Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Number One

   Spelbeschrijving

Titel: Number One
Ontwerp: Leo Colovini, Renato de Rosa, Dario De Toffoli, Alex Randolph
Tekeningen: 
Producent: Mespi
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15-40 minuten
Taal: Duits, Engels, Frans, Italiaans

Number One

Spelmateriaal:
een houten spelbord, 91 zwarte schijven, 12 speelfiguren (in 3 maten en 4 kleuren)

 

het spelbord wordt gevuld met zwarte schijven

Introductie: Wie als laatste met zijn kleinste speelfiguur (de Number One) nog een zet kan doen, wint het spel

 


Voorbereiding: Het spelbord wordt gevuld met houten schijven. Afhankelijk van het aantal spelers blijven een aantal gaten in het bord leeg. Iedere speler krijgt 3 speelstukken van zijn klein en zet deze in een hoek van het zeskantige spelbord. De speelstukken worden met de extra ring naar boven gezet.

 

 

 een speelstuk met bovenin de extra ring


Een spelbeurt: Om beurten verzetten de spelers al hun speelstukken. De kleinste moet precies één veld verzet worden, de middelste moet precies twee velden verzet worden en de grootste drie velden. In principe moet dat in een rechte lijn gebeuren, maar er mag met een flauwe bocht worden uitgeweken voor andere speelstukken en de rand van het spelbord. Er mag niet over andere speelstukken worden gesprongen. Het eindveld moet een een zwarte schijf bevatten. Deze zwarte schijf wordt door het speelstuk door het bord heen gedrukt.

 

 

een speelstuk drukt een zwarte schijf door het spelbord

 

Als een stuk niet meer kan zetten, dan mag het stuk eenmalig naar een veld zonder zwarte schijf worden verplaatst. Het speelstuk wordt nu omgedraaid, zodat de extra ring niet meer zichtbaar is. Zodra een stuk helemaal niet meer kan zetten, dan wordt het van het bord gehaald. Als dat gebeurt met het kleinste stuk, dan worden alle stukken van deze speler van het bord gehaald.


Het einde: De speler die als laatste zijn kleinste stuk kan verzetten, wint het spel.

 


Waardering: Number One is een prima abstract spel. Je moet telkens op alle drie de speelstukken blijven letten, maar vooral je kleinste is belangrijk. Het spel heeft een hoge verslavingsfactor. Je wilt het eigenlijk meteen nog een keer doen, want je weet zeker dat je het dan beter doet. Daarbij is het nog eens prachtig uitgevoerd. Prima.

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spel is prachtig in hout uitgevoerd. Ik heb alleen geen idee hoe lang de zachte onderkant mee gaat. Deze zachte onderkant houdt de zwarte schijven tegen, totdat deze er doorheen worden gedrukt.

Hoewel het spel een hoge verslavingsfactor op korte termijn heeft, zul je er na verloop van tijd wel even op uitgekeken raken. Het biedt net te weinig om heel erg lang te boeien. Maar als het eenmaal een tijdje in de kast gestaan heeft, wordt het toch weer interessant.

Voor jongere spelers is het een prima spel om te leren wat de gevolgen van bepaalde acties zijn. Je moet goed van tevoren plannen wat je mogelijkheden zijn en hoe de tegenstanders dat zullen proberen te dwarsbomen.
 

Strategie: Aangezien je kleine speelstuk maar één stap mag verzetten, kan hij maar één keer over een leeg veld heen. De andere speelstukken hebben daar minder last van. Je moet dus proberen een gebied te creëren waar je kleine stuk zich goed kan bewegen.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Spelplezier voor een recensie exemplaar.