Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Mexica |
Spelbeschrijvingen
Titel: Mexica Ontwerp: Kramer / Kiesling Tekeningen: Franz Vohwinkel Producent: Ravensburger Aantal spelers: 2-4 Leeftijd: vanaf 10 jaar Speelduur: 60-75 minuten |
Mexica
Spelmateriaal: 1 spelbord, 43 kartonnen kanaalstukken, 11 kartonnen bruggen, 15 wijkfiches, 72 plastic huizen (in 4 kleuren en 4 soorten), 12 aktiefiches, 4 speelfiguren, 4 waardestenen, 4 puntenkaarten. |
het spelmateriaal
Introductie: De Azteken (of Mexica zoals zij later genoemd zouden worden) stichtten op een eiland in het Texcocomeer hun nieuwe woonplaats. De voltooiing van de stad Tenochtitlán duurde een kleine 200 jaar. Toen Hernán Cortás in 1521 de stad verwoestte, leefden er meer dan 200.000 mensen op een oppervlakte van 15 km². Doel van het spel is het rijk van de Mexica te doen herleven.
de verdeling van de gebouwen en fiches per fase
Voorbereiding: De spelers ontvangen een aantal huizen van dezelfde kleur volgens het bijgeleverde overzicht. De waardestenen worden aan het begin van het scorespoor geplaatst en elke speler plaatst zijn speelfiguur op één van de startvelden op het bord. Op de aangegeven plaatsen worden twee dubbele kanaaldelen op het bord geplaatst. 8 wijkfiches worden op de aangegeven plaatsen gelegd. De overige 7 worden bewaard voor de tweede fase van het spel.
de aktiepunten tabel
Spelbeurt: Om beurten voeren de spelers akties uit. Per beurt mogen zij 6 aktiepunten gebruiken. In het bijgeleverde overzicht staan de akties beschreven. Het verplaatsen van een pion naar een aangrenzend vakje kost 1 aktiepunt (dit mag ook een brug zijn). Via het water mag een speler ook van brug naar brug verplaatst worden voor slechts 1 aktiepunt, een razendsnelle manier van verplaatsen. Het plaatsen van een gebouw kost 1 aktiepunt per gebouwpunt, het plaatsen van een brug kost 1 aktiepunt, het plaatsen van water kost 1 aktiepunt per kaartje. Ten slotte mag een speler ook naar een willekeurige plaats op het spelbord voor 5 aktiepunten. Per beurt mogen 2 aktiepunten worden gespaard middels aktiefiches (mits nog voorradig).
Gebouwen: Een gebouw mag alleen gebouwd worden in het gebied waar de speelfiguur van de speler staat. Een gebied wordt omsloten door water en de rand van het eiland. Zodra een gebied wordt gevormd met een aantal vakjes dat overeenkomt met de grote waarde op een van de wijkfiches, dan kan een speler deze wijk claimen. Hij moet in deze wijk staan en kan vervolgens gratis het desbetreffende fiche in de wijk leggen. Dit levert hem de helft van de grootte aan punten op. Iedereen die toevallig ook in de wijk staat, ontvangt daarvan weer de helft aan punten. Als een wijk eenmaal voorzien is van een fiche, mogen er alleen nog gebouwen in worden gebouwd.
een brug en een wijkfiche
Waardering: Zodra alle wijkfiches geplaatst zijn en een van de spelers heeft al zijn gebouwen gebouwd, dan wordt de ronde nog afgemaakt. Daarna vindt een waardering plaats. Elk gebied met een fiche levert punten op. Degene met de meeste punten aan gebouwen in dat gebied, verdient het aantal vakjes van dat gebied aan punten. De nummer twee verdient de helft daarvan en de nummer drie verdient daarvan weer de helft. Deze punten kun je gemakkelijk aflezen op het aanwezige fiche. Als je tijdens de waardering op een van de startvelden staat, krijg je 5 bonuspunten.
Tweede fase: Nadat de waardering is voltooid, krijgt iedereen zijn overige gebouwen bij zijn voorraad en worden de 7 overgebleven wijkfiches klaargelegd. Het spel gaat gewoon op dezelfde voet verder. Zodra alle wijkfiches geplaatst zijn (of niet meer geplaatst kunnen worden) en een van de spelers heeft al zijn gebouwen gebouwd, dan wordt de ronde nog afgemaakt. Daarna vindt de eindwaardering plaats. Opnieuw worden alle gebieden gewaardeerd (ook de al eerder gewaardeerde gebieden). Gebieden die nog niet zijn voorzien van een fiche, tellen nu ook gewoon mee.
Einde: De speler die na de tweede waardering met zijn waardesteen het verst is gevorderd, wint het spel. In geval van gelijke stand geeft het aantal aktiefiches de doorslag.
Waardering: Mexica is het derde spel in de serie (na Tikal en Java). Het is duidelijk iets luchtiger en makkelijk toegankelijk. De wachttijden zijn wat korter dan bij de andere twee spellen, maar toch past het prima in de serie. Het spel is weer prachtig vormgegeven, al is het iets abstracter dan de andere twee. Vooral in het begin is het erg zoeken naar wat je nu het beste kunt doen. Alle drie de spellen in de serie hebben hun eigen charme en ik kan deze ook van harte aanraden. Prima.
Opmerking: In tegenstelling tot de andere twee spellen is het in Mexica mogelijk het spel te "saboteren". Het is zelfs mogelijk dat al in de eerste fase van het spel al het water op raakt. De speler met de meeste overgebleven gebouwen heeft nu alle macht in handen, want hij kan gemakkelijk het overgebleven gebied van het eiland in bezit nemen. Het was handig geweest als er net als met de gebouwen ook voor het water een splitsing van speelstukken was gemaakt.
Ontwerper Wolfgang Kramer heeft als oplossing aangedragen om de punten voor de overgebleven gebieden te maximeren op 20. Dit is inderdaad een simpele doch elegante oplossing. Voor de tweede en derde plaats is dit dus 10 en 5 punten waard.
Strategie: De aktiefiches zijn erg belangrijk. Verzamel daar zo snel mogelijk een heleboel van. Je kunt ze altijd weer kosteloos uitgeven. Tevens is er maar een beperkt aantal van, dus zorg dat je de meeste in je bezit hebt. Zeker als je als laatste speler van de ronde bent, kun je met behulp van de aktiefiches mooi bepalen wanneer het spel eindigt. Verder moet je erg zorgvuldig met je gebouwen omspringen. Het is weinig zinvol om in een gebied een grote meerderheid te hebben. Je moet juist zo goedkoop mogelijk aan een meerderheid komen. Gebouwen kunnen alleen worden gebouwd in het gebied waar je staat. In een afgesloten gebied kunnen altijd maximaal 2 gebouwen minder worden gebouwd dan het aantal vakjes dat dat gebied beslaat (de andere twee worden bezet door je speelfiguur en het wijkfiche). Een nog niet afgesloten gebied is veel groter en zo kun je op grote afstand gebouwen bouwen. Maak daar handig gebruik van ! En natuurlijk moet je handig gebruik maken van de kanalen om je speelfiguur te verplaatsen. Dat is vele malen goedkoper.
Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar