Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > NY Chase

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: NY Chase
Ontwerp:
Projekt Team III
Producent:
Ravensburger
Aantal spelers: 3 tot 6
 

N.Y. Chase

(8K)

Spelmateriaal:
1 groot spelbord, 6 pionnen, 1 helikopter-steen, 3 wegversperringen, 137 tickets, 18 startkaarten, 2 dubbelzetkaarten, 3 helikopterkaarten, 5 kleurkaarten, 1 rittentabel en 1 ogenklep.

Het doel: Mr.X probeert 22 zetten lang te ontsnappen aan de andere spelers. Lukt het hem ? Dit spel is een vervolg op Scotland Yard. In plaats van Londen is nu New York de plaats van handeling.

Voorbereiding: Een van de spelers is Mr.X. Hij krijgt de rittentabel, de ogenklep, 1 pion, de 2 dubbelzetkaarten, net zoveel black tickets als er detectives zijn en een bepaalde hoeveelheid tickets. De overige spelers zijn de detectives die hem proberen te pakken. Zij krijgen een pion, een kleurkaart, een bepaalde hoeveelheid tickets (voor gezamenlijk gebruik) en afhankelijk van het aantal detectives krijgen zij een aantal wegversperringen. Alle spelers trekken een startkaart. Mr.X houdt deze geheim, de rest van de spelers plaatst de pion op de aangegeven plaats.

(14K)

het spelmateriaal

Een spelbeurt: Mr.X is elke beurt als eerste. Op zijn rittentabel schrijft hij in het geheim op naar welke plaats hij gaat en dekt deze informatie af met het gebruikte ticket. Er zijn 3 soorten standaard tickets: taxi, bus en metro. Deze bepalen naar welke plaatsen je kunt. Een aantal maal tijdens het spel moet Mr.X zich laten zien (in de 3e, de 8e, de 13e en de 18e zet). De andere spelers weten dan in welke richting ze hem moeten zoeken. Daarna duikt Mr.X weer onder. Nadat Mr.X heeft gezet doen alle andere spelers kloksgewijs hun zet en geven daarbij het benodigde ticket af. Er mogen nooit 2 detectives op een halte staan, dus de detectives moeten hun acties goed coördineren.

(2K) (2K) (2K) (2K)

metro, bus, taxi, black ticket

Specials: Zowel Mr.X als de detectives hebben enkele extra mogelijkheden.

(2K)

Mr.X heeft 2 dubbelzetkaarten. Daarmee mag hij 2 verplaatsingen in één beurt doen. Daarnaast heeft hij een aantal black tickets. Met deze tickets mag hij een willekeurig vervoermiddel gebruiken en dit mag ook een boot zijn (!). Hij hoeft niet te zeggen welk vervoermiddel hij gebruikt heeft.

(2K)

De detectives hebben de mogelijkheid van wegversperringen. Deze wegversperringen zijn onbeperkt bruikbaar (maar gelimiteerd in aantal). Zodra een detective een halte verlaat mag hij daar een wegversperring achterlaten. Deze halte is voor Mr.X niet meer toegankelijk zolang de versperring daar nog ligt. Denk erom dat een bus langs een taxi-halte rijdt en dan geen last heeft van de wegversperring. Tot slot hebben de detectives driemaal in het spel de mogelijkheid een helikopter te gebruiken. Daarmee kan naar een willekeurig punt op het bord worden gevlogen, maar dat kost wel 2 beurten (en dus ook 2 tickets). Bij de eerste beurt moet aangekondigd worden naar welke halte er gevlogen wordt.

Het einde: Als de detectives Mr.X weten te pakken, winnen zij het spel. Zo niet, dan is Mr.X ontkomen en de grote winnaar.


Waardering: Aangezien Scotland Yard een erg leuk spel is, was ik verheugd te horen dat er een vervolg op kwam. Aan het spel is op zich niet veel veranderd, dus ook dit zal wel een topper zijn. Ik heb het nog niet gespeeld, dus ik kan nog niet beoordelen of deze plattegrond goed bevalt en hoe de nieuwe extra regels zijn. Zodra ik het gespeeld heb, volgt er meer...

(4K)

Opmerking: Het spelmateriaal is goed, maar de kleuren zijn niet echt geweldig gekozen. Zowel het spelbord als de tickets vind ik niet echt geslaagd. De busroutes zijn vrij kort in vergelijking met Scotland Yard. Een belangrijk verschil met Scotland Yard is dat Mr.X nu de gebruikte tickets van de detectives niet meer mag gebruiken. Hij moet dus goed plannen welke tickets hij gebruikt. De wegversperringen zullen wel zijn toegevoegd, omdat er weinig afsluitbare gebieden zijn in New York. Wie weet komen er nog eens spelborden van andere steden, zodat je Mr.X ook bijvoorbeeld langs de Amsterdamse grachten kunt achtervolgen.

(4K)

Variant: Wat ik niet begrijp is dat het spel niet geschikt zou zijn voor 2 spelers. Daar is het volgens mij juist ideaal voor. Net als bij Scotland Yard kun je dan de volgende variant spelen. Je speelt het spel tweemaal, waarbij iedere speler eenmaal Mr.X is. Degene die het langst uit handen van de detectives kan blijven is winnaar.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000