Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Minos |
Spelbeschrijvingen
Titel: Minos Ontwerp: Jean Vanaise Producent: Ravensburger Aantal spelers: 2 tot 4 |
Minos
Spelmateriaal: 1 groot spelbord, 6 speciale dobbelstenen, munten (talenten), 50 soldij-ringen, 80 bouwfiguren in 4 kleuren en per spelerkleur (4 dus) 1 niveau-steen, 7 schepen en 12 soldaten. |
Het doel: Door het uitbreiden van nederzettingen langs de Middellandse zee verhogen de spelers de welvaart. Wie dat he beste doet, wint het spel. De rijkdom die de spelers vergaren moet dus worden omgezet in welvaart om het spel te kunnen winnen.
Voorbereiding: Elke speler krijgt 1 schip en 25 talenten. Zijn scoresteen wordt op 0 gezet. Het schip start midden in de Middellandse Zee en zal snel aan land moeten om een nederzetting te stichten.
het spelmateriaal
Een spelbeurt: Deze bestaat uit het gooien met de speciale dobbelstenen. In 3 keer gooien mag de speler proberen de gewenste stenen op tafel te krijgen. Op de dobbelstenen staan 6 verschillende symbolen. Met de weegschaal krijgt de speler inkomsten afhankelijk van de stand op de welvaartsschaal. Met de pijl krijgt de speler een soldij-ring en de mogelijkheid er meer bij te kopen. Met de meeuw krijgt de speler 5 bewegingspunten die hij kan verdelen over de schepen en soldaten en met het gebouw krijgt de speler 1 bouwpunt voor deze ronde. Daarnaast zijn er 2 soorten jokers. Met 2 meeuwen en een joker heeft de speler dus 15 bewegingspunten te verdelen.
Bewegen: De schepen bewegen over de watervakjes en de soldaten bewegen langs wegen. Passeren van vijandelijke eenheden gaat niet zonder conflict. Per vakje mag maar 1 eenheid staan, behalve in nederzettingen.
Bouwen: In de nederzettingen waar een speler een eenheid heeft, mag hij bouwsels plaatsen. Maximaal 4 kunnen in elke nederzetting worden geplaatst, waarvan 1 een stadsmuur moet zijn. Het plaatsen van bouwsels kost bouwpunten en talenten en levert een score voor de welvaartsschaal op. Hoe meer bouwsels er staan, hoe duurder een volgend bouwsel is. Een stadsmuur kost echter altijd 4 bouwpunten, dus die zal meestal als laatste worden gebouwd. Er zijn scheepswerven, woonwijken en handelscentra. Het eerste bouwsel levert tevens een gratis soldaat op.
Kopen: In elke beurt kan een speler per nederzetting ook een schip of soldaat kopen voor talenten. Om een schip te kunnen kopen zijn 2 scheepswerven nodig en voor een soldaat 2 woonwijken. Het is duidelijk dat in een nederzetting nooit soldaten čn schepen kunnen worden gekocht.
Conflicten: Deze worden uitgevochten met de speciale dobbelstenen. De verschillende symbolen hebben verschillende waardes en in combinaties soms meer dan afzonderlijk. De aanvaller gooit met de dobbelstenen. Voor elke soldij-ring die hij inlevert mag hij een of meerdere dobbelstenen opnieuw gooien. Als hij tevreden is met het resultaat, krijgt de verdediger de kans om dit totaal te evenaren (eventueel door het inleveren van soldij-ringen). Lukt dit niet, dan wint de aanvaller. De verliezende eenheid wordt van het bord verwijderd. Als in een nederzetting meerdere eenheden staan, dan moet de aanvaller ze een voor een verslaan, te beginnen met de schepen. Als de laatste eenheid is verslagen, dan verovert de aanvaller de nederzetting. De welvaartsschaal van beide spelers moet worden aangepast. Is een nederzetting veroverd met een schip, dan krijgt de aanvaller er gratis een soldaat bij.
Het einde: Zodra alle nederzettingen zijn bebouwd en 2 daarvan zelfs volledig, dan is het spel ten einde. De speler die het verst staat op de welvaartsschaal heeft gewonnen. Bij een gelijke stand geven de talenten die de spelers nog hebben de beslissing.
Waardering: Ik heb het spel nog niet gespeeld, maar ik ben erg benieuwd hoe het speelt. Het lijkt op een vereenvoudigde versie van Civilization. Zo te zien is het lastig om de koploper in te halen. Aangezien de inkomsten afhankelijk zijn van de welvaartsschaal, krijgt de koploper dus meer inkomsten en wordt dus sneller sterker. De andere spelers zullen dus goed moeten samenwerken. Aan de andere kant kosten de uitbreidingen ook steeds meer, dus daarmee wordt de koploper geremd. De dobbelstenen vormen de enige geluksfactor in het spel, maar die kunnen aardig gestuurd worden. Wat is er echter op tegen om gewoon je acties uit te kiezen ? Zodra ik het gespeeld heb, volgt er meer...
Strategie: Het is duidelijk dat alle spelers in het begin erg kwetsbaar zijn. Als je je schip kwijtraakt voordat je een nederzetting hebt gesticht, ben je al meteen verloren. Pas hier dus goed voor op.
Opmerking: De spelregels zien er op het eerste gezicht erg overzichtelijk uit. Dat blijkt echter tegen te vallen. Ze zijn een soort opsomming van allemaal kleine regeltjes. Er ontbreekt een handig overzichtstabelletje. Tijdens het spelen zul je dus regelmatig in de regels moeten kijken wat de kosten, opbrengsten of punten van een bepaalde aktie zijn. Na enkele spellen zal dat wel beter gaan, maar als je het spel dan na maanden weer eens uit de kast haalt, kun je weer opnieuw beginnen.
Variant: Voor 2 of 3 spelers gelden iets andere regels, waarmee het bord wat verkleind wordt. Daarnaast wordt in de spelregels een variant beschreven, waarbij je soldaten via de schepen kunt vervoeren.