Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Mesopotamië |
Spelbeschrijving
Titel: Mesopotamië Ontwerp: Klaus-Jürgen Wrede Tekeningen: Franz Vohwinkel Producent: Phalanx Games Aantal spelers: 2 tot 4 spelers Leeftijd: vanaf 10 jaar Speelduur: 45 minuten Taal: Nederlands |
Mesopotamië
Spelmateriaal: 41 zeshoekige tegels, 18 speelkaarten, 4 mana-tabellen, 4 mana-pionnen, 4 mana-balken, 20 hutten, 12 cultusplaatsen, 16 offers, 32 Arameeërs, 20 bundels hout, 20 brokken steen, 1 tempel |
Geschreven door: Enrico van Kessel
Introductie: Iedere speler leidt een stam Arameeërs die door Mesopotamië trekt. Tijdens je tocht bouw je hutten en cultusplaatsen om mana te bemachtigen. Om aanzien te bemachtigen, bouw je mee aan de tempel en breng je offers. De speler die als eerste 4 offers heeft gebracht, verwerft het meeste aanzien en wint het spel.
een spelsituatie
Voorbereiding:
Je kiest een speelkleur en krijgt van die kleur alle spelmateriaal: 8 Arameeërs,
5 hutten, 4 offers, 3 cultusplaatsen, 1 mana-pion en een mana-balk. Daarnaast
krijg je een mana-tabel. Je begint het spel zonder mana (de mana-pion zet je op
0) en je mag in het begin van het spel maximaal 3 mana bezitten (de mana-balk
leg je op de 4, zodat dit getal niet meer zichtbaar is). De offers leg je gedekt
voor je neer. De speelkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd.
De startopstelling wordt gebouwd, waarbij deze afhankelijk is van het aantal
spelers. De resterende landschaptegels worden geschud en gedekt naast het
spelbord gelegd. Tenslotte worden ook de grondstoffen naast het spelbord gelegd.
De oudste speler mag beginnen.
landschaptegels: vlakte en bos
Een spelbeurt:
Een spelbeurt bestaat uit 3 fasen: Arameeërs verplaatsen, actie(s) uitvoeren en
mana ontvangen. Je voert de fasen na elkaar uit, waarna de volgende speler aan
de beurt is.
mana-tabel
1. Arameeërs verplaatsen
Iedere beurt heb je 5 verplaatsingspunten die je naar believen mag verdelen over je Arameeërs. Voor één verplaatsingspunt kun je een Arameeër naar een aangrenzende tegel verplaatsen of nieuw gebied ontdekken. Je hoeft niet alle verplaatsingspunten te gebruiken, maar de resterende verplaatsingspunten gaan dan wel verloren. Bij het verplaatsen mag een Arameeër één hout, één steen of één eigen offer meenemen naar de volgende tegel(s). Om aan te geven dat het jouw grondstof of offer is, leg je deze op de Arameeër. Je kunt grondstoffen van andere spelers stelen als je op een tegel meer Arameeërs hebt staan dan de andere speler. Offers mag je niet stelen.
Steen mag je alleen maar naar de tempelplaats brengen om aan de tempel te bouwen. De steen wordt afgelegd, de Arameeër blijft staan. In ruil voor je bijdrage aan de bouw van de tempel, krijg je 1 mana en neemt het maximum aantal mana dat je mag bezitten ook met 1 toe. Je mag ook met een offer naar de tempel toe gaan. Bij de tempel aangekomen, draai je het offer om en betaal je het aangegeven aantal mana. De Arameeër die het offer bracht, wordt teruggelegd in je voorraad. Het is niet toegestaan om met hout op de tempelplaats te komen.
Als je nieuw gebied wilt ontdekken (maximaal 3 per beurt), doe je dit aangrenzend aan het gebied waar je vandaan komt. Je draait de bovenste gedekte landschaptegel om. Is dit een vulkaan, dan mag je deze op een willekeurige plaats aan de rand van het spelbord neerleggen en mag je een nieuwe landschaptegel pakken. Is het een ander soort landschap, dan leg je de tegel op de plaats die je vooraf aangewezen hebt en verplaats je je Arameeër ernaar toe. Als het een bos- of steengroevetegel is, worden er evenveel nieuwe grondstoffen van die soort in het spel gebracht als er spelers zijn. De nieuwe grondstoffen worden verdeeld over alle tegels van die soort, waarbij er op elke tegel maximaal 1 nieuwe grondstof gelegd mag worden (en minimaal 1 op de zojuist ontdekte tegel). Zijn er meer nieuwe grondstoffen dan er tegels zijn, dan worden de resterende grondstoffen op de zojuist aangelegde tegel gelegd.
cultusplaatsen
2. een actie uitvoeren
In deze fase mag je één soort actie uitvoeren. De gekozen actie mag je echter wel meerdere keren in een beurt uitvoeren.
Hutten bouwen: Als je met 2 eigen Arameeërs op een vlakte staat waarop maximaal één hut staat (deze mag ook van een andere speler zijn) én je hebt hout bij je, dan mag je een nieuwe hut bouwen. Het hout wordt in de voorraad terug gelegd en je legt direct een eigen offer naar keuze gedekt onder de hut.
