de spelers deze aan de senaat. De goederen die de senaat verlangt verschillen van jaar tot jaar. De spelers moeten inschatten wanneer het tijd is om de goederen een de senaat te doneren. De goederen moeten echter ook worden verkocht om de noodzakelijke inkomsten te krijgen voor de aankoop van meer goederen. Maar pas op: de Romeinse senaat controleert goed dat je niet teveel soorten goederen gebruikt... Ben jij slim genoeg om de voorkeur van de senaat te krijgen?
Voorbereiding:
Elke speler krijgt een spelbord, 1 pakhuis, 1 scheidingskaart, 2 blufkaarten, 55
geld en 1 willekeurige goederenkaart. De scheidingskaart is bedoeld om je
handkaarten te scheiden in goederen die aan boord van het schip zijn en goederen
die in je pakhuis zijn opgeslagen. Er zijn 6 senaatkaarten. Daarvan wordt er één
ongezien in de doos opgeborgen. De andere 5 worden geschud. Daarvan liggen er
telkens twee open. De kaart voor de huidige ronde (markeren met een fiche) en de
kaart voor de volgende ronde.
senaatkaart, blufkaart, scheidingskaart, achterzijde
Een spelbeurt:
Het spel bestaat uit vijf rondes (jaren). Elke ronde bestaat uit de volgende 5
fases:
1. Haven fase.
Iedere speler krijgt 5 nieuwe goederenkaarten. Eén daarvan mag hij direct houden, de andere 4 worden per tweetal verhandeld. Te beginnen bij de startspeler bieden de spelers om beurten 2 goederen aan. Iedereen mag daar een bod op doen, dat ten minste gelijk is aan het totaal van de geldwaardes. Er hoeft niet hoger te worden geboden dan iemand anders. De verkoper mag zelf kiezen aan wie hij ze verkoopt. Hij mag ze ook zelf kopen voor een prijs die één hoger is dan het hoogste bod. Heeft er niemand geboden, dan moet hij ze zelf kopen voor de helft van de prijs. Als hij ze aan een andere speler verkoopt, krijgt hij de helft van het bod. De andere helft gaat naar de bank. Nadat iedereen twee keer goederen heeft verhandeld, zijn er geen goederen meer over en wordt overgegaan naar de volgende fase.
2. Kantoor fase.
De goederen die iedereen nu in zijn bezit heeft (uit een vorige ronde of uit deze ronde) moeten worden verdeeld over forum, senaat en pakhuis. Het verdelen doet iedereen tegelijk. Ook kunnen de blufkaarten gebruikt worden om de andere spelers geen aanwijzingen te geven. Als er minder dan 3 of 4 spelers meedoen, worden er respectievelijk 4 of 2 goederenkaarten van de stapel open neergelegd. Dit is van belang voor de forum fase. Belangrijk: In het forum en de senaat tezamen mag elke speler maximaal drie verschillende soorten goederen neerleggen!
3. Forum fase.
Alle kaarten die worden aangeboden op het forum worden nu verkocht. De prijs die je voor de goederen krijgt is afhankelijk van het aantal aangeboden goederen per soort. De eventueel openliggende kaarten worden daarbij meegenomen. Zo krijg je 15 voor een kaart waar er maar één van wordt aangeboden, maar slechts 2 voor een kaart waar er 8 van worden aangeboden.
4. Senaat fase.
De senaat kijkt naar de waarde van de aangeboden kaarten volgens de huidige senaatkaart. De speler die de hoogste totale waarde heeft aangeboden verdiend 3 overwinningspunten. Voor de nummer 2 en 3 zijn er nog respectievelijk 2 en 1 punt te verdienen.
5. Pakhuis fase.
Alle kaarten die je niet hebt ingezet moet je opslaan in pakhuizen. Je kunt maximaal vier pakhuizen bezitten, dus ook maximaal 4 kaarten bewaren. Het overschot moet je afleggen. Elk nieuw pakhuis kost 10.
de zes verschillende handelsgoederen
Het einde: Na de vijfde ronde zijn er nog extra punten te verdienen. Voor elk verschillend goed dat je in een pakhuis hebt, krijg je nog één punt (maximaal 4 dus). En voor het meeste geld zijn er nog 3, 2 en 1 punt te verdienen. Wie nu de meeste punten heeft, wint het spel. Bij een gelijke stand wordt gekeken naar het aantal pakhuizen, het aantal goederen en eventueel de waarde van deze goederen volgens de apart gelegde zesde kaart.
Waardering: Ostia is een prima spel. Je moet echter wel van veilingen houden, want het spel bestaat uit vrijwel niets anders. Voor sommige spelers kan het spel daardoor wat langdradig overkomen. Niets spectaculairs dus, maar zeker de moeite waard. Je moet goed plannen om aan het einde van het spel je pakhuizen vol verschillende goederen te hebben. Daarnaast heb je geld nodig voor je aankopen, maar wil je ook de senaat tevreden stellen. Je wilt dus weer veel meer dan er mogelijk is. Altijd een goed teken voor een spel. Op het speelgeld na, is het spelmateriaal prima. Goede middenmoter.
Het speelgeld is erg slap en voelt erg goedkoop aan. Daar had veel meer mee gedaan kunnen worden. De handelsgoederen kaarten hadden ook wat duidelijker gekund. Sommige kleuren lijken erg op elkaar en de twee vermelde getallen (voor waarde en aantal kaarten) wekken soms verwarring op.
Er zit een verschil in de spelregels tussen de Engelse en de Nederlandse versie. In de Engelse versie moet je de naar boven afgeronde helft aan de bank betalen, bij de Nederlandse versie mag je de naar boven afgeronde helft juist zelf houden.
Strategie: Je moet goed plannen voor de volgende rondes. Sla gerust wat goederen op in je pakhuis, zodat je een volgende ronde kunt toeslaan. Begin op tijd met sparen voor de laatste ronde, zodat je ten minste 3 (of liever nog 4) verschillende goederen hebt. Let goed op wat andere spelers inkopen. Dan weet je of je een kans maakt bij de senaat en welke goederen weinig verkocht gaan worden op het forum. Aarzel niet om een ronde niets aan de senaat te leveren en gewoon veel geld te verzamelen. Als je in de laatste ronde niet verwacht het meeste geld te hebben, doe er dan wat nuttigs mee. Wees erop beducht dat iemand in de laatste ronde maar liefst 10 punten kan scoren. Daarmee kan het hele spel op zijn kop worden gegooid. Wees zorgvuldig bij het inkopen. Je mag maar drie verschillende soorten goederen gebruiken op het forum en bij de senaat.
Links:
Spellink (in een nieuw venster) voor andere recensies over Ostia.
Naar overzicht van spelbeschrijvingen
|