Cultusplaats bouwen: Als je met 2 eigen Arameeërs en een steen op een verder lege vlakte staat, kun je een cultusplaats bouwen. De steen wordt in de voorraad terug gelegd en je legt een eigen cultusplaats op de tegel.
Nakomelingen: Als je met 2 (of meer) eigen Arameeërs op een tegel met een eigen hut staat én er ligt geen offer meer onder een hut op deze tegel, dan breidt je stam zich uit en mag je een nieuwe Arameeër op de tegel plaatsen.
Een kaart trekken: Je pakt de bovenste kaart van de stapel en legt deze (na het bekijken ervan) gedekt voor je neer. Deze kaart mag je op ieder moment tijdens een volgende eigen beurt uitspelen. In tegenstelling tot de andere acties, mag je maar één kaart per beurt pakken.
kaarten
3. mana verdienen
Tenslotte krijg je 1 mana voor elke eigen cultusplaats waar minimaal 1 eigen Arameeër staat en 1 mana voor elke cultusplaats van een andere speler waarop je met minimaal 2 eigen Arameeërs staat. Het aantal mana dat je krijgt, kan beperkt worden door het maximum aantal dat aangegeven is op je mana-tabel.
Het einde:
Het spel eindigt direct als een speler al zijn offers op de tempelplaats heeft
gelegd. Deze speler is de winnaar.
Waardering:
Liefhebbers van puur strategische spellen zullen met Mesopotamië wellicht niet
helemaal aan hun trekken komen, maar het is zeker geen spel waar je te licht
over moet denken. Het spel heeft 2 grote voordelen: er zit heel wat in voor een
spel met een beperkte speelduur en bijna alle spelers hebben tot aan de laatste
beurt het gevoel te kunnen winnen. En dat is een combinatie die het bij mij
altijd goed doet. Prima
Opmerking Enrico:
Het spelmateriaal ziet er prima uit: houten spelstukken en zelfs echte stenen.
De tegels zijn origineel gevormd en zorgen er daardoor voor dat het spelbord
goed bij elkaar blijft. Nadeel van deze vorm is wel dat de uitsteeksels van de
tegels erg kwetsbaar zijn. Voorzichtig dus met het in elkaar zetten en uit elkaar halen van het
spelbord.
Mesopotamië is één van de spellen die gespeeld zal worden tijdens het NK Bordspellen 2006.
Opmerking Spelmagazijn: Omdat de spelers tot aan het eind van het spel meestal dicht bij elkaar liggen qua score, is het van belang beurten te winnen ten opzichte van de andere spelers. Dit kun je doen door zoveel mogelijk acties dubbel uit te voeren. Helaas lukt dit niet zo vaak. Het verschil zal in het algemeen dus gemaakt worden door de kaarten. De speler die op het juiste moment over de juiste kaarten beschikt, zal het spel vaak winnen. Is het daarom een geluksspel? Zorg dat je het lot in je eigen hand houdt en richt je al snel op de kaarten. Zo zijn er kaarten die je helpen bij het ontdekken van nieuw land. Daar heb je alleen in het begin van het spel wat aan.
Er komt voldoende hout in het spel om iedereen zijn hutjes te laten bouwen. Met steen is het echter anders. Andere spelers kunnen steen naar de tempel blijven brengen om mana te verzamelen. Daardoor zou het kunnen voorkomen dat er niet voldoende steen voor je is, om je maximale mana hoeveelheid in ieder geval tot 7 te brengen. Als dat niet lukt, kun je je grootste offer namelijk niet brengen. Wel iets om even op te letten.
Het spel is opgenomen in de aanbevelingslijst van Spiel des Jahres 2006.
Eind 2006 is er een uitbreidingssetje voor Mesopotamië uitgebracht met 7 extra kaarten (vier verschillende acties). Deze kunnen gewoon door de bestaande kaarten geschud worden.
de vier verschillende nieuwe kaarten
Strategie:
Je begint het spel zonder mana en met een laag maximum. Het is daarom verstandig
om ervoor te zorgen dat je vanaf het begin bijdraagt aan de bouw van de tempel.
Hierdoor verhoog je én het aantal mana én het maximum aantal.
Je kunt alleen offers brengen als je over voldoende mana beschikt. Er zijn kaarten die ervoor kunnen zorgen dat er mana verdwijnt bij tegenstanders. Over het algemeen bewaren spelers deze kaarten om in de beslissende fase van het spel te gebruiken. Vroeg in het spel zijn er nog niet veel kaarten in omloop en kan het dus handig zijn om een duurder offer al in het spel te brengen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je zelf al redelijk veel mana hebt. Het grote voordeel is dat je aan het einde een goedkoper offer over hebt en het lastiger is voor je tegenstanders om je te hinderen.
Denk eraan dat je voor voldoende nakomelingen zorgt. Als je een offer naar de tempel brengt, verlies je ook de Arameeër. Vervolgens heb je nog minimaal 2 Arameeërs nodig om voor nakomelingen te zorgen. Je moet dus minimaal 3 Arameeërs op het spelbord hebben staan als je een offer brengt (tenzij het je laatste offer is natuurlijk).
Links:
Spellink (in een nieuw venster) voor andere recensies over Mesopotamië.
Naar overzicht van spelbeschrijvingen
|
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen